L'ANÀLISI... PLURAL

Torra convoca una “marxa” per la “causa justa de la independència”

El president de la Generalitat vincula la “causa” de Catalunya a Luther King i a Mandela i fa una crida a “desbordar” l'11 de setembre la Diagonal de Barcelona per "reivindicar la República catalana". Res de nou: els darrers anys, Artur Mas i Carles Puigdemont van començar el curs polític fent una crida a la participació massiva en la Diada.

Jaume Risquete
 
 
 
Quim Torra durant la seva compareixença | Generalitat de Catalunya

Quim Torra durant la seva compareixença | Generalitat de Catalunya

El president de Catalunya, Quim Torra, ha invitat des del Teatre Nacional de Catalunya el poble de Catalunya a fer una “marxa” per la independència, una “causa justa”, tot apel·lant al líder del moviment antisegregacionista negre, Martin Luther King, a qui ha esmentat en diverses ocasions.

El President Torra ha fet una crida a “desbordar” l’11 de setembre la Diagonal de Barcelona per “reivindicar la República catalana”. Res de nou, perquè de fet en els darrers anys tant Artur Mas com després Carles Puigdemont van començar el curs polític fent una crida a la participació massiva en la Diada. A fer visible un moviment hegemònic malgrat no ser socialment majoritari.

De fet, “marxa” i “un poble” han estat les expressions més repetides per Torra, a més de les seves afirmacions antimonàrquiques en record al discurs de Felip VI. La novetat és l’apel·lació a aquella part del 80% dels catalans no independentistes però que estan a favor d’un referèndum perquè se sumin a la “marxa republicana”.

En un parlament fet no pas allà al Parlament, on resideix la sobirania del poble -concepte que, per cert, ha estat dels més repetits per Torra-, sinó d’un teatre envoltat majoritàriament dels qui pensen com ell, ha rebutjat la proposta de Pedro Sánchez per fer un referèndum per a un nou Estatut de Catalunya i li ha respost que acceptarà “tan sols un referèndum d’autodeterminació acordat i vinculant”.

La conferència de Torra repeteix el mateix esquema dels darrers anys: mobilitzar els independentistes l’11 de setembre perquè el món vegi el conflicte polític a Catalunya. Perquè “el món ens reconegui com un subjecte polític”. Per tant, res de nou. Sí, un element: aquesta vegada ha volgut afegir el 80% dels que estan a favor d’un referèndum, però posats darrere dels qui estan a favor de la independència.

El president Torra s’ha tornat a adreçar no pas als 7,5 milions de catalans, sinó als catalans que volen avançar cap a “la causa justa de la independència”, una “causa” que en els primers minuts del seu parlament ha subratllat que és “la veritat”.

Sí que ha intentat en diferents moments del discurs “sumar i implicar tothom” que vulgui sumar-se a la “marxa”, sigui independentista o no com la manera d’aconseguir “la victòria”. “Com guanyarem?” s’ha preguntat cap al final. I ha acabat amb una cita d’un altre líder antisegregacionista negre, ara Nelson Mandela, en un altre exemple que en el discurs  d’avui de Torra ha pretès construir una imatge de Catalunya i dels catalans similar als negres que patien apartheid a Sud-àfrica i segregacionisme i marginació als Estats Units fins al moviment i les marxes de Luther King als anys 60.

Torra durant el seu discurs | Generalitat de Catalunya

Torra ha fet un discurs basat en els “mites” de l’octubre de 2017, fins i tot ha inclòs el desastrós final del 27 d’octubre amb l’esperpèntica ‘declaració-no declaració d’independència’ i la posterior fugida de Puigdemont que, com han revelat els periodistes d’El Periódico,  Xavier Barrena i Fidel Masreal, aquest diumenge, va deixar tirats membres del seu Govern després de citar-los als seus despatxos dilluns.

Torra ha tornat a insistir a parlar de “poble de Catalunya”, però no pas de la Catalunya plural que, per cert, va votar com a primer partit en les eleccions al Parlament una formació com Ciutadans que cada dia està més a la dreta del PP, més anticatalanista. Pedro Sánchez va dir fa uns dies que “Torra intenta homogeneïtzar una societat que és plural” [la catalana].  El discurs de Torra no el desmenteix quan ha invitat el poble de Catalunya a afegir-se a això: “Tenim un objectiu clar: Catalunya independent. Tenim un mandat”.

Per assolir, segons Torra, “la nació sobirana”, ha subratllat, “cal crear el nostre moment, un nou 1 d’octubre”. La novetat és que avui ha parlat d’eixamplar aquesta, segons ell, “societat revoltada, una societat majoritàriament compromesa amb la independència”. I ha insistit que la independència “té la majoria social al darrere”. Malgrat que cap enquesta ho avala. Un altre mite o directament una falsedat.

“El nostre punt de partida és el mes d’octubre passat”, ha dit Torra, en un monòleg d’una hora en un teatre amb un gran llaç groc a la seva esquerra.

Després d’escoltar el president Quim Torra, ens espera un nou curs polític semblant als darrers anys, basat en la mobilització als carrers al voltant de l’11 de setembre d’una part important de la societat catalana -però no majoritària per més que insisteixi Torra- que s’allargarà a l’octubre en una atmosfera de mitificació nacionalista. Una mobilització que tornarà a marxar -no sobre Madrid-, sinó sobre Barcelona, aquesta vegada de nou en la Diagonal perquè tot el món ho vegi excepte els espanyols i els catalans que no són independentistes.

Com el títol de la mítica sèrie nord-americana Breaking Bad: tot és susceptible d’anar a pitjor quan els protagonistes es creuen que pot anar a millor malgrat ser-ne conscients que tot està empitjorant fins a la derrota final.

1 Comentari en Torra convoca una “marxa” per la “causa justa de la independència”

  1. Josep M. Pijuan Utges // 12/09/2018 en 22:19 // Respon

    Risquete, set veu el llauto, la teva il·lusió unionista, i la critica desapiadada cap al sobiranisme. No teniu remei.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*