Barcelona vol prendre les finances en un Dia d’Acció Global quan es compleixen 10 anys de «crisi-estafa»

Més de 50 organitzacions socials catalanes convoquen a una manifestació que sortirà a les 19 h de la seu de la Delegació de la Comissió Europea a Passeig de Gràcia sota el nom 'Posem les finances al servei de les persones i el planeta'

Carla Benito
 
 
 
/ Flickr CC Auditoría Ciudadana Deuda

/ Flickr CC Auditoría Ciudadana Deuda

Barcelona es suma a una jornada d’acció global el pròxim 15 de setembre. Ho fa sota el nom «10 anys de crisi estafa, prenem el control de les finances» amb el que també convoca a una manifestació que sortirà a les 19.00 h de la Delegació de la Comissió Europea a Passeig de Gràcia. La convocatòria la signen més de 50 organitzacions socials catalanes.

Amb objectiu de denúncia, els convocants realitzaran «un recorregut reivindicatiu amb aturades simbòliques a les seus de les empreses i organismes amb responsabilitats per la crisi financera, i que s’oposen a la reforma que necessitem per posar les finances al servei del planeta i la societat».

La temàtica de la jornada que forma part d’una campanya global amb més de 100 accions en tots els continents respon al desè aniversari de l’inici de la crisi financera que, com assenyalen des de l’organització, està marcada simbòlicament per la caiguda del banc d’inversions estatunidenc Lehman Brothers. És seguint aquesta tònica que la manifestació respon al nom de ‘Posem les finances al servei de les persones i el planeta’.

La manifestació que serà el punt culminant d’una jornada amb altres activitats l’han organitzat col·lectius com ara Aigua és Vida, l’Aliança contra la pobresa energètica, Ca la Dona, Entrepobles o la FAVB-Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona així com FETS-Finances Ètiques i Solidàries, la Marea Blanca, la Marea Pensionista o la Marxa de la Dignitat. Aquesta convocatòria, en paraules dels organitzadors, vol denunciar «una crisi social i ambiental marcada per les retallades en la despesa pública en serveis bàsics (educació i sanitat), retallades a les pensions, precarització dels drets i condicions laborals dels treballadors, atac al dret a l’habitatge (desnonaments, acció de fons especulatius «voltors») i la privatització d’infraestructures bàsiques lligades als serveis públics».

Prèviament a la manifestació i al llarg del dia hi ha organitzades una taula rodona titulada «La crisi financera, social, ecològica i de desigualtat de gènere» i un debat entre els moviments socials per buscar crisi i alternatives. Just després de dinar també hi ha prevista una assemblea entre els moviments socials on volen posar en comú les diferents lluites per aconseguir «una reforma profunda del sistema financer». Assenyalen per una banda que aquesta crisi financera ha tingut un impacte específic en les dones, els seus drets com a treballadores i la desigualtat entre gèneres. Per altra, també indiquen que és el sistema financer el major responsable del finançament de les energies fòssils sent així el principal causant del canvi climàtic. Relacionant-ho doncs amb la geopolítica, en el manifest conjunt que convoca al Dia d’Acció Global, els organitzadors aprofiten per denunciar aspectes com l’evasió fiscal de les grans empreses, el finançament de la indústria armamentística a l’Estat espanyol o l’especulació amb el deute dels països en desenvolupament i les seves matèries primeres i aliments bàsics.

Deja un comentario.

Tu dirección de correo no será publicada.


*