Veïns d’Entença 151 empaperen la societat immobiliària que els vol expulsar: “Especuladors fora del barri!”

Els afectats protesten davant de la seu del fons d'inversió que ha comprat el seu edifici i que ara els vol rescindir els contractes. La protesta ha estat vigilada per sis dotacions policials

Yeray S. Iborra
 
 
 
Activistes durant l'acció d'aquest dijous | YERAY S. IBORRA

Activistes durant l'acció d'aquest dijous | YERAY S. IBORRA

“Jo seré el darrer”. En Juan, que fa 36 anys que viu a la finca d’Entença 151, a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona, és l’únic dels seus veïns que té contracte indefinit. Per això té clar que a ell la pressió perquè marxi del seu pis de lloguer li arribarà més tard. Potser per aquest motiu atén els mitjans sense manies i agafa el megàfon ferm per a denunciar la situació de mobbing immobiliari que ell i dotze famílies pateixen des del mes de novembre passat.

Si bé no tots es posen davant les càmeres com ho fa en Juan, els veïns s’han unit per a defensar la seva llar en front de la nova propietat amb tot tipus d’accions. Com a mostra d’aquest poder de mobilització, Entença 151 ha protestat aquest dijous a la tarda davant la seu de la societat immobiliària francesa Abeille, l’empresa que ha comprat el seu edifici sencer i que –segons denuncien els mateixos veïns– els pressionen “amb tot tipus de mètodes” perquè marxin.

Farts d’aquestes pressions, que inclouen la contractació d’una persona que els exigeix dia rere dia a les portes de la finca que deixin el seu lloguer, s’han plantat davant la seu de l’empresa al carrer València amb l’objectiu d’entregar una carta on demanen negociar perquè no es rescindeixin aquests contractes. L’entrega, però, no ha estat possible perquè, mentre empaperaven el vidre del local amb pancartes que dictaven “l’Abeille especula i expulsa els veïns”, l’empresa els hi ha abaixat la persiana metàl·lica.

“L’Abeille immobiliària expulsa les veïnes” | YERAY S. IBORRA

La concentració ha comptat amb la presència d’alguns dels veïns afectats, de membres del Sindicat de Llogaters i també de la Xarxa d’Habitatge Esquerre de l’Eixample. Han estat unes poques desenes de persones. Però han comptat amb la companyia de fins a sis unitats dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana.

La policia ha esperat precisament el final del parlament d’en Juan, que encoratjava l’empresa a negociar amb els veïns per acabar amb les protestes, per demanar els documents d’identitat als diferents participants de la protesta. Finalment no s’ha produït cap identificació.

Al mateix temps que es produïa la manifestació al carrer, alguns dels veïns es reunien amb l’Ajuntament de Barcelona, amb qui els llogaters també cerquen una solució. Lluny ja de la seu de l’Abeille, en Juan confessava: “L’Ajuntament ens diu que no té diners i quan li demanem que exerceixi l’opció del retracte ens explica que si ho fes, la propietat els demandaria per danys i perjudicis”. Per ell la solució és clara. “Si l’Ajuntament negués els permisos d’obra, s’acabaria l’especulació”, conclou.

Encara no ha acabat de pronunciar les paraules quan, de fons, arriben els veïns que estaven reunits amb el consistori. I ho fan amb el cap cot. No s’ha assolit res encara. Però asseguren que seguiran amb la protesta, i les converses, fins que alguna via doni fruits. La denúncia d’en Juan i de la resta de veïns d’Entença 151 no és nova a Barcelona. Hi ha molts altres edificis en altres zones de la ciutat que han patit les conseqüències de les denominades compres verticals. Leiva 37 o Lancaster 9 en són exemples. Entença 151 se suma a la batalla.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*