Quim Torra, el President de Puigdemont

El perfil del candidat és inequívocament independentista i fermament partidari de mantenir el pols amb l’Estat.

Montse Melià
 
 
 
Quim Torra a la Nit de les Lletres | Òmnium Cultural

Quim Torra a la Nit de les Lletres | Òmnium Cultural

Quim Torra, el candidat designat per Carles Puigdemont per presidir la Generalitat, va figurar a la llista de Junts per Catalunya com a independent, és a dir, no és militant del PDeCAT, ni de cap altre partit. Això vol dir que, molt probablement, no se sentirà concernit per les posicions polítiques d’aquest partit i sí que seguirà les indicacions de l’expresident. Aquesta és la idea, pel que diuen a Junts per Catalunya, que Torra sigui un president interí mentre no s’acabin de resoldre els processos judicials o mentre no es convoquin noves eleccions, aquesta vegada des de Catalunya. I és l’aspecte més controvertit i criticat per l’oposició i el govern central.

Quim Torra és advocat, editor i gestor cultural. Va presidir el Born centre cultural per encàrrec de Xavier Trias com alcalde de Barcelona i Òmnium cultural, on va substituir Muriel Casals i on s’hi va estar només uns mesos. El seu perfil és inequívocament independentista i fermament partidari de la via Puigdemont. Ha defensat la legitimitat del seu govern, de fet ho va fer al ple del Parlament que havia d’investir Jordi Turull com a president de la Generalitat, l’endemà de l’empresonament de Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell. Torra ha estat també partidari d’aplicar els resultats de l’1 d’Octubre, el que vol dir que és dels partidari de seguir tirant endavant el procesisme.

La designació de Quim Torra no ha estat ben rebuda pels representants dels partits parlamentaris, excepció feta dels independentistes que, tots, tenen una bona relació amb ell, malgrat i que tot fa pensar que les seves posicions amb les d’ERC puguin quedar força distanciades si atenem a l’aposta dels republicans per acostar-se a les formacions d’esquerres, com els comuns, amb la idea d’eixamplar la majoria social. Inés Arrimadas, de Ciutadans, ja ha deixat clar que no li donarà ni els cent dies de confiança: la líder de C’s ha dit que és necessita un president que reconegui el fracàs del procés.

Per Xavier Domènech, dels comuns, Torra no representa la transversalitat que fa falta ara. En la mateixa línia que Miquel Iceta que ha considerat que la trajectòria del candidat no el converteix en la persona indicada per cosir la societat catalana.

El més dur però ha estat Xavier Garcia Albiol, líder del PPC, per a qui Torra és “més del mateix” i ha recordat uns tuits de Quim Torra molt despectius contra els espanyols que van ser esborrats per ell mateix l’any 2014. No és gens descartable que s’hagi de disculpar per aquests missatges, que no només no són escaients per un alt representant polític, sinó que l’allunyen de postures dialogants.

Quim Torra serà investit la setmana que ve en segona volta, perquè a la primera no obtindrà la majoria necessària, però no serà ell qui designi el Govern, perquè li vindrà fet. Ja fa setmanes que en van pactar la composició JxCat i ERC: tindrà tretze conselleries, set per la llista de Puigdemont i sis per Esquerra i cada formació decidirà els seus candidats, tot i que això és el que acostuma a passar als governs de coalició.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*