Amnistia Internacional denuncia el “turisme d’ocupació” que TripAdvisor promociona a territoris palestins ocupats

L'organització ha fet una acció davant les oficines de l'empresa a Barcelona, amb motiu del 52è aniversari de l'ocupació dels territoris palestins, per denunciar que els 70 allotjaments turístics que es promocionen al web “legitimen i ajuden a expandir tant els assentaments il·legals com els crims de guerra que s'hi cometen”

Sandra Vicente
 
 
 
Performance d'Amnistia Internacional contra el turisme als assentaments israelites a territoris palestins | Sandra Vicente

Performance d'Amnistia Internacional contra el turisme als assentaments israelites a territoris palestins | Sandra Vicente

Ulleres de sol, banyador i xancletes. Inclús un flotador d’un flamenc rosa. Una imatge perfecta d’un grup de persones de vacances que, amb les seves camises de flors i vano en mà, es disposen a anar a la platja. Però la postal idíl·lica la trenca una tanca rodejada de concertines i uns cartells que resen: “No palestinians allowed”. Amb aquesta performance, Amnistia Internacional ha volgut denunciar, en una acció que s’ha donat conjuntament a Boston (Estats Units) i Otawa (Canadà) el “turisme d’ocupació” que promociona TripAdvisor al seu web.

Just al davant de les oficines centrals de l’empresa, a l’Eixample de Barcelona, els activistes han posat el focus en els més de 70 allotjaments turístics a 27 assentaments israelites a territoris ocupats, tal com ja es va denunciar al gener a l’informe Destinació Ocupació. “Amb aquests anuncis, TripAdvisor legitima aquestes ocupacions i contribueix a que s’expandeixin”, ha dit Adriana Ribas, portaveu i coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya. “Aquests actes donen cobertura a les violacions de drets humans i l’expropiació de bens naturals i terres que es donen en aquets assentaments, així com els crims de guerra i els desplaçaments forçats”, ha afegit.

Per la seva part, l’empresa ha declarat a aquest mitjà que, durant els darrers mesos, Amnistia ha fet “algunes afirmacions errònies sobre TripAdvisor, criticant la forma en què la companyia mostra informació sobre els viatges i negocis turístics que operen a l’Orient Mitjà”.

Els anuncis que Amnistia Internacional denuncia proposen propietats i activitats turístiques als assentaments “il·legals” d’Israel a Cisjordània o Jerusalem Est, entre d’altres. Així, amb motiu del 52è aniversari del’ocupació dels territoris palestins, l’organització ha volgut recordar que la majoria d’Estats i organismes internacionals com l’ONU, ha reconegut la il·legalitat dels assentaments, d’acord amb el dret internacional. Per aquest motiu, han demanat a l’empresa que retiri aquests anuncis i que expliqui el per què, per tal de començar una política de reparació de cara a la població palestina.

TripAdvisor ha reconegut que les “qüestions plantejades per Amnistia són un assumpte delicat amb implicacions culturals i polítiques” i han afegit que el fet que un determinat establiment compti amb un perfil al web, “no representa ni el nostre suport a aquest establiment ni a les polítiques públiques d’una regió”. Per això, consideren que la seva feina es basa en oferir una plataforma per a compartir experiències entre viatgers, motiu pel qual no “eliminem els perfils dels establiments que estan oberts al públic”.

“Una de les raons que exposen, tant les empreses com l’estat d’Israel per a fer aquests anuncis és que beneficien també la població palestina, però això no és veritat: no veuen ni un euro”, ha denunciat Ribas. Per això, demanen a una plataforma “influent i de renom” com TripAdvisor que recapaciti i expliqui la situació que es viu a Palestina als seus usuaris: “és segur que molts turistes de la zona no anirien si sabessin que estan visitant assentaments il·legals i confien en les propostes de referència que els dóna TripAdvisor”, han apuntat des d’Amnistia.

Així, juntament amb aquestes demandes, l’organització demana l’empresa que es compensi el dany sofert per la població palestina, que s’adoptin procediments adequats per a verificar les properes ofertes i que s’informi degudament d’aquestes polítiques. Tot plegat, ha estat explicat en una carta que Amnistia Internacional ha lliurat avui a les seus de les tres ciutats que han participat de la protesta.

Davant això, l’empresa assenyala que “els viatgers que visiten el web han de tenir accés a tota la informació rellevant disponible sobre una destinació, incloent aquella sobre negocis oberts en aquests llocs. L’objectiu de TripAdvisor és proporcionar una imatge apolítica, precisa i útil sobre tots els negocis turístics, proporcionant serveis al públic en qualsevol part del món”.

Tota aquesta acció ha comptat amb el recolzament de part dels treballadors de TripAdvisor, als que l’organització es va adreçar mitjançant una carta oberta, en la que demanava que usessin el seu “poder” per exigir a l’empresa la retirada d’aquests anuncis i fessin “activisme des de dins”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*