Auditem les xarxes de distribució elèctrica

Que un dret bàsic i bé tan fonamental com l’energia estigui privatitzada i en mans de poquíssimes empreses que es dediquen a mercadejar-la provoquen encara més desigualtats en el seu subministrament. Per això cal una auditoria ciutadana per recuperar les xarxes de distribució

Xarxa per la Sobirania Energètica (Xse)
 
 
Recuperar les xarxes de distribució com a via cap a la sobirania energètica | Xse

Recuperar les xarxes de distribució com a via cap a la sobirania energètica | Xse

25 i el 26 de març del 2017, degut a una nevada, 9.000 abonats i abonades de 50 municipis de terres lleidatanes van patir talls de llum, alguns dels quals van arribar a estar 39 hores sense subministrament elèctric. Cal remarcar que el nombre d’hores d’interrupció del subministrament elèctric que s’ha fixat per llei degut a microtalls durant l’any és de 15 hores.

Novembre i desembre de 2018, es produeixen talls de llum de manera constant i durant llarga estona als barris populars de l’est de Girona. És especialment greu quan hi ha persones en aquests barris que, per motius de salut, tenen dependència total de l’electricitat. Endesa en responsabilitza a la ciutadania, al frau i al cultiu de marihuana en aquests barris.

Què tenen en comú aquestes situacions? Doncs són la conseqüència de tenir les xarxes de distribució elèctrica, els cables de mitja i baixa tensió, en mal estat degut a un manteniment deficient.

Aquesta situació ve donada pel fet que un dret bàsic i bé tan fonamental com l’energia estigui privatitzada i en mans de poquíssimes empreses que es dediquen a mercadejar-la.

És per això que des de fa un temps diversos moviments socials estan reivindicant la necessitat de municipalitzar les xarxes de distribució per evitar situacions com aquestes. Perquè la distribució juga un paper fonamental en garantir l’accés a l’energia i perquè és essencial tenir-ne un control públic si volem anar cap a la generació distribuïda.

I què hi podem fer per assolir aquesta fita? Des de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) proposem aprofitar aquests comicis per impulsar diverses accions encaminades a assolir la sobirania energètica. Una d’aquestes és l’elaboració d’una auditoria ciutadana per recuperar les xarxes de distribució per saber en quin estat es troben aquestes xarxes i quin manteniment se’n fa, si han existit sobrecostos, com ha estat el servei de l’empresa a les usuàries, quines són les condicions laborals dels treballadors i treballadores de l’activitat, entre d’altres.

Aquesta auditoria ha de servir com a eina de pressió pels ajuntaments i institucions, però acompanyada per la ciutadania per dotar-la de transparència i apoderament ciutadà.

Ho aconseguirem!

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*