Maragall desbanca Colau per la mínima a una Barcelona sense majories

ERC ha guanyat l'alcaldia a Barcelona a una Ada Colau que es queda a menys de 5.000 vots de repetir al consistori. La ciutat de Barcelona encara quatre anys de govern sense majoria i Maragall podrà derivar cap a un "gran govern d'esquerres" o "una Barcelona 100% independentista". També destaca la sortida del consistori de la CUP, que s'ha quedat a 10.000 vots del PP

Victòria Oliveres i Sandra Vicente
 
 

Ernest Maragall ha posat punt i final a una campanya electoral que ja feia endevinar una nit de recomptes intensa fins el darrer moment. El republicà ha assolit la victòria per la mínima (poc més de 4.000 vots amb un 92% escrutat). Així doncs, Barcelona en Comú i Ada Colau perden l’alcaldia d’una ciutat de Barcelona que veurà una alcaldia en minoria.

Ni el tant parlat i assumit pacte entre ERC i BeC no assoliria la majoria al consistori (amb 21 regidors) i es plantegen diverses opcions, que passen en la seva totalitat per un govern en minoria. Ja sigui en solitari o amb pactes. Com que ERC i BeC sumen els mateixos regidors, no seria descabellat pensar que tots dos podrien intentar flirtejar amb un PSC que ha sumat 8 regidors. Colau ha parlat d’un “gran pacte d’esquerres”, obrint la porta, potser, a un govern a tres. Però tampoc no es descarta una opció per a una alcaldia “100% independentista”, tal com ha apuntat Elsa Artadi, número dos de la llista de JuntsXCat, afirmant que ja ha fet una proposta de pacte amb els republicans.

Per la seva banda, l’alcalde electe, Ernest Maragall ha afirmat que parlarà amb Colau i amb “tota la resta”. Després de felicitar la resta de candidats i fer una menció especial als presos, ha dedicat paraules a la CUP, que s’ha quedat fora del consistori: “no em sembla just i haurem de comptar amb ells”. “Tots ells veuran la nostra ma estesa, inclosos els altres, els unionistes i els constitucionalistes”, ha dit, en clara referència al PSC. “Serem la primera institució compromesa amb la llibertat, que això ho tinguin clar, i d’aquí no ens mourem”, ha advertit.

Aquestes eleccions a Barcelona han estat bastant representatives del que ha passat a la resta de Catalunya i del que ja deixava entreveure el resultat de les eleccions generals del 28 d’abril: Esquerra Republicana ha assolit moltes victòries i el PSC s’ha recuperat de molts anys de sequera. Un altre gran canvi ha estat la sortida de la CUP del consistori (com ha passat a altres grans ciutats del país), tot i que al principi de la nit electoral i segons els sondejos, qui havia de quedar fora era el PP, que finalment ha assolit dos escons. Finalment, els anticapitalistes s’han quedat a poc més de 10.000 vots d’entrar a l’Ajuntament.

Ada Colau, l’alcaldessa en funcions, ha sortit a felicitar Ernest Maragall amb un 95% dels vots escrutats. “Hem canviat les hegemonies: tothom vol ser d’esquerres, feminista i republicà”, ha dit després d’afirmar que, tot i la derrota, “hem fet la millor campanya de la història”. I és que les esquerres, amb BeC, ERC i PSC han sumat majoria absoluta, desbancant una convergència que es queda a la meitat d’escons i un PP que en perd un.

El resultat de les eleccions a la ciutat de Barcelona, però, més enllà de les xifres totals, també s’han de mirar per districtes. I és que Colau s’ha endut 6 dels 10 districtes de la ciutat, mentre que Maragall ha obtingut la victòria en 2 d’ells. Dels darrers, Sarrià ha estat per Manuel Valls i Ciutat Vella pel PSC.

Així i tot, encara que el mapa dels districtes de Barcelona sigui del morat de BeC, el partit de Colau ha perdut una mitjana de 5 punts i ha caigut molt en suport a tots els districtes, a excepció de les zones tradicionalment de dretes, en les que ha mantingut un resultat discret. L’únic districte en el que ha mantingut una victòria clara ha estat Ciutat Vella. Per la seva part, ERC ha assolit un gran augment de vots a tots els districtes, tot i només guanyar en 2 d’ells.

Respecte els canvis de vots, cal destacar la davallada de partits com Convergència, que ha caigut en alguns districtes gairebé un 20%, com a Gràcia, l’Eixample o Les Corts. Al contrari ha passat amb el PSC, que ha augmentat vots en tots els districtes. També cal parlar de la davallada de la CUP, que ha passat de tenir tres regidors a ser el partit menys votat a tots els districtes, excepte a Gràcia. A Ciutat Vella i a Sants, han quedat tècnicament empatats amb el PP.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*