Com de bé coneixes Barcelona? Posa’t a prova amb 11 preguntes sobre els temes clau a la ciutat

Amb les eleccions municipals a tocar, hem preparat 11 preguntes sobre els temes claus d'aquesta campanya i de la legislatura que aviat començarà. De la mà d'aquestes 11 preguntes, 11 reportatges perquè comprovis fins a quin punt estàs al corrent de tot el que passa a la ciutat

Victòria Oliveres i Sandra Vicente
 
 

L’habitatge, el turisme, la venda ambulant o la contaminació de l’aire han estat alguns dels temes que més polèmica han aixecat durant la darrera legislatura a l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, hem preparat 11 preguntes perquè comprovis fins a quin punt estàs al corrent de tot el que passa a la ciutat. A sota de cada pregunta trobaràs un reportatge que repassa cadascun dels temes clau.

Com de bé coneixes Barcelona? Posa’t a prova!

🏢 En aquest reportatge parlàvem de la situació crítica de l’habitatge que pressiona els i les barcelonines des de la bombolla immobiliària de 2008. Des de fa uns anys els desnonaments per impagament de lloguer han superat les execucions hipotecàries i és que els i les barcelonines dediquen una mitjana del 40% de la seva renda al pagament del lloguer (xifra que arriba fins al 65% si es tracta de menors de 25 anys).

Rellegeix aquest text, en el que també fèiem un repàs de les darreres polítiques aplicades a la millora de la situació, així com un plantejament d’alternatives per a pal·liar els efectes de la crisi de l’habitatge.

🏠 A finals de l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona aprovava una mesura que obligava els grans tenidors a dedicar el 30% de totes les noves construccions a augmentar el parc d’habitatge social de Barcelona, que es troba molt per sota dels índex d’altres grans ciutats europees. La mesura es va implementar amb els vots a favor de gairebé tots els partits (a excepció de C’s i PP), però només Barcelona en Comú i la CUP van apostar per a fer-la efectiva des del mateix moment de la seva tramitació. Degut a aquesta demora, la ciutat de Barcelona ha perdut més de mil llicències. En aquest reportatge parlàvem d’aquesta nova mesura de l’Ajuntament.

🏨 Barcelona compta amb una bústia de denúncia de pisos turístics il·legals i, el maig de 2018, l’Ajuntament es va comprometre a tancar uns 2.500 pisos que tenia detectats com a irregulars a Airbnb. Ara bé, la plataforma només va trigar tres mesos en recuperar-se d’aquesta batacada. En aquest reportatge demostràvem que l’oferta d’Airbnb al districtes com Ciutat Vella supera les llicències legals.

💺  Aquesta dada segurament t’ha sorprès oi? Ens l’explicaven en aquesta entrevista, José Mansilla i Claudio Milano, antropòlegs especialitzats en estudiar l’efecte del turisme a les grans ciutats. Elements com aquests, que poden semblar petits a simple vista, són una gran vara de mesura per a determinar els efectes de la gentrificació i la precarització en ciutats que, com Barcelona, han focalitzat en el turisme el seu model de negoci. Amb Mansilla i Milano parlem de com hauríem d’enfocar el turisme per a que aquest estigués al servei de les ciutats i no a la inversa.

📲 Cada any, Barcelona rep vora 30 milions de persones que provenen de diferents llocs del món. Aquesta xifra, a més de tenir repercussions en aspectes com el que et mostràvem en l’anterior pregunta, també impacten en el clima i la contaminació. Barcelona és una destinació turística pensada per a passar-hi pocs dies (molts dels turistes que vénen són europeus, motiu pel qual la mitjana de dies d’estada voreja els 4 o els 5).

Això fa que el 90% de la petjada de carboni que genera el turisme a Barcelona vingui de les arribades i sortides en avió. En aquest reportatge explicàvem que les emissions associades al turisme a Barcelona van en augment.

