5 veus per a fer una repassada al curs

Recuperem les cinc entrevistes més llegides aquest curs i us proposem tornar a llegir a Nagore García, que ens parla de la construcció social de l'amor; Sami Ladan sobre migracions i Joan Tardà, Gala Pin i Santi Vila, amb els que repassarem el curs polític

Redacció
 
 
 

Les vacances són el moment ideal per tirar la vista enrere i, entre visita a la platja i a la muntanya, repassar els moments més destacats del curs. Hem passat pel judici del Procés, i també hem tingut eleccions municipals, centrals i, alguns, autonòmiques. Però més enllà de l’excepcionalitat política, els debats de sempre no han marxat: els feminismes o les lluites antiracistes continuen estant sobre la taula.

Us proposem rellegir les cinc entrevistes més llegides del curs per a reflexionar sobre aquests temes amb cinc persones crítiques.

1. “Quan els europeus se’n van fora a treballar és una fuga de cervells, però quan venim els africans ens diuen il·legals”

Per Sònia Calvó. Sani Ladan (Camerun, 1995) és vicepresident de l’Associació Elín, una entitat que es dedica a l’acollida i acompanyament de persones immigrants. Ladan denuncia que les devolucions en calent de la frontera sud són una situació semblant a la viscuda pel vaixell Aquarius, on es va dir a les persones que no se les volia en sòl europeu i se les va intentar retornar al país d’on venien. Parlem amb ell en el marc del Tribunal Permanent dels Pobles

2. “Si oferissin un bon Estatut d’Autonomia de caràcter confederal és possible que molts independentistes el votessin”

Per Siscu Baiges. El Diputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, sostè que no hi ha cap alternativa que un Referèndum que entre una autonomia reformada i la República. Tot i això, assegura que “no pensem llançar la bandera de la desobediència a la paperera i la durem a l’hora que la del diàleg. Seria molt lamentable que l’Estat espanyol ens obligués a tornar a desobeir”

3. “Es va construir interessadament i amb diners públics la imatge d’un Santi Vila dissident, traïdor, espanyol”

Per Siscu Baiges. Parlem amb l’exconseller Santi Vila dels entrellats del procés quan es compleix un any de l’inici de la tardor convulsa que va marcar la política catalana, i a pocs mesos que se celebrin els judicis per l’1-O

4. “Enamorar-se és una construcció social”

Per Meritxell Rigol. Nagore García, doctora en psicologia social, parla d’amor i, indestriablement, de relacions de poder. Retirar el vel de suposada naturalitat i universalitat a l’amor romàntic és una aportació dels feminismes que, assegura García, ens permet descobrir-lo com a dispositiu reproductor de desigualtat de gènere.

5. “Vull pensar que després de les eleccions catalanes, ERC no es quedarà a la rancúnia i entrarà al govern a Barcelona”

Per Sandra Vicente. Gala Pin va ser regidora de Ciutat Vella durant el primer mandat d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona. És una de les 7 que no ha repetit en aquesta segona legislatura que s’endevina tensa, dins i fora del consistori. Parlem amb ella sobre el possible cost que tindran els vots de Valls i l’opció, que els comuns encara no descarten, de governar la ciutat amb un tripartit d’esquerres

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*