La banca ètica, tres vegades més rendible que la banca ‘sistèmica’ europea

Un estudi sobre la banca alternativa destaca que Europa s’han destinat 750.000 milions a rescatar bancs convencionals mentre que no s’ha hagut de dedicar ni un euro a salvar bancs ètics

Tomeu Ferrer
 
 
 
La banca ética crece en el estado español

La banca ética crece en el estado español

Les entitats de finances ètiques i sostenibles a Europa no només tenen una identitat moral distintiva sinó que són més rendibles que els bancs sistèmics. I és que les entitats ètiques i alternatives van rendir més del triple que els bancs convencionals, segons l’Informe sobre els Finances Ètiques a Europa (2019) Elaborat per la Fondazione Finança Ètica (Itàlia) i la Fundació Finances Ètiques de l’Estat espanyol. Així doncs, la relació entre el benefici net i el patrimoni net, estableix una rendibilitat mitjana anual del 3,98% de la banca ètica front el 1,23% de la sistèmica

Un altre aspecte significatiu de la solidesa professional de la banca cooperativa i ètica és que des de la caiguda, l’any 2008, del banc nord-americà d’inversions Lehman Brothers, els estats europeus han gastat uns 750.000 milions d’euros en salvar de la fallida desenes de bancs, mentre que en aquests deu anys, però, no ha calgut rescatar cap dels bancs ètics i sostenibles que operen a Europa.

Curiosament, els bancs ètics i alternatius tenen una estructura de negoci totalment tradicional: reuneixen dipòsits dels seus clients i amb aquests diners concedeixen crèdits, cosa que els proporciona la rendibilitat. Per contra, les entitats sistèmiques es dediquen més a altres activitats (inversions en títols, serveis financers, etc). Això és demostra amb una dada comparable. El 2017, la concessió de crèdits representava una mitjana de gairebé el 77% de l’activitat total dels bancs ètics i sostenibles, però en els bancs tradicionals era de només el 40,52%.

Els convencionals, estancats

Un altre aspecte que mostra la diferent sanitat dels dos models bancaris és que durant els darrers anys de crisi econòmica, el creixement dels grans bancs sistèmics a Europa s’ha aturat o s’ha alentit de forma notable. Per contra, els actius, els dipòsits i el patrimoni net dels 23 bancs ètics i alternatius que hi ha al continent han crescut a una mitjana anual del 9,66%, mentre que en el cas de les entitats sistèmiques aquesta evolució anual és de mitjana de -1%.

En una segona part del treball s’analitza el rendiment de les inversions que fan els bancs ètics europeus. S’han analitzat les xifres dels fons socialment responsables: els que inverteixen en accions i obligacions d’empreses que cotitzen en borsa o en obligacions de l’Estat, seleccionats en base a criteris ambientals i socials, excloent, per exemple, les armes o els jocs d’atzar i promovent el disseny ambiental, la transparència fiscal, la reducció de les emissions de gas hivernacle o les bones relacions amb els sindicats.

Així, les inversions responsables són cada cop més crucials. Ja són més de mil els bancs, fundacions, ordres religioses, universitats, ajuntaments, asseguradores i fons de pensions que s’han desfet d’inversions ‘irresponsables’, com la venda de títols d’empreses del sector dels combustibles fòssils que acceleren el canvi climàtic. Aquest canvi de modus operandi suma un total de gairebé 7,2 bilions de dòlars. Una xifra enorme, gairebé equivalent al 40% del producte interior brut europeu.

1 Comentari en La banca ètica, tres vegades més rendible que la banca ‘sistèmica’ europea

  1. joaquiim Barriach // 11/10/2019 en 13:06 // Respon

    Podrieu posar quin es el ranking per dipòsits d’ alguns bancs ètics dins l’ Estat?.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*