Desenes d’entitats exigeixen la recuperació de la llei catalana contra els desnonaments

La llei 24/2015, sorgida d’una ILP per garantir el dret a l’habitatge i al subministrament elèctric, va ser aprovada pel Parlament i posteriorment impugnada pel govern de Mariano Rajoy. Ara es reclama que el PSOE, que a l’oposició es va mostrar a favor de la llei, la recuperi

Sandra Vicente
 
 
 
El grup promotor de la llei 24/2015 exigeix la retirada del seu recurs | Sandra Vicente

El grup promotor de la llei 24/2015 exigeix la retirada del seu recurs | Sandra Vicente

“No s’entén que una llei que garanteix l’habitatge a les famílies més vulnerables continuï impugnada amb un govern socialista. Hem aconseguit mesures, com la de destinar el 30% de la nova construcció a l’habitatge social, però necessitem que torni aquesta llei per garantir que els grans propietaris, els especuladors i les entitats bancaries, que van ser rescatades amb diners públics, no puguin desnonar impunement”. Així s’ha expressat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una trobada amb desenes d’entitats socials i representants de municipis catalans per a exigir la retirada del recurs contra la Llei 24/2015, més coneguda com la llei catalana contra els desnonaments.

Aquesta llei va sorgir arran d’una iniciativa legislativa popular (ILP) que va recollir més de 150.000 signatures i que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 2015. Aquesta mesura va ser impugnada pocs mesos després, al maig del 2016, en la part de l’habitatge pel Partit Popular davant el Tribunal Constitucional. “Amb 61 desnonaments diaris i meses d’emergència col·lapsades, mentre les entitats financeres continuen especulant, es fa palesa la urgència de tenir vigent en la seva totalitat aquest octubre”, exigeix el grup promotor.

I és que el Partit Socialista, amb Pedro Sánchez al capdavant de l’oposició, es va manifestar contra el recurs presentat pel PP. “Veure la problemàtica de l’emergència habitacional i havent tingut la resposta a les mans, que tot quedi en paper mullat és demoledor”, han apuntat des de l’Associació Catalana de Municipis. “No pot ser que estar d’acord amb aquesta llei només des de l’oposició. Al govern també s’ha de mostrar fortalesa”, han afegit, en referencia a Pedro Sánchez.

Així, el grup promotor ha expressat l’esperança que aquest divendres, després del Consell de Ministres, es retiri el recurs a la 24/2015. “Pedro Sánchez té a les seves mans la potestat de recuperar la nostra Llei i demostrar la seva alçada política fent un pas endavant en la conquesta del dret a l’habitatge”, han apuntat en un manifest que compta amb el suport de 50 signants inicials entre els que es troben diversos ajuntaments (com Barcelona, Santa Coloma, Sant Vicenç dels Horts o Reus), diversos sindicats i entitats del tercer sector.

Consideren, des de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, que s’ha de posar fi a les dinàmiques d’un govern que “fa servir la judicialització de la política per evitar donar respostes”. En aquesta línia, des del Col·legi d’Advocats de Barcelona recorden que el dret a l’habitatge figura a la Constitució i que són els “constitucionalistes els primers que ataquen aquests drets. Hi ha d’haver un topall per a no mercantilitzar necessitats bàsiques”.

I és que les dades suporten la reclama de la restitució de la llei contra els desnonaments; la seva efectivitat es nota sobretot en els punts relatius al subministrament elèctric, que encara continuen vigents: “vam veure reduïts dràsticament els 75.000 talls a l’Àrea Metropolitana abans de l’aplicació de la llei, però encara treballem per eixugar el deute de milers de famílies”, han apuntat des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica. En la mateixa línia, Colau ha alertat que, des de la impugnació de la 24/2015, a Barcelona es podrien haver evitat 600 desnonaments. “I aquests són només els que ens consten des de l’Ajuntament. Però n’hi ha molts més”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*