Un milió d’espècies estan a la vora de l’extinció per l’acció humana

La pèrdua de biodiversitat és “conseqüència directa” de les activitats dels éssers humans, explica l'encarregat de l’ONU encarregat d’avaluar els ecosistemes. La taxa d’extinció d’espècies supera diverses vegades “la mitjana dels darrers deu milions de anys"

Raúl Rejón
 
 
Un millón de especies están al borde de la extinción

Un millón de especies están al borde de la extinción

La ràpida i imminent acceleració de les extincions amenaça de fer desaparèixer fins a un milió d’espècies al planeta, segons l’avaluació global que ha publicat aquest dilluns l’organisme de l’ONU encarregat de valorar l’estat de la biodiversitat del planeta (IPBES) .

El medi natural està decaient a un ritme sense precedents en la història de la humanitat. “La taxa actual d’extinció d’espècies és entre desenes i centenars de vegades més alta que la mitjana dels últims deu milions d’anys. I està accelerant”, expliquen els experts del IPBES. Aquesta pèrdua és “conseqüència directa de l’acció humana” i suposa, “almenys”, una amenaça tan gran com el canvi climàtic, han conclòs els analistes. El document reclama “un reordenament radical de la societat”.

El perill afecta totes les formes de vida. Un 40% dels amfibis està amenaçat, un terç dels corals, els taurons i els mamífers marins també enfronten la desaparició accelerada. Un 10% de totes les espècies d’insectes estan afectades per aquesta amenaça, segons l’estimació de l’informe. La abundància d’espècies autòctones al medi terrestre s’ha desplomat un 20% des de 1900. El deteriorament i la pèrdua d’hàbitats ha fet que molts ecosistemes hagin perdut la seva integritat: un terç de tot el planeta pateix aquesta degradació.

“L’aclaparadora evidència de l’informe ens presenta un panorama sinistre”, ha dit el director de l’IPBES, Robert Watson, durant la presentació. “La salut dels ecosistemes de la qual depenen la resta d’espècies s’està deteriorant més ràpidament que mai. Estem erosionant els fonaments de l’economia, la seguretat alimentària, la salut i la qualitat de vida a tot el món”, ha rematat el directiu.

En el document es subratlla també que fins al 66% dels ecosistemes marins s’han vist “severament alterats” per l’acció humana. “La pesca industrial deixa una petjada ambiental quatre vegades més gran que l’agricultura. Més de la meitat de superfície marina està coberta per aquesta activitat. Les previsions diuen que la biomassa pugui caure entre un 3 i un 25% per al final del segle .

L’avaluació del IPBES explica que ni els governs ni les empreses es troben “prop de fer prou”. El document critica que no s’estigui en el camí per complir amb l’Acord de París sobre canvi climàtic, però tampoc en el camí dels Objectius d’Aichi sobre biodiversitat. En els dos casos ho atribueixen a “la mala gestió del medi natural”.

Reacció de la Unió Europea

El comissari europeu de Medi Ambient, Karmenu Vella, ha assegurat aquest dilluns que “no hi ha temps per perdre”, després de conèixer l’anàlisi de la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) que xifra en un milió les espècies animals i vegetals en risc d’extinció.

L’informe, va assenyalar l’eurocomissari en un text publicat en el seu quadern de bitàcola digital, és “un toc d’atenció convincent sobre la pèrdua dràstica de la natura a la Terra i les accions urgents que hem de prendre per aturar-la”.

“La natura és essencial en els aliments, l’aigua potable, l’energia, els medicaments, el clima estable, la qualitat de l’aire i el benestar i els mitjans de vida de les persones”, ha declarat Vella, que va afegir que “la contínua degradació dels ecosistemes ens impedirà assolir els objectius de l’Acord Climàtic de París i “els objectius de Desenvolupament Sostenible” de l’ONU.

L’anàlisi del IPBES, que subratlla la responsabilitat humana en aquesta situació, mostra que “el canvi climàtic, la biodiversitat, la seguretat alimentària i la degradació de la terra són interdependents”, va afegir el comissari.

“L’informe destaca la necessitat d’un canvi transformacional ràpid i profund en la forma en què consumim, produïm i comercialitzem. Hem de trencar el cercle viciós de la degradació contínua dels ecosistemes i reemplaçar-lo per un cicle virtuós de restauració i preservació dels ecosistemes “, ha afegit.

En aquest sentit, el màxim responsable comunitari de Medi Ambient ha avançat que la Comissió Europea (CE) ha d’adoptar “en breu noves orientacions sobre la integració dels serveis dels ecosistemes en la presa de decisions i en la infraestructura verda” i que, d’aplicar-se, generarà “múltiples beneficis per a la salut i els mitjans de vida de les persones”.

Aquestes directrius també tindran “el poder de crear oportunitats de desenvolupament econòmic, especialment per als grups socials més pobres i més vulnerables”, va afegir.

La publicació de l’informe del IPBES coincideix amb la difusió d’una macroenquesta de la Comissió Europea que llança que el 96% dels ciutadans euro-peus considera necessari protegir la natura.

“Ja no serà acceptable que cap govern del món es comporti com si no sabéssim l’abast de la crisi a la qual s’enfronta el món natural, ni que ignorem el paper de la humanitat en la degradació ambiental”, ha afegit Vella.

El comissari europeu de Medi Ambient ha subratllat que la ciència i els ciutadans han parlat i que ara toca “transformar aquesta crida en acció, des del més alt nivell polític fins a les nostres decisions diàries”.

“No hi ha temps per perdre”, ha conclòs.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*