Una acció policial desproporcionada i abusiva

El Sindicat de Periodistes de Catalunya es posiciona en contra la vulneració de drets dels periodistes i fotoperiodistes i pel retrocés generalitzat de llibertats i drets civils

Francesc Ràfols
 
 
Càrregues policials de l'1 d'octubre al Servei Municipal d'Ocupació Sant Narcís / Carles Palacio i Berta

Càrregues policials de l'1 d'octubre al Servei Municipal d'Ocupació Sant Narcís / Carles Palacio i Berta

El fotoperiodista Carles Palacio va ser detingut durant unes hores aquest dimecres 16 de gener a Girona per agents de paisà de la Policia Nacional. Palacio col·labora per a diversos mitjans, principalment per al digital gironí L’Ariet, la Directa i El Nacional.cat. Segons fonts policials esmentades per diversos mitjans, la detenció es va produir arran de la investigació dels fets succeïts durant les mobilitzacions de l’aniversari de l’1 d’Octubre.

L’actuació policial només pot ser definida com a desproporcionada i abusiva. D’entrada perquè Palacio, en el decurs d’aquestes mobilitzacions, anava degudament acreditat com a fotoperiodista, amb la seva armilla i tot el que s’escau. Per tant, era evident que Palacio estava al lloc dels fets en l’exercici de la seva professió. A més, les actuacions policials d’ahir es van desenvolupar sense cap ordre judicial, per tant s’emmarcaven dins de les tasques prèvies per aclarir els fets. Si la Policia volia obtenir informació del periodista –qüestió que hauria estat altament discutible, d’altra banda– hi havia opcions molt menys intimidatòries i assetjadores.

L’SPC ja va denunciar aquesta detenció a través de les xarxes socials poc després que es produís. I ho vam fer perquè entenem que l’arrest d’un fotoperiodista que està cobrint un esdeveniment, és un atac al dret a la informació de la ciutadania. A més, aquest es va produir mentre Palacio cobria l’actualitat derivada de l’acció policial d’aquest 16 de gener.

Aquesta detenció, però, no és un fet aïllat. Es produeix en el marc d’una progressiva pèrdua de drets i llibertats civils i ciutadanes que es dóna a molts països però que a l’Estat espanyol té un element accelerador com és la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana (LPSC), més coneguda com a Llei Mordassa. Aquesta llei ha estat criticada per nombroses organitzacions de drets humans internacionals i fins i tot per les mateixes Nacions Unides.

Arran d’aquestes disposicions s’han produït greus vulneracions de drets fonamentals com els d’expressió i d’informació que fa temps que denunciem. Les víctimes no ho han estat només els i les periodistes. També hi ha hagut artistes de diversos àmbits, activistes veïnals, als moviments socials… Per tant, insistim de nou en el que fa temps que reclamem: la derogació immediata de la Llei Mordassa. Els partits polítics que ho van prometre a la passada campanya electoral sumen majoria parlamentària per fer-ho.

Els i les periodistes no som l’únic col·lectiu perjudicat per aquest retrocés generalitzat de llibertats i drets civils. Però som qui ho expliquem (o ho hem d’explicar) a la ciutadania. Impedir, dificultar, assetjar, intimidar els informadors i informadores és vulnerar un dret bàsic i essencial en una societat democràtica com és el de la informació.

Per tant, el Govern espanyol faria bé en obrir una investigació sobre aquests fets i depurar les responsabilitats que s’escaiguin per tal que accions desproporcionades com les d’aquest dimecres a Girona no es tornin a reproduir. La qualitat democràtica del país ho agrairà.

Francesc Ràfols
Sobre Francesc Ràfols

President del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*