Neix un front contra la ‘Llei Aragonès’ per evitar la “privatització dels serveis públics”

Sanitaris, ensenyants, estudiants i treballadors de l'administració creen una plataforma per evitar la cessió de serveis essencials a empreses privades que vindria de la mà de la Llei Aragonés. El 25 de setembre es concentraran al Parlament i el 19 d'octubre faran una manifestació a Barcelona

Tomeu Ferrer
 
 
 

Desenes d’activistes del sector públic, sanitaris, educadorss, bombers, treballadors de l’administració i estudiants s’han concentrat a la Plaça de Sant Jaume per donar el tret de sortida d’una campanya que vol aturar la denominada ‘Llei Aragonès’ que, segons denuncien, pretén privatitzar bona part dels actuals serveis públics a Catalunya. “La plataforma vol denunciar públicament que la informació que difon el Govern és esbiaixada, incompleta i interessada”, ha dit Bàrbara Roch, de l’Oficina d’Habitatge de Gràcia, en la presentació de l’acte.

Belén Tascón, de la Federació de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), assegura que “serveis com l’escola bressol, l’educació especial o les tutories, podran ser gestionats per empreses privades”. En aquest sentit ha afirmat que la mesura suposaria l’externalització més gran que s’ha dut a terme en els últims anys a Catalunya i contradiu les recomanacions de les Nacions Unides, que alerten que les aliances publico-privades en l’esfera de l’educació poden actuar en contra de la universalitat del dret a la formació.

Per la seva banda, el representant de Marea Blanca, Antoni Barbarà, ha recordat que els serveis sanitaris han estat durant castigats els darrers anys “per l’onada privatitzadora iniciada pels governs anteriors i que el grup republicà sembla voler mantenir”. Per tant, l’activista va concloure que una llei com la proposada, “només servirà per precaritzar encara més la qualitat d’un sistema sanitari afeblit, que condemna les usuàries a interminables llistes d’espera i a les treballadores a la manca d’instal·lacions hospitalàries dignes”. Barbarà va afirmar que la llei proposada seria la fase final de les privatitzacions dels serveis sanitaris públics, cosa que suposa un retrocés en matèria de drets socials que costarien molt de recuperar.

“Ocupació, planificació familiar, assistència social a la gent gran, i molts altres que són imprescindibles per a molts col·lectius vulnerables, passarien a ser gestionats sota llei de mercat”, ha dit Montse Miró. Precisament, ha recordat que en el sector social ja hi ha experiències en externalitzacions. En concret ha recordat que el grup empresarial ACS, propietat de Florentino Pérez, que és ja un dels més grans prestadors de serveis socials a través d’adjudicacions públiques.

Sobre aquest grup, Miró ha dit que tot i que ven una elaborada imatge de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), ha estat denunciat per organitzacions ecologistes i per col·lectius de treballadors i treballadores per no garantir drets laborals ni respectar acords mediambientals.

La plataforma ha cridat l’atenció pel fet que els col·lectius afectats per la normativa són especialment feminitzats, cosa que, de tirar endavant la llei, farà que les dones hagin d’assumir els treballs de cures que no sigui assumits pels serveis públics.

Els diferents grups units en la plataforma, en conseqüència reclamen que s’aturi la llei i es reprengui a partir d’un procés que blindi la gestió pública dels serveis bàsics, “per evitar que les empreses privades entrin a mercantilitzar l’educació, la sanitat i els serveis socials”. En segon lloc es reclama que es regulin les figures no contractuals, com els convenis o els concerts.

La Plataforma convoca una concentració el 25 de setembre davant del Parlament de Catalunya , i el 19 d’octubre es farà una manifestació a Barcelona. A banda d’aquestes convocatòries, hi haurà, diuen, accions sorpresa.

1 Comentari en Neix un front contra la ‘Llei Aragonès’ per evitar la “privatització dels serveis públics”

  1. montse lopez // 22/09/2019 en 9:26 // Respon

    Els que protesten son precisament les persones que mes necessitem els ciutadans. per aquest motiu haurien d’estar ben pagats i valorats.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*