Dels jutjats a la ciutadania: “avui la democràcia és als carrers”

La resposta a la sentència del Procés als carrers no s'ha fet esperar; davant la falta d'unitat viscuda en les últimes jornades, les propostes ciutadanes d'aquesta jornada s'han mostrat contundents i es diu a ocupar i parar l'activitat de l'Aeroport de Barcelona

Sandra Vicente
 
 
 
Gruix de la manifestació a Plaça Catalunya en rebuig a la sentència | Pol Rius

Gruix de la manifestació a Plaça Catalunya en rebuig a la sentència | Pol Rius

Barcelona començava el dia el dilluns 14 d’octubre amb el so dels helicòpters, amb un vol inusualment baix, tallant el silenci del matí. Aquests vehicles, que van ser tan constants durant la tardor de 2017, evidenciaven que els rumors eren certs i que en poques hores es coneixeria la sentència del judici del Procés. Efectivament, abans de dos quarts de deu del matí, unes tres hores abans del que s’esperava, es coneixien les condemnes de 10 a 13 anys de presó que afectaran els líders polítics i socials.

Després de més de dos anys de presó provisional -que ha estat criticada dura i reiteradament per diversos advocats penalistes- els acusats coneixien les seves penes a través dels mitjans, seguint el deixant de filtracions a la premsa per part del poder judicial que hem estat veient els últims dies. Sedició i malversació han estat els càrrecs i la resposta no s’ha fet esperar. La ciutadania catalana, que porta uns mesos castigada per la falta d’unitat del moviment i els partits independentistes, confiava i es deixa guiar per alguns moviments que fan gala de la bandera de la unitat.

Així, el més neòfit però també el més multitudinari és el Tsunami Democràtic, moviment sense líders aparents que gaudeix del suport de les entitats socials i partits polítics, abandera la resposta unitària. Les indicacions eren “acció immediata”, però sembla que una sentència molt matinera ha retardat les accions als carrers. Els qui han reaccionat amb més diligència han estat els estudiants, que s’han convocat en les seves diverses facultats i han estat cridats a dirigir-se, en columna, fins al centre de Barcelona.

Amb tot, Catalunya començava el dia amb carreteres tallades i amb policies custodiant les estacions de tren. Mentre la ciutadania es reunia als carrers, en les administracions eren els partits polítics i dirigents els que es pronunciaven. Rebuig absolut de les condemnes per part dels partits sobiranistes i independentistes, que contrastaven amb les declaracions del president en funcions, Pedro Sánchez, qui ha afirmat, contundent que “avui s’ha acabat un projecte polític fallit” i ha obert la porta a una “nova pluralitat a Catalunya que, fins avui estava copsada per l’independentisme”.

Però l’aspecte dels carrers no era de dol de cap moviment polític, sinó que recordava a la resposta unitària i immediata que es va viure el 20 de setembre de 2017, el dia dels registres en la Conselleria d’Economia a Barcelona i precisament el dia en què va començar tot. El dia en què es van cuinar els delictes de rebel·lió i sedició i el dia en què Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, avui condemnats a 9 anys de presó, es pujaven sobre un patrol de la Guàrdia Civil a demanar unitat del poble.

Mentre els encreuaments de declaracions es donaven cita en els mitjans, al carrer la gent s’ajunta al crit de “avui la democràcia és als carrers”. Uns mostraven múscul en el centre de la ciutat, mentre uns altres de la mà d’Òmnium Cultural, es dirigien davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per a anunciar una campanya de autoincuplaciones massiva. “Si s’han atrevit a condemnar a Jordi Cuixart, hauran de condemnar-nos a tots”.

Poc després d’aquestes paraules s’anunciava la primera acció conjunta; l’objectiu és l’Aeroport de Barcelona, la primera de les dianes per a aconseguir l’objectiu del Tsunami Democràtic, que és “parar el país”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*