L’alumnat LGTBI fa gairebé dos anys que espera un protocol contra l’assetjament escolar

Des de la primavera de l'any 2017 està en el registre del Congrés un projecte de llei contra la discriminació de les persones LGTBI, mentre organitzacions, docents i experts veuen clara la necessitat d'una atenció concreta

Pablo Gutiérrez
 
 
 
Imatge d'arxiu d'una manifestació pro LGTBI | Álvaro Minguito (eldiario.es)

Imatge d'arxiu d'una manifestació pro LGTBI | Álvaro Minguito (eldiario.es)

Des de la primavera de l’any 2017 està en el registre del Congrés un projecte de llei contra la discriminació de les persones LGTBI que en les últimes setmanes ha accelerat el procés de tramitació després de diverses aturades. 
Des de la FELGTB (Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) denunciaven fa uns dies l’aturada soferta en la Comissió d’Igualtat que tramita el text i exigien la seva aprovació al més aviat possible. 
El projecte de llei preveu mesures encaminades al coneixement, tractament i normalització de la presència de persones amb expressions de gènere no normatives en tots els àmbits del sistema educatiu. Des de la formació del personal que treballa en escoles i instituts (també universitats) fins a la creació de protocols específics d’atenció a aquest alumnat.

Justificació

Totes les comunitats autònomes tenen plans de convivència que pretenen aturar la persecució i la violència a les aules. Existeix des de fa dos anys un Pla Estratègic de Convivència Escolar en el qual s’intenta homogeneïtzar part d’aquesta lluita per a la millor convivència en els centres.

“El tema de LGTBI està insuficientment tractat en els centres educatius”, assegura Pedro Uruñuela, expert en convivència escolar. “Per això -continua- és positiu tot el que incideixi en fer-los visibles, proporcionant pautes d’actuació sobre això, com fan els protocols”.

Aprofundeix en aquest assumpte Ana Ojea, professora de secundària lesbiana. Per a ella és important que hi hagi protocols específics ja que la violència que pateixen les persones LGTBI la pateixen “no només a nivell educatiu i social, sinó també a nivell familiar”. És a dir, que la persona pot estar desemparada al centre educatiu i al mateix temps en el si de la seva família, que també pot ser LGTBIfòbica.

Des de la FELGTB, Visi González assegura que “si sembles o ets LGTBI i estàs a l’armari, no saps com gestionar una situació d’assetjament. En principi no recorres a la família per explicar el que t’ha passat com pot ocórrer en altres casos d’assetjament”.

I és que no només pateixen aquest tipus d’assetjament específic aquelles persones no normatives, sinó també els que puguin semblar-ho i, fins i tot, aquelles que intenten ajudar els qui ho pateixen. D’aquesta manera s’aconsegueix que en no pocs casos els que més a prop estan de l’assetjament i poden denunciar també senten por davant l'”estigma” de semblar LGTBI.

A aquestes raons se suma que, amb l’aprovació de la llei, hi haurà una homogeneïtzació de la normativa i permetrà a algunes autonomies la possibilitat de legislar. Ara per ara, només algunes comunitats com Andalusia, Aragó, Madrid o València compten amb lleis específiques relatives a les persones trans, especialment vulnerables en els casos d’assetjament escolar. Expertes de diferents àmbits opinen que és important que tots els casos quedin coberts en tots els territoris, començant pels propis de gestió del Ministeri d’Educació, Ceuta i Melilla, que no compten amb textos d’aquest tipus.

Protocols i visibilitat

L’article 43 del projecte de llei estableix que l’Estat i les comunitats “garantiran” l’elaboració de protocols per a centres educatius “per a casos d’assetjament escolar per orientació sexual, identitat i expressió de gènere o característiques sexuals o pertinença a família LGTBI”.

Aquest text serà elaborat entre professionals de l’educació i la psicologia, així com per les organitzacions de famílies l’alumnat i entitats LGTBI. I encara que no dóna pautes concretes, sí marca el camí, introduint mesures relacionades amb el foment de la convivència, la prevenció de la violència, la resolució alternativa dels conflictes, sanció, protecció i reparació a la víctima.

Per Pere Uruñuela és bàsic el treball de prevenció i convivència, a més de la creació de protocols, sempre reactius davant de situacions de violència o assetjament.

“La prevenció passa per conscienciar tota la comunitat educativa, cridar l’atenció sobre aquests problemes; passa per incloure-ho, amb accions concretes en el pla de convivència i el pla general anual; per donar formació específica al professorat; passa per visibilitzar aquest col·lectiu d’una manera normal i formal; passa perquè aquest tema s’abordi en les tutories, etc”.

Alguns d’aquests elements ja s’anuncien o contemplen en el projecte de llei. A més dels protocols específics en què haurien de contemplar qüestions relacionades amb la convivència i la prevenció, la llei també posa l’accent en la formació docent sobre sensibilització i maneres d’actuació i preveu que la “atenció a la diversitat sexual, de gènere i familiar estarà inclosa com a matèria avaluable en els exàmens d’accés a cossos docents”.

També contempla que hi hagi sensibilització per a les famílies en diversitat de gènere sexual i familiar. 
A més, perquè hi hagi una certa normalització de la diversitat, la llei preveu l’aparició d’un Pla Integral, desenvolupat per les administracions, per al foment de la no discriminació i pel repecte a la diversitat. Aquests plans integrals, entre altres mesures, estipula la llei, haurien d’introduir exercicis i exemples que contemplin la diversitat en el currículum o la posada en marxa de programes de coordinació entre els serveis educatius, sanitaris i socials per a la detecció o intervenció en situacions de risc.

Retard en la tramitació

Des que el 2017 entrés en el registre del Congrés el projecte de llei de mans del grup parlamentari confederal de Podemos, el text va quedar aturat durant bastants mesos a la Mesa del Congrés, dominada per PP i Ciutadans, explica Maria del Mar García, diputada d’en Comú Podem (membre del grup al costat d’Units Podem i en Marea).

Després d’això, va arribar el moment de la moció de censura que va donar pas al Govern de Pedro Sánchez i llavors els treballs, ara ja sí en la Comissió d’Igualtat, van tornar a paralitzar-se. No ha estat fins al mes d’octubre que van començar a desenvolupar-se amb certa normalitat.

I després de diversos actes de pressió per part de les organitzacions del sector així com per la intenció dels grups parlamentaris de treure la llei no s’ha accelerat. Fins al punt que en aquest mes de gener van tornar a reprendre els treballs. El gener és un mes inhàbil al Congrés dels Diputats.

García, així com Uge Sangil, presidenta de la FELGTB, esperen que la llei sigui aprovada pel Parlament aquest primer trimestre de l’any. I això malgrat que les dues són conscients de la dificultat de la tramitació.

La intenció de Units Podem és que la llei obtingui el major suport parlamentari possible perquè no hi hagi canvis en les properes legislatures. Per això el procés de negociació en la Comissió d’Igualtat està sent més intens que amb altres projectes de llei.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*