Una diferència de 50€ per qüestió de centímetres: un any més, ofertes de feina sexistes al MWC

UGT denuncia que coincidint amb la cimera mundial del mòbil proliferen ofertes de feina sexistes i que paguen menys del que marquen els convenis, especialment en portals digitals

Tomeu Ferrer
 
 
 
Banderes de l'Associació GSMA durant el MWC | FeraDZ

Banderes de l'Associació GSMA durant el MWC | FeraDZ

La celebració cada any del Mobile World Congress implica un gran moviment econòmic molt destacat des d’àmbits oficials, però també suposa una proliferació de llocs de treball temporals. La UGT de Catalunya ha bussejat en les ofertes que es publiquen als mitjans digitals i ha trobat demandes sexistes i il·legals. Entre aquestes n’hi ha que paguen més a possibles hostesses si la seva alçada supera l’1,75, segons ha declarat en roda de premsa Núria Gilgado, Secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya.

El sindicat ha fet un aplec d’ofertes que no s’adiuen amb els estàndards de treball digne. D’aquestes ofertes es dedueix que hi ha agències d’hostesses i models que vinculen l’oferta salarial a l’alçada de les dones: “Per a les hostesses de més d’1,75 el sou és de 7,2 euros bruts/hora, 70 euros bruts per jornada, 300 euros bruts durant tota la fira. Ara bé, si les aspirants a treballar d’hostesses mesuren menys d’1,75, el sou és 6,2 euros bruts a l’hora”, assegura la dirigent de la UGT. Segons aquests càlculs, doncs, la diferència de sou per a tota la fira podria arribar a apropar-se als 50€.

I hi ha encara més, per a les noies que demanen treballar a les zones VIP de la fira hi ha requisits específics com: talla 36/38, dur faldilla curta, vestir mitges primes, maquillatge obligatori i sabates de taló de 5 centímetres, a més de l’alçada mínima d’1,75 centímetres. “I encara hem trobat que algunes ofertes de feina que fan agències especialitzades i que es publiquen en portals digitals, demanen que les hostesses siguin llestes”, diu Gilgado.

Explotació i precarietat

El sindicat de matriu socialista fa anys que coincidint amb el Mobile World Congress denuncia les situacions d’explotació o precarietat que es produeixen a l’ombra d’aquest magne esdeveniment. “El que veiem en relació amb les ofertes sexistes és que la situació empitjora”, ha dit Gilgado. Segons l’experiència de la UGT les ofertes, desapareixen quan queden cobertes, i això fa que no se’n pugui fer un seguiment precís. No obstant això,”Nosaltres presentem denuncia a Inspecció de Treball, però molts cops quan volen investigar l’esdeveniment ha acabat i es fa difícil prendre mesures”. No obstant això, Gilgado ha reclamat, com en anys anteriors, que la matriu del Mobile, la multinacional GSMA, s’impliqui en evitar casos de sexisme i explotació laboral, “igual com ho haurien de fer les institucions, Generalitat i Ajuntament de Barcelona”.

A partir de les ofertes de feina per a hostesses el sindicat dedueix que es donen casos en què la feina supera de molt allò que fixen els convenis col·lectius del sector. Així, es parla de jornades de 12 hores amb només un descans de 20 minuts.

El Mobile World Congress suposa també un gran increment d’oferta hotelera a Barcelona. Això suposa, segons UGT canvis en les condicions de treball, per exemple, de les cambreres de pis d’hotels que treballen per a societats  subcontractades d’empreses multiservei. Així, UGT ha detectat que coincidint amb la fira s’augmenta la ràtio de feina que en aquestes feines han d’arranjar una habitació per 1,5 euros, durant més de 12  hores.

També hi ha ofertes de feina per a cambrers que impliquen disposar d’uniforme propi, parlar idiomes i ‘tolerància a l’estrès’. El sou són 9,77 euros bruts, per sota del que marca el conveni interprovincial d’hostaleria i turisme de Barcelona. També ha denunciat UGT ofertes de treballadors de manteniment que tenen sous inferiors als dels convenis corresponents.

El sindicat contrasta les ofertes amb l’impacte econòmic que té el congrés, segons les fonts oficials. Segons aquestes fonts implica 473 milions d’impacte econòmic, 8 milions més que l’any passat. Suposa també la creació de 13.900 llocs de treball precaris, uns 700 més que l’any anterior. Al Mobile s’esperen 107.000 assistents de 200 països i 170 delegacions governamentals.

UGT denunciarà els casos localitzats a Inspecció de Treball. També considera que els mecanismes d’intermediació que es donen en l’ocupació no tenen el control que cal. En aquest sentit exigeixen transparència en les ofertes de feina i que aquestes compleixin els requisits legals mínims.

També reclama el sindicat que en esdeveniments com el Mobile s’habilitin “punts lila” que serveixin per informar treballadors i treballadores i fer-los costat en cas de patir assetjament físic o verbal durant els dies del Congrés.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*