Un front unitari molt precari

Probablement fins que no hi hagi una decisió a Alemanya sobre l'euroordre sobre Puigdemont no es pugui progressar en la formació d'un nou govern i això pot trigar encara unes quantes setmanes.

Montse Melià
 
 
 
El president del Parlament, Roger Torrent, continua les trobades per configurar un front  social i democràtic pels drets i les llibertats, ara amb Taula del Tercer sector i La Confederacio / @rogertorrent

El president del Parlament, Roger Torrent, continua les trobades per configurar un front social i democràtic pels drets i les llibertats, ara amb Taula del Tercer sector i La Confederacio / @rogertorrent

El Ple del Parlament votarà una proposta de resolució, pactada per les formacions independentistes, que reconeixerà el dret de Carles Puigdemont i Jordi Turull a ser investits president de la Generalitat. Una proposta que no comptarà amb el suport de C’s, PP i PSC tot i que sí que s’està negociant que s’hi puguin sumar els comuns, almenys a alguna part de la proposta. A la proposició es demana que Puigdemont i Turull puguin exercir els seus drets polítics en compliment de l’article 25 del Pacte Internacional dels Drets civils i polítics que hauria d’incloure el dret a què es pugui votar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.

De fet no seria més que una declaració política perquè les proposicions de resolució no van més enllà, no obliguen a ningú a prendre cap mena de decisió però sí que fixen posicionaments polítics i és per això que seria significatiu que s’ampliés la majoria més enllà de les formacions independentistes, tal com va reclamar diumenge el president del Parlament, Roger Torrent. La detenció de Carles Puigdemont diumenge a Alemanya i l’empresonament de Turull, i altres consellers, per ordre del jutge Llarena, ha reactivat el suport d’una part de l’independentisme a la seva investidura, el que fa pensar que la hipòtesi d’unes noves eleccions és cada cop més probable a més a més perquè el govern central ja s’ha encarregat de recordar que la prohibició del Tribunal Constitucional contra la investidura telemàtica de Carles Puigdemont segueix vigent. Sobretot si el Tribunal Suprem els retira la seva acta de diputat com han apuntat algunes informacions de moment no confirmades.

També es votarà una proposta de Ciutadans que exigeix la dimissió de Roger Torrent per haver-se extralimitat en les seves funcions. De fet també ho va apuntar Miquel Iceta. Potser fins i tot podrien tenir raó si no estiguéssim vivint en una gran excepcionalitat política i Roger Torrent no fos l’única persona amb càrrec institucional i que compta amb el suport majoritari dels representants elegits pels ciutadans d’aquest país.

I d’acord amb el que ell mateix va anunciar diumenge, Roger Torrent està tenint reunions amb representants de la societat civil per a trobar una solució entre tots per la formació d’un nou govern. Tothom està d’acord en les presses, en què no s’exhaureixin els dos mesos de termini per no haver de fer noves eleccions en ple mes de juliol però la solució no està gens clara, ni fàcil. La CUP i JXC només volen investir Puigdemont, ERC no ho veu clar. Els comuns diuen que no donaran suport a cap candidat de JXC tot i que deixen la porta oberta a explorar un govern progressista transversal, Miquel Iceta en nom del PSC s’ha desdit de la seva proposta de govern de concentració tan bon punt el PSOE li ha deixat clar que això no, Inés Arrimadas de C’s no s’atreveix a presentar candidatura per no patir una derrota. De moment doncs no es veu un candidat o candidata clars tot i que ningú vol eleccions perquè de fet a ningú li convenen, potser només al PP que ja no pot anar més avall.

I en canvi és el govern del PP qui necessita que es faci un govern l’abans possible. El consell de ministres aprovarà avui la llei de pressupostos de l’any que ve, C’s ja ha anunciat que els donarà suport però no en tenen prou. Necessiten el PNB que ja va dir que no els votaria mentre estigués vigent el 155. El PNB vol votar els pressupostos però no pot perquè als ciutadans del seu país potser no els agradaria gaire en l’actual situació política.

Probablement fins que no hi hagi una decisió a Alemanya sobre l’euroordre sobre Puigdemont no es pugui progressar en la formació d’un nou govern i això pot trigar encara unes quantes setmanes.

Montse Melià
Sobre Montse Melià

Montserrat Melià ha estat redactora de política a la seu de RNE Barcelona, redactora de política al congrés dels diputats a Madrid. Cap d’informatius de RNE-Catalunya i directora de RNE—Catalunya. Actualment és membre de Consell d’Informatius de TVE-Òrgan de control de la neutralitat, pluralitat i diversitat als informatius de TVE. Imparteix tallers al Màster gènere i comunicació de la UAB. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*