Acomiaden 28 treballadors de càrnies d’Osona per negar-se a eludir la llei catalana de cooperatives

El grup Càrnies en lluita denuncia que Le Porc Gourmet ha avisat que el març farà fora 500 treballadors més de falses cooperatives als quals s'ha comunicat que si volen continuar a l'empresa hauran de fer-se socis d'una entitat amb seu a Galícia

Tomeu Ferrer
 
 
 
Montse Castañé, amb treballadors acomiadats, al Parlament de Catalunya   foto: Cos Nacional

Montse Castañé, amb treballadors acomiadats, al Parlament de Catalunya foto: Cos Nacional

Un total de 28 treballadors de la cooperativa TAIC (Trabajadores Asociados de la Industria Cárnica) han estat acomiadats de l’empresa on operaven: Le Porc Gourmet perquè no han acceptat donar-se d’alta en una altra cooperativa, amb seu a Galícia, per així eludir la llei de cooperatives catalanes, segons Montserrat Castañé, dirigent del sindicat COS a Osona, treballadora del sector i membre del col·lectiu Càrnies en lluita.

A més, uns de 500 treballadors de Le Porc Gourmet, propietat del grup Jorge, que té escorxadors a Vic i Santa Eugènia de Berga, han estat avisats que seran també acomiadats el març vinent si no accepten una mesura semblant.

Per  a Castañé, l’operació té com a objectiu saltar-se la llei de cooperatives catalana que després d’una reforma aplicada en la legislatura passada diu clarament que els treballadors de les cooperatives que facin feina en una altra empresa hauran de tenir les mateixes condicions laborals i salarials del conveni del sector.

Els 28 treballadors acomiadats han denunciat el seu cas. Això va arribar dijous al Parlament de Catalunya on Castañé, acompanyada per l’advocat dels treballadors, Antoni Iborra, i d’una representació dels afectats, ha fet una roda de premsa en la qual ha fet pública la situació. Ho han fet acompanyats de diputats de partits que els hi donen suport: la CUP, ERC i En Comú Podem. En la compareixença s’ha reclamat que la Generalitat faci complir la llei de cooperatives per evitar que es produeixin situacions com la denunciada que, en opinió de Castañé: “no té altre motiu que evitar que s’apliqui la llei, és per tant, un frau de llei”.

La maniobra empresarial ha estat informada a la  Generalitat i a Inspecció de Treball. Sigui com sigui, la situació de feblesa política del Govern de Catalunya fa pensar a Castañé, que difícilment podrà actuar. Altra cosa és la inspecció, que ha ha realitzat diverses accions per lluitar contra les falses cooperatives.

Al carrer sense cap protecció

El fet que nominalment els  28 treballadors, als quals es podrien sumar uns altres 500, siguin socis de cooperatives, els deixa al carrer i sense cap protecció econòmica i social. Això és així, perquè no estan donats d’alta en el règim general de la Seguretat Social i no han estat afectats per acomiadament sinó per una teòrica reducció de feina de l’empresa contractant.

La situació del primer grup ha estat denunciada a Inspecció de Treball. Fonts sindicals consultades consideren que la reducció de la plantilla i la insinuació que es facin socis d’una altra cooperativa gallega té com a objectiu mantenir les actuals condicions laborals. Els treballadors de les falses cooperatives tenen uns salaris nets que superen de poc el salari mínim i s’han de pagar ells l’assegurança d’autònoms, el vestuari i molts cops les eines de treball. Si volen fer vacances no cobren i en cas de malaltia o desocupació es troben desemparats.

Lambán, del PSOE, amb el grup Jorge

A Vic el conflicte es viu. Els treballadors van fer una acampada la setmana passada a la plaça major. Dimecres els partits que els donen suport van dur una moció al ple municipal, que va ser aprovada per tots els grups polítics excepte Plataforma Vigatana, de Josep Anglada. Aquest grup polític va indicar que si els treballadors no tenen feina el que han de fer és marxar al seu país.

Gairebé tots els treballadors de la indústria càrnia a Osona procedeixen d’altres països. Això, segons fonts de la COS, els fa molt més fràgils perquè en molts casos no tenen prou coneixements d’espanyol o català per poder defensar els seus drets.

El Grupo Jorge, propietat de l’aragonès, Jorge Samper, és un dels conglomerats industrials més grans de l’Estat espanyol. A octubre de 2017 va anunciar, en un acte on hi estava present el president del govern aragonès, el socialista, Javier Lambán, que crearia 2.000 llocs de treball abans de l’any 2020. Això situaria la plantilla en 6.500 persones, cosa que suposaria una inversió de 135 milions d’euros.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*