Miquel Buch eludeix donar explicacions sobre les accions dels Mossos i focalitza en la demanda «d’aïllar els grups violents»

La compareixença del conseller d'Interior Miquel Buch, que havia de ser per a donar explicacions sobre les accions qüestionades dels Mossos d'Esquadra dels darrers dies, s'ha basat en demanar aïllar els grups violents per a que no es repeteixin els incidents. Sobre l'acció policial, Buch s'ha limitat a afirmar que totes les accions estan sent analitzades, alhora que ha assegurat que el cos actua amb "proporcionalitat, garantint el dret a protesta"

Sandra Vicente
 
 
 
Miquel Buch, durant la compareixença

Miquel Buch, durant la compareixença

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha estat cridat a compareixença per donar explicacions sobre les qüestionades actuacions dels Mossos d’Esquadra durant les concentracions de rebuig a la sentència. Però durant més de 10 minuts, s’ha limitat a demanar als manifestants que no exerceixin violència, en lloc d’explicar les accions dels agents policials. «La resposta a la sentència ha mostrat una legítima disconformitat. Mentre la majoria no ha anat més, en dos punts va haver-hi desenes de ferits», ha dit Buch, que durant tota la compareixença ha parlat de 250 ferits, entre ciutadans i policies.

«No cal llençar objectes contundents, ni trencar cordons policials, ni cremar mobiliari públic per exercir el dret a protesta», ha dit. «Els Mossos garanteixen el dret a la manifestació» i ha advertit que, si aquest s’exerceix de manera cívica «es produeixen zero incidents». No ha estat, doncs, fins al torn de preguntes dels periodistes que el conseller d’Interior ha parlat de l’acció dels Mossos i no només de la dels manifestants -cal recordar que la roda de premsa, que estava programada pel matí, inicialment havia de ser sense preguntes.

«Jo sóc del que dóna explicacions, però ara mateix estem concentrats en garantir el dret a manifestació», ha dit, tot i que no ha respost de manera concreta a cap dels periodistes que li han preguntat sobre les accions polèmiques dels Mossos d’Esquadra que han corregut per les xarxes els darrers dies. «Els Mossos revisen totes les imatges i en cas que no s’ajustin als protocols, els procediments establerts s’activen per canviar l’actitud que correspongui». I d’aquesta manera ha respost sobre el presumpte mal ús de les pilotes de foam, dels cops de porra o de les furgones policials. «S’està revisant».

Tot i no voler concretar sobre les accions, Buch sí que ha afirmat que els agents han actuat amb «mediació i proporcionalitat en totes les accions. Serem aquí per reconèixer la seva feina sempre que sigui així i quan no ho sigui, hi serem per demanar responsabilitat», ha afirmat.

Sobre les accions que han començat avui dimarts, ha assegurat que la «policia actuarà» en la concentració convocada aquest vespre pels CDR a Barcelona, ja que Buch afirma estar segur que «hi tornarà a haver espurnes de violència». Respecte les marxes per la llibertat, que avancen cap a Barcelona tallant carreteres, Buch les ha posades com a exemple de «marxa cívica i pacífica que és protegida pels Mossos d’Esquadra», però preguntat sobre les càrregues policials als talls de carreteres organitzats pels CDR, Buch s’ha limitat a respondre que les accions «s’estan analitzant».

Qüestionat sobre el parer del cos català respecte l’ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional -prohibides a Catalunya-, Miquel Buch ha passat el micròfon al Director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, qui ha afirmat que la «situació complexa» va dur a demanar la cooperació d’altres cossos policials de la resta del país. «Valorem el sobreesforç que fan tots els policies, però les competències sobre ordre públic són les que són», ha afirmat, per després tornar a posar l’enfocament a la «violència intolerable» que es va viure la nit de dimarts a Barcelona.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*