Un any amb perspectiva crítica: reportatges per repensar el 2018

En un any en que l'actualitat ha marcat un ritme frenètic pels mitjans de comunicació, recuperem 10 reportatges sobre diverses temàtiques que aborden en profunditat aspectes d'actualitat com les polèmiques dels màsters, les fake news, els oligopolis energètics o la gentrificació

Redacció
 
 
 

El ritme frenètic del dia a dia marca el tempo dels mitjans de comunicació, que són esclaus d’una actualitat que no descansa. La immediatesa de les xarxes i les notícies de minut zero fan que molta de la informació que es publica caduqui al cap de poques hores. Aquesta cortina de dades i noticies impedeixen, sovint, cavar fins el fons d’assumptes complexos com la gentrificació, els oligopolis energètics o la manca de drets. 

Per això, des de Catalunya Plural hem apostat per mirar l’actualitat de manera reposada i intentar veure què hi ha més enllà d’aquestes notícies del minut a minut. D’aquests 12 mesos de 2018, destaquem aquests 10 reportatges i anàlisi per a que mirem enrere i analitzem l’any que deixem. 

Llei Mordassa, tres anys de restricció de drets a la llibertat d’expressió i informació

El 2018 es van complir 3 anys de l’aprovació de la Llei de Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa. Una llei que, segons entitats com Amnistia Internacional, suposa una “restricció innecessària i injustificada dels drets a la llibertat de reunió, expressió i informació”. I és que des de l’inici de la seva aplicació, l’1 de juliol de 2017, la norma ha estat envoltada de polèmica i han estat diversos els seus detractors, que denuncien l’”arbitrarietat i falta de garanties” del text, de manera que volen “pressionar perquè es garanteixi el lliure exercici dels drets humans vulnerats per la llei”.

La venda torna al carrer a les Glòries: un mercat de segona mà s’expandeix a la plaça

Fins a 300 persones disposen els seus objectes, la majoria recollits de les escombraries i als que donen una segona vida. A en Fateh li agrada posar-se a la part superior de la plaça, un dels primers llocs que s’aixecarà amb les obres de la canòpia urbana, amb data d’inici el març del 2018, que l’Ajuntament de Barcelona portarà a terme i que convertiran l’espai en una gran zona verda. Els venedors s’hauran de moure, un cop més.

Lluita contra l’oligopoli energètic a la Vall Fosca: “En aquest David contra Goliat els veïns són un David molt digne”

La Vall Fosca és una de les unitats que configuren el Pallars Jussà, a Lleida. Aquesta vall pirenaica duu aquest nom perquè es troba envoltada per forts pendents de pics de més de 2.500 metres: l’ombra de les muntanyes i els núvols que s’hi formen fan que el sol sigui difícil de veure. Però en aquest paratge natural no manca, d’una o altra manera, la llum. No pas la del sol, sinó la de les cinc centrals hidroelèctriques que esquitxen aquesta zona en la que amb prou feines hi ha 700 persones empadronades.

Sis ‘fake news’ que han escalfat l’agost i potser t’has perdut (o cregut)

Recordes aquelles notícies que van sembrar polèmica a l’agost? Doncs en època de baixa actualitat informativa, moltes vegades es cau en la desinformació. Aquí, expliquem que al turista que es va enfrontar amb els manters no li van seccionar la femoral; el Constitucional no va avalar les lleis del 6 i 7 de setembre; Pisarello i la seva família no han anat de vacances a càrrec dels contribuents; al Poble Sec no hi va haver cap tiroteig ni ferits; l’apagada del peveter del Fossar no va ser intencionada; i la dona agredida a la Ciutadella pel tema dels llaços no era la de les fotos.

Rosalía és Mick Jagger o el triomf del que és evident

Aquest any, Rosalía es va convertir en un gran fenomen musical i a l’alçada dels qui admiraven la qualitat i la innovació de l’artista es trobaven els qui la criticaven per apropiació cultural. Però no és problema de Rosalía ni de la comprensió del seu art i la seva vàlua, és problema de qui contempla l’impacte de la seva presència pensant que ser mainstream és sinònim de baixa qualitat. El “fenomen sociològic” són ells, no l’artista.

Les set diferències entre la ‘via eslovena’ i Catalunya

Boban Minic va exercir de periodista a Sarajevo durant la guerra de Bòsnia. Per salvar la seva vida i la de la seva família es va exiliar a Catalunya. Coneix bé els dos móns que va comparar el president de la Generalitat, Quim Torra, quan va establir similituds entre la via eslovena per assolir la independència de Iugoslàvia i la via catalana. Per Minic “Eslovènia va ser l’excusa per deslligar les altres guerres dels Balcans”

La falsa polémica dels màsters: quan els periodistes renuncien a posicionar l’agenda informativa

El rebombori sorgit arran dels màsters de Cristina Cifuentes o Pablo Casado podia semblar una tonteria però és gràcies a una pseudopolémica que s’ha escamotejat el debat polític i ideològic que pertocava. Es parlava del doctorat el dia que es votava al Congrés l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos. Aquest tema ha ocupat tot l’espai públic gràcies a la incomprensió de les esquerres de la importància de dur la iniciativa en la construcció del relat i ha obert crisis de govern sense haver de presentar propostes alternatives

Quan Mas va deixar irreconeixible la sanitat catalana

“Res no tornarà a ser exactament com ho havíem conegut”. Així acaba el documental ‘La Salut, el negoci de la vida’, realitzat per l’associació Sicom i la productora How. Qui parla és Artur Mas, en aquell moment president de la Generalitat, i es refereix els efectes de les retallades pressupostàries que havia decidit i aplicat el seu govern. Publicàvem aquesta anàlisi el darrer dia de la vaga de la sanitat catalana, que va paralitzar els sanitaris durant tota una setmana el mes de novembre

Casa teva convertida en hotel o deixar el barri per una invasió de ‘segways’: un documental mostra les conseqüències del turisme a Barcelona

‘City for sale’, documental dirigit per la periodista Laura Álvarez, posa cara a l’emergència habitacional provocada per la massificació turística a Barcelona. Jordi, Carolina, Montse, Mai i Pepi són la veu de molts: assetjament, èxode veïnal i lluita contra l’especulació. “Cal acabar amb la desregularització”, clama Álvarez.

L’impacte de la renda sobre la salut en dos municipis veïns: Badia dobla les malalties derivades de la pobresa energètica de Castellar

Les temperatures fredes a la llar porten a situacions d’estrès tèrmic i augmenten la probabilitat de patir malalties cardiovasculars i pulmonars. Un estudi que compara dos municipis del Vallès n’exposa un cas concret

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*