Entitats impulsen una campanya per finançar la defensa jurídica del fotoperiodista Jordi Borràs

El fotoperiodista Jordi Borràs, conegut per la seva tasca de denúncia de grups d'extrema dreta, va patir una agressió per part d'un policia del Cos Nacional de Policia (CNP) el passat 16 de juliol al centre de Barcelona. Diverses entitats han volgut mostrar el seu suport sumant-se a la campanya de finançament per sufragar els costos judicials, valorats en uns 12.000 euros.

Sònia Calvó
 
 
 
Presentació de la campanya a l'Ateneu Barcelonès / SÒNIA CALVÓ

Presentació de la campanya a l'Ateneu Barcelonès / SÒNIA CALVÓ

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha iniciat una campanya de micromecenatge per finançar la defensa jurídica de Jordi Borràs. El fotoperiodista, conegut per la seva tasca de denúncia de grups d’extrema dreta, va patir una agressió per part d’un policia del Cos Nacional de Policia (CNP) el passat 16 de juliol al centre de Barcelona. Segons Borràs, l’agressor l’hauria colpejat mentre cridava ‘Viva Espanya’ i ‘Viva Franco’, li va provocar diverses ferides arreu del cos i li va trencar el nas.

Davant d’aquesta situació, una vintena d’entitats –com Irídia, el Col·legi de Periodistes, Òmnium Cultural, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya o Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, entre d’altres– han volgut mostrar el seu suport sumant-se a la campanya de finançament per sufragar els costos judicials, valorats en uns 12.000 euros.

L’advocada de Nèmesi Advocades que porta la defensa del fotoperiodista, Carla Vall, ha destacat que es tracta “d’una agressió a dos temps”, ja que “primer se’l va agredir físicament, però després judicialment”, perquè el presumpte agressor de Jordi Borràs ha denunciat al fotoperiodista. “Era evident que l’agressor el denunciaria, ha utilitzat el sistema judicial per garantir la seva impunitat, confiant en el sistema”, ha remarcat Vall. Des de l’equip de defensa han demanat temps per “trobar totes les peces del trencaclosques” i per descobrir “si és la primera agressió i si ja el coneixia d’abans”. Això confirmaria els indicis que es tracta “d’un atac a la tasca d’investigació contra l’extrema dreta que desenvolupa el fotoperiodista”, ha matisat l’advocada.

També ha recordat que Borràs es podria afrontar a un possible delicte d’atemptat contra l’autoritat, ja que el presumpte agressor és membre del CNP. Tot i això, confien en què no s’arribi a aquest extrem, ja que “les lesions són més que evidents, ha dit la veritat, i no hi ha cap marca d’haver agredit a ningú”. “És una campanya que inclou un gest simbòlic important, ja que implica a la societat sencera, perquè quan es toca el dret a la informació i a la veritat, es toca el dret a posar llum on el feixisme ha volgut plantar ombres”, ha conclòs l’advocada Carla Vall.

Si bé l’objectiu és aconseguir 12.000 euros, des del Grup Barnils han explicat que si es recapten més diners dels pressupostats inicialment, la resta “seran un donatiu a una entitat que defensi els drets humans”. El president del Grup Barnils, Ferran Casas, ha recordat que l’agressió a Borràs no és un cas aïllat. A través de l’Anuari dels Silencis Mediàtics van recollir 37 casos d’agressions, amenaces i intimidacions a periodistes la tardor passada i 22 des de principi d’any. Per això denuncien que a situació “lluny de millorar, ha empitjorat”. “No només no hem de callar, sinó que ens hem de moure i agrupar-nos per buscar solidaritat”, ha valorat Casas, que denuncia que “qualsevol agressió en democràcia és inadmissible”.

Entitats i periodistes s’han sumat a la campanya / SÒNIA CALVÓ

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*