Young Defenders: els joves de la Mediterrània que resisteixen la vulneració dels drets humans

Un informe coordinat pel Servei Civil Internacional vol donar protagonisme a l'activisme juvenil amb una recopilació de casos de repressió contra joves defensores dels drets humans

Victòria Oliveres
 
 
 
Marxa de joves al Líban contra el sistema Kafala (2018), per Pat Sy

Marxa de joves al Líban contra el sistema Kafala (2018), per Pat Sy

No és habitual posar les persones joves en el focus principal quan es tracta la defensa dels drets humans i polítics. En general, els activistes juvenils es tracten més amb estereotips negatius, com la delinqüència o la vagància, que no pas com a subjectes amb capacitat de contribuir a la societat.

Per això, l’informe Young Defenders: vulneracions de drets i experiències de mobilització de joves a la Mediterrània, coordinat pel Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) i que es presentarà aquesta tarda, ha volgut posar al centre l’activisme juvenil, recollint casos concrets de repressió contra joves defensores de drets humans i donant-los la veu com a societat organitzada en moviments de resistència.

«Tot el que és relatiu al jovent està criminalitzat i relacionat amb estereotips negatius, i això és universal», explica Nora Miralles, la investigadora que ha desenvolupat la recerca. «Sembla que la participació política estigui reservada als adults i es tendeix a no tenir en compte les demandes dels joves», afegeix.

Però al voltant de la Mediterrània hi ha moltes lluites i resistències històriques que estan sent liderades per jovent, sobretot al nord d’Àfrica, on representen un gran percentatge de la població. «Ho volíem aterrar en els joves perquè creiem que pot ser útil tenir referents concrets», diu Miralles.

L’informe tracta, en concret, vuit drets que es vulneren de diferent o similar forma als països de la Mediterrània, com són els drets sexuals, el dret a la terra, el dret a la lliure circulació, el dret al treball i el dret a l’objecció de consciència, que té un impacte molt específic en persones joves en els estats on el servei militar és obligatori. Miralles explica que han detectat molts més temes que es podrien tractar, però a l’hora de fer el triatge s’han quedat amb aquells que tenen uns moviments de resistència juvenil més organitzats.

Tot i que l’informe retrata un atac generalitzat al sistema de drets humans, també vol mostrar espurnes d’esperança. «Ja partíem de la base que hi ha lluites i resistències que tenen molta trajectòria i continuen forjant-se amb força, com a Palestina i al Sàhara Occidental, la lluita feminista i pels drets sexuals, la dels joves migrats…», diu Nora Miralles, «però el que volíem saber era fins a quin punt arribaven les violències concretes».

I és que hi ha molts exemples que ens donen esperança, com el de la Yara Abu Elhija activista palestina al projecte Baladna, feminista i defensora de drets humans de 18 anys, que aportarà la seva experiència a la presentació d’aquesta tarda. Per ella, «aixecar la veu és molt perillós, però cal afrontar-ho, perquè el canvi de qualsevol llei vindrà del jovent». A més, afegeix, que «els adults a Palestina tenen vides dures i estan molt espantats, cal que nosaltres prenguem la iniciativa».

1 Comentari en Young Defenders: els joves de la Mediterrània que resisteixen la vulneració dels drets humans

  1. Josefina Becerra // 19/07/2019 en 9:06 // Respon

    Ells son el bri d’esperança que ens alimenta per no morir de manca d’il·lusions.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*