Si hi ha vaga no hi ha Sónar i si hi ha escenaris hi ha delicte

El col·lectiu de muntadors d'escenaris encarregats de preparar el Sònar que han anunciat anar a la vaga han denunciat que una empresa portuguesa hauria estat contractada per substituir els vaguistes, tot i que la llei ho impedeix. La Fira de Barcelona diu que el Sònar segueix en peu i els vaguistes que emprendran accions legals

Tomeu Ferrer
 
 
 
Una concentració dels riggers | Sindicato de Riggers

Una concentració dels riggers | Sindicato de Riggers

El Sónar, el festival de música que l’any passat va celebrar el seu quart de segle i que va ajuntar més de 125,000 persones, podria emmudir aquest estiu. I és que els treballadors que munten els espectaculars escenaris i estructures d’aquest tipus de festivals van a la vaga. En el cas concret del Sónar, el servei dels riggers -tal com són coneguts aquests treballadors- depén de la Fira de Barcelona, que l’externalitza mitjançant un concurs públics.

Actualment el titular de l’empresa que opera a Barcelona és la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Rigging. Com ha acabat la concessió, La Fira ha fet una nova convocatòria. I en el plec de condicions no hi ha cap referència al fet que els treballadors de la UTE han aconseguit, després de molt temps d’acció sindical, tenir un conveni col·lectiu que els garanteix unes condicions de treball dignes, que se subrogaran a la nova empresa que guanyi la subhasta, ni hi ha tampoc cap punt que suposi el manteniment de la situació laboral assolida.

Un representant del col·lectiu dels treballadors ha explicat a aquest mitjà que “no és d’estranyar que la Fira no hagi inclòs en el plec de condicions la subrogació, que en el cas que ens ocupa hauria d’incloure no només els treballadors actuals sinó la situació laboral de què gaudim”. En aquest sentit, els treballadors van aconseguir signar un conveni col·lectiu amb l’empresa que fins a una nova licitació ostenta el servei i tenen unes condicions de treball que no es poden comparar amb les que tenen els riggers arreu de l’Estat. Aquests treballadors, altament especialitzats acostumen a ser autònoms, tret del cas de l’empresa de Barcelona.

Per això, després d’una mediació infructuosa entre la Generalitat i l’emrpresa, per a que aquesta canviés el seu posicionament, els riggers van decidir el vespre del dia 10 de juliol (a una setmana de l’inici del festival) anar a la vaga. Així doncs, seguint l’article 6 del Reial Decret Llei 17/1977, com que l’empresa no pot contractar treballadors per cobrir l’absència de vaguistes, el Sónar hauria de quedar en Stand By.

Però just abans de començar la reunió, La Fira de Barcelona ha emès un comunicat en el qual assegura que el Sónar se celebrarà tal com estava previst. L’afirmació es podria vincular amb el fet que des de l’entitat firal s’havia declarat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), que tot i la vaga, se substituirien els treballadors que seguissin la convocatòria.

I sembla que així està sent, ja que al recinte on s’ha de celebrar el Sónar ja s’estan fent feines relacionades amb el muntatge d’escenaris, una actuació destinada a reventar la protesta que han iniciat, segons els riggers i l’organització que han creat: el Sindicato de Riggers. Davant això, el Col·lectiu Ronda, representant legal dels treballadors, ha assegurat que si La Fira intenta tirar endavant mesures que trenquin la vaga usant altres empreses o persones contractades expressament, faran “el que calgui” per a defensar els drets dels treballadors i denunciaran com a “delicte”, les accions de La Fira.

La continuïtat del Sónar, de ser certa la sospitada contractació de l’empresa i la corresponent substitució dels i les vaguistes, suposaria “un pas molt greu en contra del dret a vaga”, segons Ronda. Més si es té en compte que aquesta actuació anunciada seria un cas “d’esquirolatge” fet des d’una empresa pública, com és Fira de Barcelona, afirma el Col·lectiu.

Fonts de l’equip jurídic dels vaguistes han explicat que estan recollint tota la informació per prendre totes les decisions jurídicament necessàries per garantir els drets dels seus clients. Entre les possibilitats que estudien hi ha la de presentar denúncia a Inspecció de Treball per la substitució il·legal de treballadors en vaga i reclamar una actuació cautelar, com seria instar l’aturada dels treballs de la companyia lusitana al Sónar per part de l’autoritat laboral que eviti la lesió dels drets dels treballadors.

Segons la informació recollida, el Sindicato de Riggers ha denunciat que al recinte on s’ha de fer el Sóònar treballen riggers de l’empresa Evil Angels, amb seu a Lisboa.

Una relació laboral esmunyedissa

L’empresa que munta els grandiosos escenaris a Barcelona dóna feina habitualment uns 60 operaris, mentre que en períodes punta pot arribar a ocupar fins a 90 professionals. En el conjunt de l’Estat espanyol hi ha uns 300 riggers i només els de Barcelona tenen regularitzada la seva situació laboral. La resta treballen com a falsos autònoms, segons expliquen fonts laborals.

Però la Fira argumenta que no té cap vinculació amb els treballadors, sinó que qui n’és responsable és la UTE. Per això, en la trobada de la mediació, no va voler tenir contacte amb els treballadors i els representants de la Fira han evitat els operaris i només van parlar amb els advocats del Col·lectiu Ronda, del grup de treballadors.

Per la seva banda, els treballadors han manifestat que la vaga ”no va contra el Sónar”. L’entitat s’ha posat en contacte amb els operaris i ha mostrat la seva solidaritat, ha afirmat. De fet, el Sónar implica penjar només uns 150 quilograms per ancoratge, cosa que per als muntadors equival a un acte de petit format, tenint en compte l’alta especialització d’aquests treballadors.

A l’Estat espanyol hi ha uns 300 riggers, mentre que a càrrec de La Fira hi treballen uns 60, que en èpoques punta poden arribar a ser fins a 90 persones. La feina que fan és molt delicada. En aquest sentit expliquen que amb motiu del Mobile Word Congress (MWC), arriben a operar fins amb 300.000 tones de material penjat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*