Sense sostre, precaris i migrants organitzen una setmana de debats a plaça Catalunya: “República sí, però amb drets per a tothom”

L'Acampada x Drets, formada sobretot per persones sense llar, organitza a la cèntrica plaça una setmana de debats per repensar un nou Estat català des de la perspectiva dels "oblidats". L'ocupació comparteix la plaça amb una altra protesta, l'Acampada x República, que no s'ha unit a la idea dels sense sostre.

Yeray S. Iborra
 
 
 

“Volem que aquesta bandera signifiqui drets”. Amb una mà, Miqui es tapa la cara dels raigs de sol, amb l’altra –amb el dit ben estirat– apunta a una estelada. La bandera corona la paradeta d’una de les botigues d’una acampada independentista, la Acampada x República, en un flanc de la plaça de Catalunya, just davant de les fonts de colors.

“Fins que no ens garanteixi a nosaltres també els drets bàsics, la nostra bandera és aquesta altra”. Donant mitja volta, el jove apunta a una manta tèrmica, daurada i platejada, com la que utilitzen els serveis d’emergències. La mateixa amb què es protegeixen del fred les persones sense llar.

Miqui també està acampat a la cèntrica plaça de Barcelona. Però just a l’altre costat de la base sobiranista. Ell forma part de la Acampada x Drets, una iniciativa amb majoria de persones sense sostre (Miqui també ho és i per aquest motiu la manta tèrmica és el seu símbol), que estan a favor de la República catalana, sempre que aquesta els inclogui.

Amb l’objectiu de debatre què hauria de garantir l’Estat independent de Catalunya als seus ciutadans han organitzat debats amb diferents col·lectius que consideren “oblidats”: sense llar, precaris, joves, estudiants, dones o migrants.

La iniciativa l’han titllat “Setmana de les lluites socials”, per la picada d’ullet a la Setmana Santa, i es porta a terme des de dilluns a la mateixa plaça. Per això han demanat a diferents entitats, projectes i col·lectius que acudeixin a la plaça i la converteixen en una àgora. L’objectiu és parlar –explica Miqui– d”habitatge, pensions, universitat, masclisme, llibertat d’expressió o fronteres”.

La setmana de debats a les places no és una cosa única de Barcelona, ​​ja que també s’espera que hi hagi versions de la mateixa a Madrid o Sevilla, però la mobilització a la capital catalana és particular per una qüestió: la seva longevitat.

Els acampats a plaça Catalunya porten des del 26 d’octubre al carrer. Primer a la plaça Sant Jaume per demanar que si es declarava la independència “es comptés amb ells” i finalment, des de fa prop d’un mes i mig després de ser desallotjats dels voltants de la Generalitat, a la plaça de Catalunya. Si bé la policia acudeix setmanalment a identificar els membres de l’acampada, fins al moment ni el cos d’agents ni l’Ajuntament de Barcelona han intentat posar fi a l’ocupació.

El campament independentista, Acampada x República, de la plaça de Catalunya | Sònia Calvó

Miqui comparteix la plaça, vestida amb tendes de campanya, plàstics i teles, amb unes 60 persones, entre les quals hi ha anarquistes, activistes vinculats a moviments post-15M i altres causes solidaritzades amb l’Acampada x Drets. Encara que si alguna cosa hi ha entre els acampats és gent sense llar. De fet, fa tant que dura l’acampada, que molts s’acosten simplement per tenir un lloc on aixoplugar-se. “Molts arriben com nàufrags… Sense res, famolencs. I això no pot ser. Estem a favor de la independència, però no volem ni un sense sostre en ella”.

El jove, que als seus 31 anys ha format part de diversos col·lectius pel dret a l’habitatge i que també va estar present al 15M, i fins i tot a Podem (“em vaig ficar en el partit… i no, allò no… vaig tornar a la carrer”, riu), espera que la indignació per l’empresonament de polítics catalans faci que més gent se sumi a l’ocupació. “La manifestació de diumenge per la detenció de Puigdemont va passar per aquí, i vam repartir tants flyers com vam poder. Cal més mobilització i recuperar aquesta revolució sorpresa, imaginativa i sòlida del 15M”.

Miqui, que aquest matí es mou amunt i avall per tenir tot a punt per a la primera sessió (la de col·lectius feministes), apunta que –com si es tractés d’un mal presagi– l’Acampada x República ha decidit no sumar-se a la seva “Setmana de les lluites socials”.

Marta és una de les persones de l’ocupació independentista autònoma –assegura no estar lligada a entitats ni partits– i destaca que la funció de la protesta dels seus passa per explicar “la injustícia catalana als turistes que passen per la plaça”. “I ja està”. Mentre la jove respon a les preguntes, atén una paradeta de símbols independentistes que l’ocupació ven per ampliar la caixa de resistència. “La voluntat”, diu a un noi que mira uns pins amb estelada.

Marta, llicenciada en Màrqueting i ara a l’atur, porta des del 30 de gener a l’ocupació de la plaça amb unes 20 persones. Fan torns i no volen ser més, si bé les jornades són llargues, i les nits dures. Tot i que assegura reben l’escalf de la gent. “Molt bé nois!”, ovaciona a la noia i els seus companys una senyora amb llacet groc a la pitrera. Amb la mateixa energia, la dona, ja gran i que passeja un maletí de cuir amb pulcres acabats, creua la plaça i, a l’altura de Miqui i els sense llar, abaixa la mirada.

1 Comentari en Sense sostre, precaris i migrants organitzen una setmana de debats a plaça Catalunya: “República sí, però amb drets per a tothom”

  1. Vull parlar amb en Miguel Carrera (Miqui), sense sostre i és URGENT.
    No sé com contactar-hi o a on trobar-lo.
    Podeu dir-li ?
    Em dic Rosa.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*