Barcelona frena les obres de reforma de fons d’inversió en dos immobles per denúncies de ‘mobbing’

Tant a l'edifici del carrer de Murillo com al de Consell de Cent, les dues societats immobiliàries havien demanat permisos d'obra menor tot i que s'estaven duent a terme rehabilitacions integrals. Des del Sindicat de Barri del Poble-sec denuncien que les obres s'han parat per la pressió veïnal i es queixen que el consistori no s'hagi vist fins ara que eren obres il·legals"

Sònia Calvó
 
 
 
Veïns del barri del Poble Sec protesten aquest dimarts | João França

Veïns del barri del Poble Sec protesten aquest dimarts | João França

Barcelona frena les obres de reforma de fons d’inversió en dos immobles per denúncies de mobbing. El consistori denuncia que dues firmes immobiliàries havia demanat permisos per reformes menors quan realment realitzaven reformes estructurals als edificis. Els habitatges afectats són els de Consell de Cent 609 i Murillo 12.

“Les nostres propietats renovades i úniques poden ser una gran segona residència, o servir com una oportunitat sòlida d’inversió amb un 5% en els ingressos de lloguer”. Així és com es promociona Norvet S.L. a la seva pàgina web. No obstant, per a en Feliciano i els seus dos fills menors d’edat no hi ha segona residencia ni oportunitat d’inversió. Aquest fons ha començat a fer obres –amb el nom de Vertice Nedax SL– per tal de fer habitatges de luxe al seu bloc. El seu edifici està situat al carrer de Murillo 12, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona.

Ara les obres han quedat paralitzades ja que el fons d’inversió havia demanat permisos d’obra “de manera fraudulenta”, segons destaquen fonts de l’Ajuntament de Barcelona a aquest mitjà. El promotor hauria tramitat una vintena de comunicats puntuals, quan el que estava duent a terme era una rehabilitació integral de l’edifici.

Un cas similar passa a l’altre punta de la ciutat, a Consell de Cent 609, on la societat Sort Bwok SL ha estat realitzant una remodelació integral de l’edifici, arribant a instal·lar-hi un ascensor i augmentant-ne la volumetria. Igual que en el cas de Murillo, només s’havien tramitat permisos d’obres menors. Segons informa l’Ajuntament, la rehabilitació de l’edifici també ha quedat aturada.

Un local sense cèdula d’habitabilitat com a alternativa

A l’edifici del Clot no hi quedaven veïns, però al del Poble-sec sí: en Feliciano i els seus dos fills, des de feia més de deu anys, i un altre veí amb renda antiga. A en Feliciano, Norvet no li van oferir cap alternativa habitacional, incomplint així la seva obligació legal d’oferir un allotjament durant les obres, per evitar-li els inconvenients i per la seva seguretat. A l’altre veí, segons fonts de l’Ajuntament, li van oferir viure en un local que no tenia cèdula d’habitabilitat.

El propietari de Norvet S.L. és un vell conegut pels activistes que lluiten en contra de la gentrificació i l’especulació a Barcelona. Es tracta d’Alon Ozer Yunger. Aquest inversor israelià és administrador també de Vertice Nedax. Segons la plataforma Stop Desokupa ell seria el propietari, també, d’altres 10 empreses amb seu social a Barcelona. Ozer compta, a més, amb una querella per part de l’Observatori Desc arran del desallotjament de Can Dimoni, una casa que havia estat ocupada al carrer de Josep Torres, a Gràcia.

La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, reconeix que no tenen “prou capacitat per detectar i identificar les males pràxis” d’aquests fons d’inversió. Això es deu, per una banda, al fet que per demanar un permís d’obra menor només cal un tràmit per Internet, i per l’altra, perquè diuen no hi ha suficients tècnics per fer seguiment dels casos. Per a Pérez les aliances amb les associacions dels barris són “claus per detectar els casos”.

Els veïns critiquen la ceguera del consistori amb els permisos

“Si s’han aturat les obres és perquè s’ha ficat a Norvet en el punt de mira”, assegura l’Esteve, membre del Sindicat de Barri del Poble-sec. Des d’aquest Sindicat de barri denuncien que en Feliciano fa dos anys que “està aguantant” a l’edifici i que els sorprèn que fins ara l’Ajuntament no hagi vist que “les obres eren il·legals”. Ara es mostren preocupats per poder assegurar un habitatge digne a en Feliciano i la seva família.

L’Ajuntament afirma que s’ha posat en contacte amb Norvet a través d’una carta en la qual ofereixen “plenes garanties pel que fa al cobrament del lloguer en cas d’impagament” però que  la firma no vol negociar.

A en Feliciano se li havia acabat el contracte de lloguer al juliol i els veïns havien aturat quatre intents de desnonament. Des del Sindicat de Barri del Poble-sec tenen clar que “fins que no cessin les pràctiques especulatives no deixaran de lluitar”. A finals de gener, un grup d’activistes del barri van pujar a les obres amb l’objectiu d’aturar-les i per mostrar el seu rebuig a la firma: no volen voltors al barri.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*