Separades per la mida d’una habitació: famílies que no poden reagrupar-se per la superfície d’un dormitori

Només el 2017 a Barcelona 276 famílies migrants no van poder reagrupar-se per la grandària d'una de les estances de casa seva. La Tancada de Migrants i el consistori d'Ada Colau demanen a la Generalitat que elimini el criteri. La secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania assegura que va flexibilitzar la norma a principis d'any.

Yeray S. Iborra
 
 
 
Metres quadrats com a determinant de la reagrució familiar | Jesús Císcar (eldiario.es)

Metres quadrats com a determinant de la reagrució familiar | Jesús Císcar (eldiario.es)

Mai una celebració dels divuit va ser tan trist. En sis mesos, el fill d’Ahlam –identitat protegida– arribava a la majoria d’edat. En aquest moment però, la seva mare no podria portar-lo amb ella a Barcelona, ​​on residia i treballava. Feia més d’un any que gestionava els papers, però res. “Ho tenia tot: feina, llar… Pagava els meus impostos. Perquè no podia venir el meu fill?”.

Ahlam tenia raó, ho tenia tot; o gairebé tot. Tenia una feina, una modesta botiga d’objectes de segona mà, que li suposava una despesa de 600 euros pel lloguer del local, i també un petit pis, 400 euros més. Però igualment li era denegada la sol·licitud de reagrupació per “superar el límit d’ocupació”, és a dir, pels metres quadrats de la cambra en la qual havia de viure el seu fill. El dormitori de casa no era prou gran.

La situació d’Ahlam no era aïllada. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, a les quals ha tingut accés aquest mitjà, fins a 276 famílies no van poder tornar a viure juntes el 2017 pel mateix motiu que el d’aquesta dona nascuda al Marroc. La instrucció de la Generalitat distingia que l’estança per a una persona havia de ser d’uns cinc metres quadrats; per a dos, d’uns vuit; i per a tres, d’uns dotze.

Avui dia, la urgent situació que viu la capital catalana respecte al lloguer no facilita trobar pisos grans a un preu mòdic. Precisament per això, la Tancada Migrant de la capital catalana, però també el consistori de l’alcaldessa Ada Colau ja han exigit al Govern que extingeixi la clàusula.

“Portem denunciant aquesta injustícia fa molt de temps. El preu del lloguer supera els salaris, sobretot de les dones, i és impossible que puguin reagrupar els seus familiars. Ja hi ha persones desplaçades a ciutats on els preus del lloguer són més econòmics”, destaca Ibrahi Ohomo, un dels activistes de la Tancada a l’antiga escola Massana. Per a ell la reivindicació és clara: cal suprimir la norma i adequar-la als temps actuals. Una cosa semblant considera el consistori de Barcelona.

L’any passat, l’ens municipal va realitzar, seguint instruccions de la Generalitat, 1.655 propostes d’informe favorable i 325 desfavorables. De les propostes desfavorables, 276 tenien a veure amb els metres quadrats de les habitacions.

El mateix ajuntament compara les dades amb el moment en què l’ens municipal tenia competència exclusiva (any 2010), quan es regia pel decret anterior, que contemplava la superfície sencera de l’habitatge: de 3.758 informes, només 32 desfavorables. “La nostra interpretació era molt laxa, només negàvem casos flagrants”, destaquen fonts tècniques del consistori.

“Ni la Llei d’Estrangeria ni el Reglament que la desenvolupa fixen uns criteris de superfície per a realitzar el reagrupament familiar, ni tampoc requisits pel que fa al pagament del lloguer o els subministraments. Es tracta de criteris excessius. La rigidesa d’aquests provoca que acabin venint els familiars reagrupats però amb un visat de turista, de tal manera que quan aquest caduca queden en situació irregular. Com a govern apostem per suprimir aquests criteris de superfície”, explica un portaveu de la tercera tinència d’alcaldia, la de Drets de Ciutadania, de l’Ajuntament de Barcelona.

De moment, el Govern de la Generalitat no suprimirà els criteris. Però si els ha flexibilitzat, fins al punt que el seu secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, creu que la modificació –portada a terme a principis d’any i poc publicitada pel 155– servirà per acabar gairebé íntegrament amb els casos de famílies que no poden reagrupar-se pels metres quadrats de les seves habitacions.

“El reglament de la llei d’estrangeria permet fer excepcions. I nosaltres ja hem canviat el redactat. Ara si els consistoris consideren que no hi haurà problema de convivència en les cases, es podrà reagrupar a familiars de primer grau, fills, sense requisits de metres quadrats”, explica Amorós. “Baixarà del tot la xifra de famílies que no poden reagrupar? No, perquè hi ha una llei d’estrangeria i un reglament que demanen una sèrie de qüestions sobre ingressos i habitatge, però hem fet tota l’excepció dins el marc jurídic vigent”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*