Apagada al Mar Mediterrani

Després de l'esperançador desembarcament del vaixell Aquarius al Port de València durant l'inici del mandat socialista, la política de fronteres del Govern Central s'ha anat torcent fins a assemblar-se massa a la dels seus col·legues de la dreta europea

David Llistar
 
 
 
El barco de salvamento Open Arms

El barco de salvamento Open Arms

El Govern del PSOE sustenta el pitjor argument humanitari que es recordi, després d’aquells de l’aznarisme que justificarien l’ocupació de l’Iraq. Es tracta d’impedir la sortida del vaixell d’Open Arms des del Port de Barcelona fins a la seva zona d’acció. Ens referim a les aigües del Corredor Central de la Mediterrània davant de la destrossada Líbia, una àrea gegantina de la Mediterrània on els països europeus estan imposant una inquietant apagada informativa, impedint operar qualsevol embarcació humanitària, fins i tot a Frontex.

Quin és l’argument? El Govern no permet la partida del vaixell de salvament cap a les aigües SAR de Líbia perquè l’embarcació no disposa d’una llicència per al transport de passatgers. Com? Un corol·lari del mateix teletip diu: els governs d’Itàlia i Malta (els més propers a la zona de rescat) impedeixen (contra el Dret Internacional Marítim) el desembarcament en els seus ports dels migrants i sol·licitants d’asil. De la qual cosa es dedueix que els vaixells hauran de dirigir-se a ports ibèrics o francesos en travessies llargues de diversos dies. El Govern desitja considerar-les com insegures, unes operacions de transport de passatgers que no pot autoritzar.

És absurd, immoral i un crim per omissió. Perquè aquesta apagada informativa es converteix automàticament en humanitària. Però té una lògica. Tot indica que es tracta d’una decisió de caràcter polític de Pedro Sánchez; o millor, electoral. Dedicar tots els esforços a impedir la migració africana i del Pròxim Orient per via marítima es percep pel Govern del PSOE com un mal menor, necessari per poder guanyar les eleccions. Vegem.

Després de l’esperançador desembarcament del vaixell Aquarius al Port de València durant l’inici del mandat socialista, la política de fronteres del Govern Central s’ha anat torçant fins assemblar-se massa a la dels seus col·legues de la dreta i extrema dreta europea: els bloquejos burocràtics als vaixells Aita Mari a Bilbao i Open Arms a Barcelona, ​​el silenciament i disminució de Salvament Marítim, la reactivació de l’acord amb el Marroc per facilitar les devolucions i la construcció d’un nou mur en territori alauita, així com una pluja de mesures antimigratorias.

Per què aquest canvi? En primer lloc, les eleccions andaluses i el triomf de la dreta i l’extrema dreta van donar a entendre a algunes places amb alta presència de treballadors migrants indocumentats, com el Ejido a Almeria, que l’efecte de la migració africana estava movent el tauler cap a posicions conservadores i fins i tot xenòfobes. Els resultats electorals a Itàlia, Alemanya, Àustria i el referèndum sobre el Bréxit podien llegir-se també en aquesta clau.

D’altra banda, era de preveure en el joc geopolític la instrumentalització per part del Marroc de l”aixeta migratòria’ per tal d’arrencar ajudes i tracte de favor a la Unió Europea (pesca, ocupació del Sàhara, ajudes per a la gestió de fronteres), seguint el camí de Turquia i Egipte. Tot això en un context competitiu de creixent insolidaritat entre els membres de la Unió Europea, que en alguns casos com el d’Hongria o Polònia frega l’aberrant.

El que és cert és que hi ha un abisme entre la realitat i la percepció respecte a la migració. Els estudis més complets assenyalen que a Europa se “sobreestima en gran mesura el nombre total d’immigrants, es pensa que els immigrants estan més allunyats d’ells cultural i religiosament, i són econòmicament més febles, menys educats, més aturats, més pobres i més dependents de les transferències governamentals, del que és el cas” (Alesina, Miano & Stantcheva, 2018). Una distorsió de la realitat que és aliment per a polítics, mitjans de comunicació i xarxes socials.

El Govern ha optat per apagar el tema migratori i treure’l dels mitjans de comunicació, potser en una consideració que electoralment no l’afavoreix. Vol reduir la migració cap a Espanya en un 50% i no vol imatges a televisió o a WhatsApp. Ni pors, ni compassió, ni indignació. Tot i que la major part de la migració no arriba en pastera sinó en avió.

De fet, les mateixes enquestes i anàlisi afirmen que les imatges que està produint migració en aquest mateix instant afavoreixen les opcions polítiques dels laterals, fora del mainstream i amb visions fortes sobre la migració. Mentre dreta i extrema dreta solen connectar amb la por a la invasió, a la pèrdua de seguretat, ocupació i els fonaments culturals tradicionals, esquerra i extrema esquerra apel·len en canvi a l’empatia, la justícia, a la diversitat, fins i tot a la demografia reclamant el dret a migrar i a ser acollit.

El Govern de Sánchez, progressista, tria però la real politik de l’apagada i seguir alçant, igual que la dreta, l’abisme davant dels nostres veïns del sud. Una enorme decepció. I amb això contribueix a l’enfonsament del projecte europeu. Al meu entendre, es tracta del tipus de reacció política que autoritza que els grans crims de la història succeeixin a la casa del veí. Un d’aquests episodis que quan era petit sempre vaig pensar que ja no veuríem més.

David Llistar
Sobre David Llistar

Director de Justicia Global y Cooperación Internacional del Ayuntamiento de Barcelona Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*