Una mentida de Whatsapp que assegura que a Barcelona “es donen papers” satura l’oficina d’estrangeria

Un vídeo distribuit a través de Whatsapp i xarxes socials va provocar que centenars de persones acudissin a la capital catalana, inclús des de diversos punts de l'Estat espanyol, per a aconseguir permisos de residència. La Delegació de Govern a Barcelona assegura que el 'bulo' està controlat i que Mossos i Policía Nacional ja investiguen l'origen del vídeo

Sandra Vicente
 
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Les cues són habituals les oficines d’estrangeria, ja que és on s’ofereixen les cites prèvies per a les entrevistes de residència o els permisos d’asil, per la qual cosa és freqüent que desenes de persones passin fins i tot la nit al ras per assegurar-se ser ateses. Però dilluns passat, a Barcelona, ​​l’aglomeració de persones va arribar a centenars de persones. Reclamaven “papers”.

L’obtenció dels permisos de residència requereix d’un llarg procés; fins i tot les cites per a les entrevistes d’asil són molt cotitzades, tant que es pot arribar a donar torn per a un any vista. Per això, que arribessin tantes persones buscant directament la residència era una “bogeria”, tal com relata una advocada relacionada amb tràmits migratoris que va presenciar l’escena a l’Oficina d’Estrangeria.

“Venien, no només de Barcelona, ​​sinó de moltíssims llocs de l’Estat espanyol com Algesires o Castella, gastant-se uns diners que no tenen en viatjar tota la nit per arribar a Barcelona al matí”, explica. I tot això per a res, ja que evidentment es tracta d’un ‘bulo’ molt “barroer”, tal com el defineixen des de l’Espai de l’Immigrant de Barcelona.

Tota la invenció va sorgir d’un vídeo enviat a través de xarxes socials, principalment de Whatsapp, en què s’assegurava que a l’Oficina de Passeig de Sant Joan de Barcelona es donaven papers per al permís de residència sense més requisit que agafar número i esperar. Segons fonts del Ministeri de Política Territorial -del qual depenen les oficines de estrangeria- les persones migrades van ensenyar als treballadors el vídeo en qüestió, reclamant el que -creien- els pertocava.

Tot i la gran concentració de persones, “no es va impedir el normal funcionament de l’Oficina aquell dia”, diuen des de la Delegació de Govern a Barcelona. Però sí es destaca la “tensió en l’ambient, perquè les barreres lingüístiques i la desesperació de centenars de persones que han passat autèntics inferns, es transformava en ràbia i en enuig quan els explicaves que allò que se’ls assegurava al vídeo era mentida”, apunta l’advocada.

Desconcertats, els treballadors de l’Oficina van trucar els Mossos d’Esquadra, poc abans de les 8 del matí, perquè es personessin al lloc i ajudessin a organitzar i posar ordre entre els concentrats. I és que el personal estava preocupat davant tal presència de persones; “no és habitual tenir a tanta gent aquí”, reconeixen des de la Delegació. Expliquen, així mateix, que se’ls va detallar el funcionament normal de la burocràcia per obtenir la regulació i se’ls va derivar a les instàncies pertinents.

Silenci entre l’aldarull

Tot i el “caos” que va regnar dilluns a l’Oficina d’Estrangeria -que segons fonts de la Delegació va anar disminuint cada dia fins arribar a la “total normalitat” dijous- cap administració, organització, ni mitjà de comunicació s’ha fet ressò d’aquest ‘bulo’. Des de l’Espai de l’Immigrant, després de conèixer els fets, han declarat que aquesta invenció forma part del “drama de la precarietat, de l’abús i de la mentida”.

Destaquen que les condicions de vulnerabilitat que es destil·len d’una llei d’estrangeria “injusta” promouen que es faci “negoci de la irregularitat”, diuen, en referència a un altra mentida, que va sorgir l’any passat, segons la qual es podien obtenir cites per renovar els papers més ràpid si es feia a través de locutoris, pagant -això sí- una suma de diners. Aquestes mentides, diuen, “busquen generar saturació de l’administració i transmetre una sensació de corrupció dels serveis”. Finalment, asseguren, aquestes mentides només causen “desconfiança”.

I és que per a moltes de les persones que han arribat dels punts més allunyats de l’estat, aquest rumor pot haver posat en perill la seva sostenibilitat econòmica. “Sense papers no poden treballar, i aquí, definitivament no els han aconseguit”, diu l’advocada, recordant que per a moltes de les persones que han estat enganyades, el trasllat ha costat uns diners que no tenien. A més, és possible que hagi retardat el seu procés de regularització, diu, “perquè en llocs més petits pot arribar a ser més fàcil obtenir permisos i llocs de treball que en una gran ciutat que rep moltes sol·licituds”, assegura.

Així com rere la remor sobre els locutoris havia una finalitat econòmica evident, la fi després de la faula sobre els papers a Barcelona encara no està clara. “Podria venir d’organitzacions xenòfobes que busquen derivar els migrants a altres comunitats”, especula l’advocada. De moment, poc se sap sobre aquest vídeo. Segons la Delegació de Govern a Barcelona, ​​ja s’ha procedit a retirar de xarxes socials com Facebook i Twitter i s’ha demanat que no es difongui via WhatsApp. Ara, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional investiguen l’origen d’aquest vídeo, encara sense resultats, segons les fonts consultades.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*