Ni tecnofòbia ni tecnofe: es constitueix un grup ciutadà per millorar les polítiques digitals de l’Ajuntament de Barcelona

Una quarantea d'activistes i especialistes en temes digitals s'han unit en el Grup Ciutadà sobre Polítiques Digitals per a assessorar el consistori sobre les polítiques digitals i “aprofitar un potencial de ciutat que s'està deixant de banda”

Sandra Vicente
 
 
 
Es constitueix el Grup Ciutadà sobre Polítiques Digitals a Barcelona | Sandra Vicente

Es constitueix el Grup Ciutadà sobre Polítiques Digitals a Barcelona | Sandra Vicente

Barcelona és la ciutat de tot l’Estat espanyol en la que menys es va parlar de temàtica digital durant la campanya electoral del passat maig. Aquest àmbit va ser el que menys protagonisme va sumar als discursos dels partits polítics; concretament només va suposar un 1,7%, segons l’informe ‘Els nous governs municipals i les polítiques digitals’.

Va ser precisament durant aquella campanya electoral que es van posar les bases del Grup Ciutadà sobre Polítiques Digitals que s’ha presentat avui a Barcelona. Format per una quarantena d’activistes i persones especialitzades en temàtica digital, el grup es defineix com una associació “informal de complicitat que agrupa forces vives que s’ocupen del digital a Barcelona”. Així, Simona Levi, fundadora d’Xnet -una de les organitzacions que forma part del grup- constata que és “preocupant que el digital es tracti com un fet residual” i per això han aportat un mapeig a tots els grups polítics del consistori sobre mancances i reptes en termes digitals.

Les propostes del grup han rebut el suport i interès d’ERC (amb Elisenda Alamany present a l’acte), Junts per Catalunya i Barcelona en Comú, que ha aportat la presència de Ferran Mascarell i el nou comissionat en Tecnologia i Innovació Digital, Michael Donaldson. “Farem propostes, som com un lobby, un consell assessor encara que no el vulguin”, ha destacat Levi.

Temes com la transparència, la governança o la shareconomy són els que més s’esmenten al mapeig, en el que s’ofereixen propostes “concretes” per a aplicar. Alguns exemples rauen en millorar l’agilitat de l’administració que encara funciona amb Internet Explorer, “un internet primigeni i rudimentari”, segons Levi, un problema que es podria “solucionar demà mateix”. Algunes propostes, però, més complexes i a llarg termini versen, per exemple, en contemplar les polítiques digitals com una eina per a respectar i garantir els drets civils.

“L’administració no entén el digital i el tracta des de la tecnofòbia o la tecnofe, pensant que un click et pot solucionar la democràcia. I no és això, és una forma diferent de pensar l’organització de l’administració”, apunta la fundadora d’Xnet, que recalca que a Barcelona hi ha molt potencial que s’està desaprofitant. “Només es fa servir el digital de manera superficial i efectista”.

Per això, el Grup ha fet una crida a obrir un espai de crítica i debat amb tots els grups municipals i el nou comissionat, esperant un “diàleg constructiu i que s’allunyi de la bel·ligerància”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*