Ni per districtes ni per barris: dos cartogrames per a que no t’enganyin els mapes electorals

Barcelona en Comú ha guanyat en 6 dels 10 districtes de la ciutat. Esquerra ho ha fet en 30 dels 73 barris. Però els mapes electorals que mostren el partit guanyador per zona sovint amaguen una realitat més complexa. Mostrem dos mapes que ajusten les seves mides a la població i els seus colors al percentatge de vots per veure com es reparteixen els partits a Barcelona.

Victòria Oliveres
 
 
 

Diumenge a la nit, quan ja s’anunciava la victòria d’Ernest Maragall a Barcelona, 4.833 vots per davant d’Ada Colau, es van començar a difondre mapes de la ciutat que ensenyaven com l’actual alcaldessa s’havia imposat a 6 dels 10 districtes de la ciutat. Des d’aquest mateix diari ens en vam fer ressò, ja que eren les dades més detallades que disposàvem en aquell moment.

Alguns usuaris de Twitter pertanyents o afins a Barcelona en Comú van començar a difondre aquesta imatge. És cert que, pel què fa als districtes, la balança es va decantar cap a BeC, que va obtenir el major percentatge de vot respecte la resta de partits a Ciutat Vella, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sants i Sant Martí. ERC va quedar primera només a dos districtes (l’Eixample i Les Corts), el PSC a un (Nou Baris) i BCN Canvi – Cs a 1 (Sarrià-Sant Gervasi).

Però els resultats de ciutat eren ajustats. Entre les dues candidatures hi havia menys d’un punt percentual pel què fa a percentatge de vot – ERC es va imposar amb un 21,35% dels vots, per davant del 20,71% que va anar als comuns. Així que a partir de dilluns, quan hi va haver més dades disponibles, els republicans van contraatacar mostrant el mapa de Barcelona per barris, on el groc republicà predominava. Ells havien guanyat a 30 dels barris de la ciutat, mentre que el PSC ho havia fet en 24, BeC en 14 i BCN Canvi – Cs en 5.

Tot i que tant el mapa majoritàriament lila – dividit per districtes – com el majoritàriament groc – dividit per barris – són certs, els mapes no són sempre la millor manera de transmetre una informació. Sota una aparença d’objectivitat, els mapes poden distorsionar els resultats ja que són acurats pel què fa a la geografia però no, per exemple, pel què fa als habitants.

En un sistema electoral com el nostre, el vot de cada barceloní compta igual però no tots els barris ni districtes tenen la mateixa població. Per això, pintar del color del partit guanyador cada barri o districte per mostrar qui ha guanyat és enganyós. Aquests mapes poden ser útils per veure tendències geogràfiques però no per sumar àrees i quantificar els guanys de cada partit.

Una alternativa als mapes tradicionals són els cartogrames, que ajusten la mida de les àrees territorials al nombre de persones que els habiten. Al cartograma que trobareu a continuació, per exemple, podem veure que la importància de guanyar a l’Eixample – que té 260.000 habitants – no és la mateixa que guanyar a Les Corts – que en té 80.000.

A més, els mapes que mostren només el partit guanyador poden ser útils en els casos on el guanyador s’ho endú tot (com als Estats Units o al Regne Unit), però en el cas del nostre sistema electoral amaguen tots els vots que igualment sumen a la resta de candidatures. Per exemple, a Ciutat Vella BeC va quedar quasi set punts per sobre d’ERC (27,5% contra 20,7%), però a Gràcia la diferència va ser només de dècimes (23,83% dels vots per BeC i 23,76% per ERC).

Per intentar mostrar millor aquestes diferencies, en el cartograma següent el color del partit guanyador té més o menys intensitat segons el percentatge de vot que ha obtingut aquell partit en aquell districte.

El mateix passa quan mostrem els barris en relació a la seva població. Per Esquerra és molt més important guanyar a la Nova Esquerra de l’Eixample, que té quasi 60.000 habitants, que a Vallvidera que, tot i ocupar una extensió enorme, no arriba als 5.000 habitants.

Igualment, la victòria de Barcelona en Comú a Sant Andreu, que té 57.000 habitants, influeix molt més en el resultat final que no pas haver guanyat a la Clota, un barri on hi viuen poc més de 600 persones.

La intensitat dels colors d’aquest cartograma també ens ajuda a veure que les victòries més clares per barris són justament les del PSC a diversos barris de Nou Barris, com Ciutat Meridiana, Torre Baró o Roquetes, i les de Barcelona pel Canvi – Ciutadans a Pedralbes i les Tres Torres. Ambdós partits han superat el terç dels vots en aquests barris, on tenen el segon partit més votat a més de 10 punts.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*