#SerAdvocadaÉS

L’advocacia és un espai de defensa dels Drets però no deixa de ser, alhora, un espai de grans vulneracions contra les dones que exercim aquesta professió

Carla Vall i Duran
 
 
 
#SerAdvocadaÉs

#SerAdvocadaÉs

Fa uns dies se’m va acudir iniciar el hashtag #SerAdvocadaÉs per reflexionar sobre les violències que patim les dones de la nostra professió. De fet, la idea original no se’m va acudir a mi sinó que va ser cosa de l’actriu Júlia Barceló (@barcelo_neta) sota el #SerActriuÉs, així que el mèrit és seu.

Tornant al que ens passa a les advocades, de seguida vam veure unes i altres que ens havia passat el mateix a moltes. La nostra professió es troba tenyida encara per una àurea masculina que impregna la manera de fer del sector. Això ens ha dut a patir masclisme de manera gravíssima, ja que em resulta impossible anomenar-ho micromasclismes. La majoria de nosaltres hem vist atacada la nostra professionalitat mentre se’ns titlla de nenes (fins a quina edat?) en un context laboral per part d’altres professionals per fer-nos petites; la nosta professionalitat és una vàlua a demostrar cas per cas partint de la premissa que ens trobem en un terreny no apte per a dones.

Per suposat sempre som menys escoltades que els nostres companys masculins i som pràcticament invisibles a ulls de la majoria; n’hi ha que fins i tot, ni ens consideren ‘rivals’ per no veure’ns com professionals potents.

Altrament, s’espera de nosaltes un combo que inclou una maleabilitat extraordinària i contradictòria: guapes i elegants però no massa perquè sinó sembla que estiguem més per l’aparença que per la professió; tampoc massa desarreglades perquè sinó què transmetríem? Dures però sense perdre la tendresa, batalladores però calmades. Amb ambició però tampoc massa. I desitjoses per ser unes súperwoman a base de ritmes poc sostenibles.

Com en moltes altres professions, amb la lupa sobre el nostre desig o no, de ser mares tal i com moltes de les meves companyes han dit durant aquests dies. I és que el control sobre els nostres cossos diria que travessa totes les professions.

Ara bé, no us sembla encara més paradoxal que una professió que serveix com a salvaguarda i trinxera dels drets aliens es converteixi en un espai hostil i de violències cap a moltes de les professionals femenines de la professió?

Carla Vall i Duran
Sobre Carla Vall i Duran

Advocada penalista, drets humans. Especialista en l'abordatge i prevenció de violències masclistes; assessora en polítiques públiques i plans de seguretat des d'una mirada interseccional. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*