Una manifestació amb més de mig milió de persones tanca la vaga general del 18 d’octubre a Barcelona

La concentració ha estat precedida i alimentada per les cinc columnes d’Omnium i l’ANC. A Girona, Lleida, Tarragona i Reus s’han fet també marxes, considerades les més nombroses des del 3 d’octubre de 2017

Tomeu Ferrer
 
 
 
Imatge de la capçalera de la manifestació a Passeig de Gràcia foto: Intersindical valenciana

Imatge de la capçalera de la manifestació a Passeig de Gràcia foto: Intersindical valenciana

La jornada de vaga general del 18 d’octubre, convocada pels sindicats I-CSC i IAC, ha acabat amb una gran manifestació que ha ocupat el Passeig de Gràcia entre Gran Via i els Jardinets de Gràcia. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha estimat l’assistència en 525.000 persones, una quantitat difícil de comptar perquè si bé en algun tram on la concentració no era molt espessa també els carrers paral·lels estaven plens de gent. De fet IAC ha xifrat l’assistència en 750.000 persones.

L’acte final s’han sentit les reivindicacions que han presidit la setmana: llibertat per als presos polítics, i en solidaritat amb la independència, protagonitzats per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium i els seus màxims representants: Elisenda Paluzié i Marcel Mauri, que ha llegit una carta del president de l’entitat, Jordi Cuixart, que ha acabat amb el crit: «el poble unit, mai serà vençut», que ha seguit la major part de la gent.

Els sindicats convocants de la vaga han fet discursos marcats per les reivindicacions laborals. La lluita contra les privatitzacions, la defensa dels sectors públics, la reivindicació de les pensions i l’oposició a la nova forma de contractar les plantilles als col·legis s’han barrejat amb les proclames sobiranistes i contra la sentència del Tribunal Suprem. Per la IAC han parlat Assumpta Barbens, portaveu nacional i Ramon Font, portaveu d’USTEC. Carles Sastre, secretari general d’I-CSC ha defensat la vaga com un instrument d’alliberament i defensa dels drets socials i nacionals dels catalans.

Manifestacions en altres ciutats

Els sindicats han celebrat l’èxit de la vaga i han avisat que tornaran a convocar més vagues generals per a exigir el restabliment dels drets socials i laborals perduts, com “un pla de rescat social que garanteixi els serveis universals”.

Les cinc columnes de caminants que han arribat cap a migdia a Barcelona, procedents de diversos punts de Catalunya han aportat a la concentració bona part de la gent. Això ha donat a tot plegat un caràcter transversal i familiar, amb joves i grans, avis i nets en una barreja semblant a la que es dóna en la celebració de l’11 de setembre.

Mentre això passava a Girona es registrava una manifestació amb la presència de 60.000 persones, i a Lleida una altra mobilització inconeguda fins ara, amb més de 30.000 persones i a Tarragona s’han concentrat 10.000 persones, mentre que a Reus s’ha fet una nombrosa concentració a la plaça del Mercadal.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*