Una marea lila amb més de 200.000 manifestants clou a Barcelona un 8 de març històric

Sota el lema "ens aturem per canviar-ho tot", el feminisme omple de lluita contra la desigualtat els carrers de les ciutats de Catalunya

Tomeu Ferrer
 
 
 
La manifestació del 8M | Tomeu Ferrer

La manifestació del 8M | Tomeu Ferrer

Jornada històrica. Amb aquestes paraules les organitzadores de la manifestació del 8 de març a Barcelona explicaven a tots els que ho volien escoltar la seva sensació d’eufòria després de veure el centre de la ciutat ple a vessar de dones reivindicatives. Una gernació, 200.000 persones segons la Guàrdia Urbana ha col·lapsat el Passeig de Gràcia fins a Plaça Catalunya a partir de quarts de set. Altres càlculs arribaven fins a les 300.000 persones.

Amb el lema: “Ens aturem per canviar-ho tot”, a l’hora justa arrencava la manifestació a Barcelona. Durant el matí, la ciutat s’havia tenyit de violeta i bona part de l’activitat del país havia estat afectada per les vagues sindicals i de consum convocades per diverses organitzacions laborals i socials.

La multitudinària presència de manifestants ha fet que l’arrencada de la marxa a Passeig de Gràcia fos un xic caòtica. Així mentre la capçalera intentava avançar, en sentit contrari milers de dones i homes volien arribar per incorporar-se a la marxa. Com és tradicional la manifestació del 8 de març té dos blocs marcats. Al davant hi van dones i al darrere hi ha la zona mixta, amb presència d’homes, dones i agrupacions polítiques i socials.

Moltes de les manifestants duien cartells fets des de casa foto: Tomeu Ferrer

Moltes de les manifestants duien cartells fets des de casa | Tomeu Ferrer

Violència masclista

Com en altres manifestacions multitudinàries, moltes de les assistents hi portaven les seves pancartes fetes manualment. Des del tradicional: “Manolo, hoy la cena te la haces solo“, passant per “ni putes ni submises”, o la nova “el patriarcat em fa venir patri-arcades”, s’han pogut veure a la manifestació. S’ha repetit el lema “els carrers seran sempre feministes”, perquè una de les constants entre les manifestants era la protesta contra les agressions masclistes i la violència de gènere: “Disculpin les molèsties, ens estan assassinant”, deien unes joves batxilleres amb els seus cartells.

El mateix que s’ha vist a Barcelona ha passat a les principals capitals catalanes on el feminisme ha sortit al carrer per a reclamar el protagonisme social de les dones. A Lleida han sortit unes 6.000 persones, 4.000 a Girona i 8.000 a Tarragona.

La manifestació del 8 de març ha aplegat diversitat intergeneracional foto: Tomeu Ferrer

La manifestació del 8 de març ha aplegat diversitat intergeneracional foto: Tomeu Ferrer

Humiliacions i article 155

El manifest llegit a plaça de Catalunya carrega contra “les violències masclistes, agressions, humiliacions, marginacions o exclusions”. Així mateix, el document de la Vaga Feminista denuncia la “invisibilització” de la dona sobretot en feines com les cures o domèstiques sovint amagades en l’economia submergida.

En el manifest llegit a la fi de la manifestació, Vaga Feminista denuncia les agressions sexuals durant la jornada de l’1-O, o els efectes de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya: “Les feministes estem compromeses també en la defensa de la democràcia i de les llibertats al nostre país i entenem que la criminalització de formes pacífiques de protesta social i reivindicació política també són formes de violència institucional”, afirmava el manifest.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*