Carola Rackete: la bellesa de la dignitat

El significat de la detenció de la capitana Carola Rackete la transcendeix a ella, als rescats al Mediterrani i a l'onada feixista que recorre el món: ens torna un reflex de la nostra societat, de nosaltres i d'on fixem l'atenció i per què, res edificant

Patricia Simón
 
 
 
Carola Rackete, 31 años, en el momento de su detención (Guglielmo Mangiapane /Reuters)

Carola Rackete, 31 años, en el momento de su detención (Guglielmo Mangiapane /Reuters)

Algun dia, l’escena serà recreada en una pel·lícula. I els nostres fills i filles ploraran i es preguntaran com va ser possible, com ho permetem; com ja ho vam fer nosaltres veient La llista de Schindler o La lengua de las mariposas. 

La jove capitana descendint per l’escaleta, el policia que l’agafa del braç, les desenes de guàrdies, homes, custodiant la rampilla, creuant mirades entre ells davant els crits dels que van anar a insultar – “Espero que et violin 4 negres!”, “¡Poseu-li les manilles!”, “T’agraden les polles negres?”, “Primer els italians! Primer els italians!”. El fotògraf del cos policial registrant el moment, corrent per prendre una nova instantània, com si fos una escena d’acció. Ella avançant en silenci amb pas sòlid i el gest seriós cap al cotxe patrulla; llavors aquest instant en què tot se suspèn mentre espera que obrin la porta.

Apareix una mà sobre el seu braç nu: un cop de mà masculina, d’algú no uniformat, potser de la seva tripulació, sembla que vol arropar-la, amb timidesa, aspiració de ser part de la detenció de la decència, encara que sense convenciment; qui sap si sabent-se indigne de fregar aquesta pell daurada pel sol, cruixent de joventut, salnitre i valors, la idea feta cosa que un dia no tan llunyà va proclamar Europa com la seva norma i sentit: la defensa de la vida, la justícia i la esperança en el futur. Les seves nacions sabien que fora d’aquí només té cabuda l’autodestrucció i la desolació.

Tot això tanca els instants en què Carola Rackete, la capitana del vaixell de rescat SeaWatch-3 és arrestada per la Guàrdia Financera de Lampedusa. És igual el que passi després, si finalment és condemnada a presó o no; si el procés judicial es dilata en el temps i no arriba a res i aquesta indignació s’esborra al maremàgnum d’indignació perpetua en el qual vivim. És la Teoria del xoc, que tan bé va conceptualitzar Naomi Klein. El nostre imaginari del que està bé i del que està malament està sent bombardejat a través de la guerra que el Nord Global lliura contra les persones que fugen del Sud. Elles són les seves víctimes col·laterals, però l’objectiu a abatre són les nostres consciències. Quantes menys persones quedin com a referents de que hi ha la possibilitat de la resistència, més greixada estarà la maquinària de la despulla de drets i vides.

Per això necessitem urgentment moltes Carolas Rackete. Perquè sense elles aquestes vides extenuades pel cansament de treballs cada vegada més precaris i insatisfactoris, i entristides per la falta de llaços comunitaris des dels quals construir afectes socials, la impotència acabaria cristal·litzant en cinisme, apatia i egoisme. Perquè han aconseguit que el fet que una jove decideixi posar els seus coneixements al servei de salvar vides, tot i saber que li pugui costar la presó, es converteixi en una heroïcitat, com si hagués alguna cosa més lògic i bell a què dedicar els minuts i hores de vida.

Perquè els homes de gris que ens estan tornant grisos a la resta pensaven que amb les seves lleis il·legítimes ens estaven posant en la cruïlla de triar entre el bé i la llibertat, quan sabem que ser lliures és l’elecció de donar sentit a les nostres vides, viure a posta, viure per i per alguna cosa que ens transcendeixi. Per això, els homes grisos sempre acaben trobant Carolas al seu pas, perquè la seva concepció de la llibertat és una fita de pors, odis i avarícies als quals s’enfilen per mirar de dalt a baix als altres.

No obstant això, el reflex que ens torna la decència de Carola Rackete no només esquitxa els representants de la putrefacció. També ens parla del masclisme que segueix orientant on fixem la nostra mirada. En les últimes setmanes, a més del seu cas, ha acaparat l’atenció mediàtica el de la també capitana Pia Klemp, que s’enfronta a 20 anys de presó acusada a Itàlia de fomentar la immigració il·legal. La seva foto a la sala de comandaments de l’embarcació de l’ONG alemanya Iuventa ha estat àmpliament compartida en les xarxes socials. La seva evident bellesa, el seu cos fort i tatuat, la seva mirada ferma, assossegada i translúcida són d’una força comunicativa incontestable. Concilia tot el que pot abominar la onada feixista, conservadora, misògina i classista que recorre el món: una dona alliberada de cotilles, amb determinació i bellesa dinamita l’estereotip que els neomasclistes volen construir de les feministes.

Pia Klemp (HelpRefugees / Twitter)

Però al costat d’Pia Klemp estan acusats dels mateixos càrrecs nou membres de la seva tripulació, que l’estiu de 2017 van salvar centenars de persones. No obstant això, ha estat ella la que ha acaparat la nostra atenció després que concedís una entrevista a un mitjà alemany, del qual es van fer ressò agències i capçaleres internacionals. En molt poques de les cròniques publicades es parla de la resta de l’equip. Una de les persones que l’acompanyava és Miguel Roldán, un bomber malagueny que durant els 22 dies que va durar la missió va rescatar centenars de persones nedant.

Entrevista a Miguel Roldán al programa de M21Radio La Ciutat dels Drets i la Memòria

“Vam respectar les normes, només rescatàvem quan rebíem l’autorització de la torre de control italiana. Va haver-hi situacions en què vam haver de esperar-la mentre vèiem com la gent s’ofegava a 50 metres de distància. No saben com de dur que és veure gent cridar, morint-sense poder actuar “, explica amb una veu carregada de veritat i emoció.

“Si hagués estat per mi, haguéssim actuat sense el permís. Però no, complim amb les normes, i a sobre ens demanen 20 anys de presó per salvar vides”, afegeix aquest home de 32 anys que durant aquells dies es va sentir jutge, en lloc de rescatador. “Quan tens a 300 persones ofegant-se davant de tu, no hi ha mitjans materials ni humans per salvar-les a totes, has de triar a qui rescates i a qui no”, etziba amb tant aplom com absència de narcisisme.

Miguel Duarte, rescatador portuguès de la missió de Iuventa-10 per la qual ell i la resta de la tripulació van ser acusats de tràfic de persones (Rita Gaspar / Reuters)

L’advocat que porta la defensa dels deu acusats els costa 150.000 euros, als quals cal sumar els despesa del seu advocat particular i dels desplaçaments que estan havent de realitzar.

No obstant això, lluny de desistir, Roldán crida a la desobediència massiva.”Parlen de respectar les lleis quan són ells els que no respecten els drets més universals. Si l’única opció que ens deixen és la desobediència, caldrà tirar-se al mar de nou i que ens detinguin. Si som 200, ¿ens detindran a tots? “.

I si en comptes de 200, ¿fóssim 2000, cinc mil, vint mil? Què ens passa? A què tenim tanta por? Què més ha de passar perquè decidim de quin bàndol volem estar: si de la mà indigna del policia que condueix a Carola Rackete al cotxe patrulla o de la mà que ella, Pia o Miguel tendeixen a qui s’ofega? Mentre ens decidim, els que ens enfonsem en la infàmia som tots i totes.

Aquesta crònica va ser publicada primer a La Marea

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*