Tots els actes de la Diada a un click

Més enllà de la manifestació 'Objectiu Independència' de l'ANC, Barcelona serà l'escenari de diversos actes, institucionals, lúdics i polítics que commemoraran la Diada. A més de les més destacades convocatòries històriques, enguany s'hi suma una nova iniciativa, #EnsVeiemAlParlament, que envoltarà l'edifici

Victòria Oliveres i Sandra Vicente
 
 

‘Objectiu independència’ és el nom sota el qual la històrica gran concentració de l’ANC omplirà el centre de Barcelona, des de Plaça Espanya, tot dibuixant un estel la tarda de la Diada d’aquest 2019. Enmig de la tensió prèvia a la sentència del judici, amb els partits independentistes més desunits que mai i l’amenaça d’unes noves eleccions a l’Estat espanyol, hi ha qui es desmarca d’aquesta convocatòria.

Així, a més de la gran manifestació de l’ANC i les propostes d’altres grups de l’independentisme, la Diada a Barcelona prepara molts escenaris, alguns dels quals, nous. És el cas d’#EnsVeiemAlParlament, una convocatòria a concentrar-se davant el Parlament de Catalunya a la mateixa hora que s’iniciarà la manifestació de l’ANC. El motiu: segons alguns dels organitzadors de la proposta -que no té un lideratge clar- van declarar a Vilaweb que, després de veure la forma i el fons de la manifestació de l’Assemblea, van decidir reclamar, efectivament, el llegat democràtic de l’1-O.

Tot i la situació d’enguany, encara s’espera que la de l’ANC sigui la convocatòria més multitudinària. Però, tants pels qui assistiran com pels que no, recollim els actes, de diverses organitzacions i col·lectius, que Barcelona acollirà aquest any, més enllà dels de l’ANC.

Altres espais per a les entitats i per a la institució

Òmnium Cultural, entitat que també col·labora en l”Objectiu Independència’, convoca, com també és usual, al Passeig de Sant Joan (just davant de l’Arc de Triomf) a ‘La Festa per la Llibertat’, on hi haurà activitats familiars pel matí i, a partir de les 18:30h, concerts de Rumba Gipsy Cat, Mishima i Buhos. Molt a prop d’allà, davant del monument a Rafael Casanova, la jornada de la Diada començarà ben d’hora amb el tradicional homenatge floral, en el que participaran diversos partits polítics, entitats i associacions.

Aquest acte institucional donarà el tret de sortida a l’11-S però la Diada ja es comença a celebrar el dia 10 de setembre. El mateix Govern convoca a l’acte ‘Tornarem’, un espectacle de Lluís Danés a la Plaça Sant Jaume dedicat als presos polítics i exiliat.

I les flames també seran el leit motiv d’altres actes que tancaran la jornada prèvia a la Diada: les tradicionals marxes de torxes, organitzades, tant per les entitats com per partits polítics, recorreran diverses zones de Barcelona en diferents moments del vespre. Destaca, enguany, la novetat de l’ANC, que concentrarà totes les seves marxes en direcció a la presó de Lledoners.

“Cap a la independència no hi ha dreceres”

Com també és tradicional, enguany l’esquerra independentista -Alerta Solidària, Arran, CUP, Endavant, la COS i el SEPC- s’uneixen per proposar una jornada d’actes i concentracions arreu de la ciutat de Barcelona. La Diada de l’Esquerra independentista, sota el lema ‘Cap a la independència no hi ha dreceres’, començarà amb un acte d’homenatge pel 41 aniversari de l’assassinat de Gustau Muñoz, militant independentista i membre del Partit Comunista d’Espanya, mort per les forces policials durant la manifestació de l’11 de Setembre de 1978.

Seguidament, se celebrarà una manifestació juvenil que acabarà a la plaça del Born, on es donarà un acte polític juvenil i des d’on sortirà la manifestació de RESCAT. A la tarda, una tercera manifestació unirà tota l’esquerra independentista, a les 18:30, que marxarà de nou fins la plaça del Born, on se celebrarà un nou acte polític.

Una Diada política i cultural

Més enllà -o entre- els actes polítics i les concentracions, la Diada sempre ha acollit diverses jornades de portes obertes durant les quals algunes instal·lacions de l’administració, com el Palau de la Generalitat o el Parlament de Catalunya, romandran obertes i amb entrada gratuïta. De la mateixa manera, les portes del Museu Nacional d’Art de Catalunya o el d’Arqueologia també restaran obertes.

I, com que l’11 de setembre no només recorda el setge de 1714, cada any també es fan homenatges i actes a la Plaça Salvador Allende, ja que també és la data en que, en 1973, es va donar el cop d’estat a Xile, que va derrocar i acabar amb la vida del president Allende i que va culminar en una dictadura militar que va durar fins el 1990.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*