Esquerra plural, programa comú transformador

Des que Aznar va demonitzar la Transició i el consens com a mètode, amb la finalitat de desbancar Felipe González, la política és ciclotímica, o dreta o esquerra, i tornem a començar

Francesc Castellana
 
 
 
Paperetes dels partits polítics de les eleccions generals del 28A | Sandra Vicente

Paperetes dels partits polítics de les eleccions generals del 28A | Sandra Vicente

Com la majoria dels ciutadans, observo amb sorpresa i estupefacció el bloqueig polític a l’Estat espanyol i la realitat d’un acord negatiu transversal per no investir Sánchez Castejón president del govern. És cert que Pedro Sánchez no ha pogut o no ha sabut aconseguir els suports suficients, però no és menys certa la dificultat de construir consensos transversals positius en l’actual situació de polarització política, en la qual domina la pretensió d’eliminar l’adversari polític.

Des que Aznar va demonitzar la transició i el consens com a mètode, amb la finalitat de desbancar Felipe González, la política és ciclotímica, o dreta o esquerra i tornem-hi. Hem d’agrair, però, que la convivència no es deteriora a Espanya, a excepció d’alguns territoris en què per la seva diversitat cultural i social és més necessària la integració i inclusió.

Aznar i l’aznarisme, seguint a la dreta americana, van basar la confrontació política en l’exacerbació de les diferències, defugint qualsevol consens per construir l’Espanya comuna, plural i inclusiva. És més, ho va considerar una debilitat. Aquesta polarització li va donar els seus rèdits i va quedar com un tret de la dreta, lluny del que l’havia caracteritzat en la recuperació democràtica, quan la recerca del centre polític era el seu element característic. Aquí va començar el deteriorament democràtic; passem del construir a la diversitat, al “surt tu que ja m’hi poso jo”.

En el camp de l’esquerra, les querelles han estat permanents. Així, l’esquerra antifranquista, majoritàriament comunista, va veure com emergia l’esquerra socialista liderada per Felipe González i es feia gairebé hegemònica durant la transició. Felipe González mai va ocultar la seva confrontació amb el comunisme, inclòs l’eurocomunisme del PCE liderat per Santiago Carrillo. Eren els temps del “ets socialista o no sorties a la foto”.

Només la lluita per la democràcia uneix l’esquerra, però quan s’instaura el sistema democràtic és difícil trobar un espai comú en el reformisme fort i transformador; mentre una part es mou en la versió més reformista, adaptativa, una altra adopta una versió més declarativa i rupturista. I en aquesta dialèctica, la polarització aznarista va ajudar al creixement de Julio Anguita davant un debilitat Felipe González, en els temps de l’anomenada pinça.

La recuperació del govern pels socialistes davant l’agressivitat de les polítiques de dreta, es va fer des de la “radicalitat democràtica” i va produir seriosos avenços en drets civils i democràtics. El taló d’Aquil·les va ser que es va ser més liberal que reformista en l’econòmic i social. I d’aquí i enmig d’una naixent i profunda crisi, el 15M va esdevenir un fort moviment que recollia les protestes i esperances dels perdedors en els canvis socials. El moviment transformat en partit és avui un actor polític d’esquerra, al costat d’altres moviments de caràcter territorial amb els quals ha confluït.
Hi ha avui un partit socialista renovat, després de patir una forta convulsió interna. Al meu entendre, des del punt de vista del programa, l’esquerra es mou en una causa comuna, excepte pel que fa a la qüestió territorial. Mentre que el PSOE és federal, la nova esquerra juvenil coqueteja, o alguna cosa més, amb l’independentisme en el marc de l’autodeterminació, que ja va superar la Constitució espanyola votada per tots els espanyols.
Les idees i propostes per a un programa comú de l’esquerra són àmpliament compartides per la ciutadania, després d’haver patit en carn pròpia l’agressivitat del liberalisme de la dreta que va debilitar el naixent i encara escàs estat social, associat sempre per la ciutadania amb l’enfortiment de la democràcia. No obstant això, la qüestió territorial, que ha estat tensionada recentment pel nacionalisme català d’inspiració burgesa i que no s’ha de confondre amb Catalunya, que és plural i sense hegemonies de cap tipus, desestabilitza i impedeix un acord de govern cohesionat i estable. Això es deu principalment al fet que una part de l’esquerra catalana que no es consolida, amb gestos de complicitat dels seus homòlegs estatals, creuen que l’autodeterminació via referèndum va davant de la reforma constitucional.

L’esquerra és plural i seguirà sent-ho, però en aquest cas les grans diferències avui no es troben en el programa, si de cas les pot haver en els temps i en el compromís responsable de la seva implementació, però això no és cap obstacle. L’esquerra no pot condicionar-se a si mateixa per l’unilateralisme independentista, que no admet una Constitució que va ser ratificada per tots els espanyols, inclosos bascos i catalans, o apostar per un programa que afronti els grans temes d’interès per a la gent: poder adquisitiu les pensions, restaurar l’equilibri que va trencar la reforma laboral del PP i va debilitar als sindicats, igualtat de gènere, un salari digne i protecció social que afavoreixi la igualtat real, amb la garantia de rendes, la protecció del medi ambient afavorint la descarbonització del planeta i minimització de residus.

Tot i que el debat polític es redueixi en aparença al “surt tu per posar-m’hi jo” que ens va llegar Aznar, a qui admira i molt Casado, el que es debat avui realment és optar pels programes de l’esquerra progressista o més ultraliberalisme. El tema català no ha de ser l’aiguamoll on s’empantanegui l’esquerra, ja que aquest té una solució només constitucional. La Constitució va donar naixement a un marc territorial de convivència i fixar criteris per a la seva reforma, de manera que quan una àmplia majoria ho desitgi es modifiqui, des del debat democràtic i el respecte a la pluralitat i la diversitat.

El vot del 10 de novembre ens dirà quin camí es tria: un programa comú de l’esquerra de caràcter social i la trobada constitucional amb un Govern fort amb majoria parlamentària suficient o l’ultraliberalisme i l’antic tanca Espanya.

Decideixen tots els espanyols i a la seva decisió hem d’estar.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*