Si fa massa calor no treballis, i altres consells laborals de cara a l’estiu

A l'estiu és freqüent que es realitzin feines a l'aire lliure, des d'obres de manteniment a tasques relacionades amb el lleure a l'aire lliure. Però fer-ho a més de 32 graus és un perill per a la salut i podria ser denunciat a Inspecció de Treball

Redacció
 
 
 
Operadors treballant sota el sol | iStock

Operadors treballant sota el sol | iStock

Treballar a l’aire lliure a més de 32 graus de sensació tèrmica és un risc per la salut. Per tant, en aquesta situació els treballadors poden demanar a l’empresa mesures que pal·liïn la situació, com fer pauses a la feina, hidratar-se o rebre crema protectora solar. Si això no es compleix, CCOO recomana als treballadors que avisin el sindicat que, al seu torn instaria l’actuació urgent de la inspecció de treball perquè aturi l’obra, segons ha explicat Aurora Huerga, secretària general de la federació de construcció i serveis de comissions, acompanyada per Javier Ruíz, responsable d’organització i Sergio Moral encarregat de Salut laboral.

El sindicat ha pres com a element gràfic de la campanya les ulleres de sol. Membres de l’organització repartiran ulleres a les obres on explicaran als treballadors els seus drets i els mecanismes a aplicar per evitar que “treballar costi la vida”. Pel que fa a les temperatures, el sindicat destaca que els 10 anys més calorosos de l’últim segle es concentren en la franja entre el 2005 i el 2018.

El sindicat ha posat en marxa una campanya informativa per fer arribar als treballadors quins són els seus drets en cas que hagin d’operar en condicions ambientals de risc. La campanya afecta també les administracions, que insten les licitacions d’obres,  i també afecta les patronals que, segons Huerga, haurien de ser conscients del risc que implica fer treballar persones en situacions penoses.

Situacions com les denunciades han passat en els jutjats de Sabadell i de Gavà i a l’empresa Selvafil de Maçanet de la Selva.

“Cada cop està més clar que el canvi climàtic fa que les temperatures mitjanes pugin. Per tant, cal aplicar mecanismes que evitin els efectes dels cops de calor” ha dit Huerga. En dades estatals els accidents laborals de maig de 2018 a maig de 2019 s’han cobrat 19 vides de les quals almenys en un cas a Catalunya la causa ha estat el cop de calor. Els denominats cops de calor són els accidents laborals que més creixen. S’han triplicat entre 2014 i 2017. Concretament a la construcció el 19% dels accidents són deguts a les temperatures, l’exposició a la llum o la radiació, segons l’informe de CCOO referit als anys 2017 i 2018.

El sindicat està informant els treballadors de la necessitat d’establir protocols d’actuació a aplicar quan les temperatures pugen fins a límits que impliquen perill per a les persones. Així, quan es donen puntes de calor es recomana evitar o reduir esforços físics, especialment en les hores del dia que hi ha les temperatures més altes. En aquest sentit es recomana fer jornada laboral continuada, evitar franges horàries més caloroses o fins i tot reduir les hores de treball i recuperar aquestes hores quan canviï la situació meteorològica.

Plecs de condicions

Per a les administracions públiques la recomanació de CCOO consisteix a incloure en els plecs de condicions de les obres clàusules que tinguin en compte que a partir dels 32 graus de temperatura es puguin restringir els treballs al carrer o que, fins i tot es puguin aturar les feines per així protegir els operaris. “Tothom sap que els mesos de juliol i agost són escollits per ajuntaments i altres administracions per fer obres a l’aire lliure, de manteniment i de renovació de les infraestructures, pensem que haurien de tenir en compte el factor climàtic en els plecs, perquè és més important la salut i la vida humana que el compliment estricte de la data de lliurament d’una obra” ha dit la dirigent de CCOO.

Comissions considera també que les empreses haurien d’obrir-se a incloure en els convenis col·lectius punts que garanteixin la protecció dels treballadors davant d’augments de la temperatura. En aquest sentit la recomanació seria aplicar flexibilitat de manera que es poguessin canviar horaris o ajornar feines a dies en què la situació es normalitzi, amb la condició de recuperar el treball no fet.

La realitat del sector de la construcció, amb treballadors amb un grau elevat de precarietat, juga en contra de la seguretat en la feina, perquè molts operaris accepten fer coses en unes condicions insalubres. Davant d’això, CCOO recomana que si la previsió meteorològica diu que les temperatures pujaran fins a superar el límit del risc, els 32 grans de sensació tèrmica, s’hauria d’avisar l’empresa i, de no arreglar-se les condicions, es pot denunciar el cas d’urgència a Inspecció de Treball demanant que aturin l’obra. En tot cas, si s’ha de treballar, la norma diu que per cada hora de feina s’ha de poder descansar almenys 10 minuts que haurien d’aprofitar-se per refrigerar-se. També les treballadores i treballadors haurien de tenir estris de treball adaptats a la situació i proveïments com crema solar o aigua.

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*