La ‘bronca’ catalana

Amb el veto a Miquel Iceta com a senador, ERC busca acontentar la parròquia i competir amb Puigdemont i l'ANC. Que el líder del PSC no sigui president del Senat és un nou disbarat en la interminable cadena d'errors del Procés

Andreu Claret
 
 
 
Miquel Iceta, primer secretari del PSC, durant una entrevista

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, durant una entrevista

Per (intentar) entendre el que passa a Catalunya cal escoltar els bascos. Em refereixo als bascos del PNB. Com interpretar el veto d’ERC al nomenament de Miquel Iceta com a senador? “És l’enèsim símptoma de la ‘bronca’ i el deteriorament de les relacions polítiques a Catalunya” ha dit Andoni Ortuzar, el president del Buru Batzar. Per a ell, l’arribada d’Iceta a la presidència del Senat suposava “una bona opció per liderar la transició del ‘Senat del 155’ a una càmera de l’acord, el diàleg i la negociació”.

Un raonament polític basat en una idea plana: la recuperació del PSOE fins a aconseguir la majoria absoluta al Senat té alguna cosa de miracle. No perdéssim l’oportunitat. Política pura. Aprofitem la conjuntura, sense renunciar a res. Sabent que l’ocasió es pot malmetre, però fent tot el possible perquè prosperi. Aquesta és la manera de raonar dels bascos. Als antípodes dels arguments pelegrins esgrimits per ERC que busquen acontentar la parròquia i competir amb Puigdemont i l’ANC.

Quan a Catalunya passen aquestes coses, que semblen incomprensibles, escoltin la veu del PNB. A vegades no se sent, perquè les velles fidelitats encara compten, però quan el despropòsit s’ho mereix, com és el cas del veto a Iceta, els bascos no callen. I són contundents. Com van fer quan Puigdemont i Junqueras no van tenir arrestos per convocar eleccions en comptes de proclamar repúbliques imaginàries. Com van tornar a fer quan Junts per Catalunya i Esquerra Republicana van precipitar la convocatòria d’eleccions. Com han tornat a fer davant aquest disbarat.

Als que discrepen del qualificatiu, els convido a respondre a la pregunta següent: En què ha millorat la situació de Catalunya, i la dels presos, després del no a Iceta? En què ha contribuït aquest no a col·locar el conflicte en una taula de negociació? En res. Ah! Però ens hem donat el gran gust d’impedir que Miquel Iceta sigui president del Senat. Tot molt d’aquí.

Andreu Claret
Sobre Andreu Claret

Periodista i escriptor Contacto: Twitter | Más artículos

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*