🚗 La contaminació a la ciutat de Barcelona és un dels temes que han centrat aquesta campanya. S’ha parlat de propostes com augmentar el número de carrils bici, descongestionar les vies més transitades o regular l’ús del vehicle privat, però el veritable repte a la ciutat, més enllà de la mobilitat, se situa en altres fonts d’emissió, com les dues noves terminals que es volen obrir al port de Barcelona per a acollir més creuers. En aquest reportatge parlàvem dels reptes que ha d’afrontar la ciutat per millorar la qualitat de l’aire.

⛲️Passades aquestes eleccions municipals se celebrarà la Multiconsulta, una de les propostes estrelles d’Ada Colau quan va entrar al consistori, que va ser aprovada a escassos sis mesos d’acabar la legislatura. En aquesta consulta, en la que podran votar totes les persones majors de 16 anys empadronades a Barcelona, es decidirà, entre d’altres coses, si Barcelona remunicipalitzarà la gestió de l’aigua.

I és que la gestió d’Agbar ha suscitat diverses protestes i polèmiques entre partits i moviments ciutadans. En aquest reportatge parlàvem del futur de la gestió de l’aigua a la ciutat, que podria passar per la municipalització.

👕El col·lectiu dels manters ha estat instrumentalitzat diverses vegades, ja sigui per part dels mitjans com de la classe política, per a encarar un dels debats que ha estat clau en campanya: la seguretat. Des de l’ocupació de l’espai públic fins a una pretesa pertinença a màfies, són moltes les acusacions que es fan als venedors ambulants.

Després d’anys de criminalització, els manterss es van organitzar en un Sindicat, que els ha ajudat a fer sentir la seva veu.  En aquesta entrevista Lamine Bathily, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, denuncia la instrumentalització del col·lectiu per part dels mitjans i els partits.

📊 Poc més de deu quilòmetres separen els barris barcelonins de Pedralbes i Ciutat Meridiana. Però en termes de riquesa, aquesta distància equival a la que existeix entre Nova York i Medellín: set vegades més. Són casos extrems: el barri més ric de Barcelona, Pedralbes, té una renda familiar set vegades més gran que el barri més pobre, Ciutat Meridiana.

En aquest gràfic interactiu pots ordenar els barris de la ciutat segons el seu nivell de renda, atur, immigració i estudis.

💉 El CAP Raval Nord ha estat motiu de moltes discussions en els darrers mesos. I és que està situat en un edifici que l’Institut Català de la Salut reconeix que no compleix les exigències mínimes per donar cobertura a un dels barris amb l’esperança de vida més baixa de la ciutat. En mig d’aquesta discussió, una polèmica amb el MACBA, va derivar en l’ocupació de la Capella de la Misericòrdia. Aquest reportatge repassa la història darrere la polèmica pel CAP Lluís Sayé, conegut com CAP Raval Nord.

🔥 L’actual Jefatura Superior de Policia va ser escenari de dures repressions policials i polítiques durant el franquisme. Així ho explicava una placa memorial que va ser atacada diverses vegades poc després de la seva col·locació i que va ser motiu de dures crítiques per part de representants públics com Carina Megías. En aquest reportatge parlàvem del negacionisme d’alguns polítics i membres de la policia cap aquests fets.

 

 

3 Comments en Com de bé coneixes Barcelona? Posa’t a prova amb 11 preguntes sobre els temes clau a la ciutat

 1. Josefina Becerra // 24/05/2019 en 9:58 // Respon

  De veritat necessitem alcaldes que treballin de debò pel BE COMÚ.
  Especialment, el be dels més desprotegits.
  No protegir als que no ho necessiten,els impostos més elevats pels que tenen més…

 2. JM Armengou // 24/05/2019 en 19:50 // Respon

  Esplèndid exercici. podem estar més o menys ben informats, però es tracta d’una feina de molta qualitat i empoderament per a nosaltres.

 3. Alejandro GIMÉNEZ IMIRIZALDU // 26/05/2019 en 15:41 // Respon

  Molt interessant, gràcies.
  Més, sisplau 🙂

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*