Noves agressions racistes al metro de Barcelona

Per a denunciar les agressions del personal de seguretat del metro, l'Espacio del Inmigrante convoca un acte de concentració i rebuig a la violència i al racisme aquest dilluns 15 d'abril a les 19h a l'entrada del Metro Barceloneta

Julián Porras
 
 
Imatge del vídeo enregistrat per Ruben Wagensberg i penjat a @wagensberg

Imatge del vídeo enregistrat per Ruben Wagensberg i penjat a @wagensberg

Dijous 11 d’abril, va aparèixer un altre vídeo en xarxes en el qual es veu a un guàrdia de seguretat del Metro de Barcelona colpejar a un jove a l’estació de la Barceloneta. Aquest vídeo igual que altres 4, que han aparegut en xarxes socials en menys de 2 mesos, evidencia un problema. Estem naturalitzant la violència, i l’estem naturalitzant en forma aguda contra certs col·lectius, en aquests casos de joves “racialitzats”. És molt difícil parlar de racisme quan sabem que les races no existeixen, que les races són construccions socials que acceptem “inconscientment” per a classificar. Així mateix, és molt difícil parlar de racistes quan la imatge que tenim d’aquests són les d’una caricatura. La d’un personatge petit i vulnerable d’estret bigoti i mal caràcter, o l’oposada, la d’un jove musculós, rapat, mal encarat i amb roba ajustada plena de símbols.

És clar que l’agressió que va patir aquest jove es tracta d’un acte racista, però no només és un acte racista, és un acte legitimat per una institució racista. Si no existissin els vídeos filmats per transeünts, molts en forma anònima, on s’evidencia l’ús desproporcionat de la força i l’abús de poder sobre aquests joves, gairebé amb absoluta certesa, no s’hauria pogut denunciar aquest fet. És una institució racista el Metro, l’empresa de Transports Metropolitans de Barcelona, així com l’empresa de seguretat contractada, per donar com a eina de control i resolució de conflictes la distinció i detenció per perfil ètnic als seus treballadors. Segurament la precarietat, les condicions de treball, l’escassetat de personal i de mitjans tècnics generen que una de les eines que utilitzen en forma quotidiana els guàrdies per a treballar siguin els “prejudicis” racistes, dit sigui de pas que tots tenim interioritzats. El problema està que la institució els utilitzi. No hi ha mecanismes dins del sistema de transport que vigilin i controlin els actes racistes de guàrdies de seguretat, d’altres usuaris o altres funcionaris. No hi ha formacions antiracistes, o aquestes no funcionen, per als funcionaris i treballadors del sistema. No hi ha mecanismes de control intern perquè altres membres del sistema de transport impedeixin i denunciïn aquests actes. Hi ha encobriment institucional, i al mateix temps, abandó, per mitjà de la subcontractació i precarietat que fomenta el sistema, cap als mateixos treballadors.

S’hauria de castigar als guàrdies de seguretat que tenen aquestes pràctiques. Però només fer això seria reproduir la caricatura d’homes enfadats que no ens representen. És necessari unir el fil que va de les institucions, a la precarietat, als nostres profunds sistemes de classificació social, i que torna i travessa en forma central les institucions polítiques. Hauríem de trobar aquest fil que comunica els crits de Manuel Valls per una Barcelona “segura”, una Barcelona amb més policies, una Barcelona “forta”, amb els crits que també donen els de Vox per més armes i menys migració. Hauríem de poder connectar això amb les nostres pors expropiades, dels quals no coneixem el seu origen, per certs barris, per certs carrers, a certs col·lectius, a la droga, als narcopisos. Si no som capaços de desembolicar això, ja vindrà algú a dir-nos on hem de signar per a començar a expulsar gent, a invertir en més policia, en més antidisturbis, en més pistoles Taser, en més naturalització de la violència, en més armes i més exclusió.

Per a denunciar aquest fet l’Espacio del Inmigrante convoca un acte de concentració i rebuig a la violència i al racisme aquest dilluns 15 d’abril a les 19h en l’entrada del Metro Barceloneta.

Julián Porras
Sobre Julián Porras

Miembro Espacio del Inmigrante y doctor en sociología Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*