UGT vincula la normalització política a Catalunya al cessament de la presó preventiva dels detinguts

Camil Ros, secretari general del sindicat, aposta per la distensió fruit del diàleg i la negociació que hauria de concloure amb votacions

Tomeu Ferrer
 
 
 
Camil Ros iNuria Solé, responsable d'organització de la UGT durant ña roda de premsa  foto: Tomeu Ferrer

Camil Ros iNuria Solé, responsable d'organització de la UGT durant ña roda de premsa foto: Tomeu Ferrer

tomeu UGT de Catalunya considera imprescindible per normalitzar la situació política del Principat que els empresonats, membres de l’anterior govern o líders socials surtin de la presó. Això permetria acostar posicions cap a un acord satisfactori, «que hauria d’acabar amb votacions», segons ha manifestat Camil Ros, secretari general del sindicat, en un encontre amb la premsa. Per fer aquestes declaracions Ros ha esmentat diverses enquestes on la societat catalana es mostra partidària majoritàriament de l’entesa.

En l’àmbit estrictament laboral, Ros ha afirmat que després de molt temps, “s’ha arribat a pactes: l’Acord Estatal de Negociació Col·lectiva (AENC) i a escala catalana d’Acord Interprofessional de Catalunya. El que cal és que els continguts es vegin reflectits realment en els convenis durant el segon semestre d’aquest any”. No obstant això, el secretari general de la UGT catalana s’ha reafirmat en la reivindicació de la derogació de les dues reformes laborals, la que va propiciar inicialment el PSOE i la del Partit Popular.

«Amb tots els interlocutors polítics i socials amb els quals parlo, he notat una línia argumental comuna: és la necessitat d’establir ponts i vies de diàleg», ha afirmat Camil Ros, durant la roda de premsa. En una al·lusió un pèl críptica, s’ha referit al poder judicial . «Haurien de tenir clar si volen ser part de la solució o del problema». Sense entrar en propostes concretes, el líder de la UGT ha abundat en la necessitat que els polítics empresonats o que estan a l’exili recuperin la llibertat. «No pot ser que per entrevistar-me amb el president d’Omnium o del PDCAT o de la meva companya Dolors Bassa hagi d’anar a la presó a visitar-los», ha dit. En aquest sentit ha repetit diversos cops la idea que la normalització de la situació política a Catalunya no serà un fet mentre hi hagi gent empresonada. En la mateixa línia ha considerat que el poder judicial hauria de tenir una posició constructiva en la petició de penes.

El que no ha fet el líder de la UGT és fer propostes concretes sobre quina hauria de ser la solució política a Catalunya: «entre l’article 155 i la unilateralitat hi ha una gamma de matisos molt important», ha afirmat. Igualment quan ha parlat de què el conflicte s’hauria de resoldre votant, nha fet una resposta poc concreta: «es pot votar en unes eleccions ordinàries o en un altre context», ha dit.

Crida a l’entesa

L’argument recurrent en la intervenció de Camil Ros ha estat fer una crida a l’entesa entre les diferents posicions que es donen a la societat catalana. «Ara que tenim govern a Catalunya i a Espanya, estaria bé que obrissin un diàleg», ha afirmat. Concretament s’ha referit a la tradició catalana de convivència de diversos signes d’identitat sense que això impliqui ni tensió ni trencaments: «des del balcó de casa veig estelades, alguna bandera espanyola i altres signes d’identificació, sense que això impliqui enfrontaments», ha explicat recordant que viu a Girona.

Tornant a l’àmbit laboral, Camil Ros s’ha mostrat partidari de què els sindicats confederals mantinguin l’exigència que s’apliquin els increments salarials pactats, globalment d’un 3%, «de manera que els convenis reflecteixin almenys un salari de mil euros». El contingut de l’AENC i de l’AIC l’han de veure els treballadors en els seus fulls de salari i en els seus contractes, segons Ros.

El líder de la UGT catalana manté l’exigència que el govern central derogui les reformes laborals com més aviat millor, perquè els continguts d’aquests canvis legals lastra la recuperació econòmica especialment per als treballadors, ha indicat. No obstant això, s’ha mostrat partidari de seguir amb l’actual majoria política a Espanya: «millor un període sense eleccions», ha dit.

Pel que fa a l’AIC, Camil Ros ha afirmat que es firmarà a principis de setembre i que en el seu contingut hi ha punts que intenten evitar els efectes de les empreses multiservei, que han suposat en molts casos una precarització molt important de la feina. «En relació amb els treballadors de la mal anomenada economia col·laborativa, el que cal és vincular-los als seus respectius convenis. Una persona que reparteix paquets per a Amazon, el que fa és transport, i ha d’estar coberta pel conveni corresponent». En aquest sentit ha ofert el sindicat com a eina per denunciar les irregularitats que es puguin donar. «Sabem que els treballadors d’aquestes empreses, que són falsos autònoms, no poden denunciar perquè els fan fora. Per tant,  que ens passin informació, i denunciarem nosaltres, si hi ha coses irregulars», ha indicat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*