Qui deia què ara fa un any, quan l’independentisme va creuar el Rubicó

Ara fa un any, el 6 i 7 de setembre de 2017 el Parlament de Catalunya va aprovar les anomenades lleis de desconnexió. El moviment independentista va passar per primer cop de les paraules als fets, en dues maratonianes i molt controvertides sessions parlamentàries. Repassem aquells dies a través de 33 cites.

Redacció
 
 
 
Aplaudiments al ple després d'aprovar la llei del Transitorietat, el 7 de setembre de 2017 | Foto: Parlament de Catalunya

Aplaudiments al ple després d'aprovar la llei del Transitorietat, el 7 de setembre de 2017 | Foto: Parlament de Catalunya

Els dies 6 i 7 de setembre de 2017 marquen l’inici de tot el que ha viscut Catalunya en el darrer any (votacions de l’1 d’octubre, violència policial, obertura de causes judicials contra líders independentistes, empresonaments i fugides a l’estranger, suspensió de l’autonomia, eleccions del 21-D, mobilitzacions de suport als presos, guerra dels llaços, etc). El Parlament va creuar el Rubicó amb l’aprovació de dues lleis (la del Referèndum el dia 6 i la de Transitorietat el 7), segons l’oposició sense respectar els seus drets més bàsics (com els fets de no poder presentar esmenes o comptar amb el dictamen de la Consell de Garanties Estatutàries) i que van motivar una querella immediata del Fiscal General de l’Estat. Ambdues van ser suspeses immediatament pel Tribunal Constitucional, però el Govern presidit per Carles Puigdemont va anunciar que no acataria aquesta suspensió i tiraria endavant el referèndum, com així va fer.

Les sessions del 6 i 7 de setembre es duen a terme a més en un context polític i social altament crispat, perquè s’estan produint ja els primers registres de la Guàrdia Civil a impremtes i mitjans de comunicació a la cerca d’urnes i paperetes, mentre que un dia abans del debat el Tribunal de Cuentas anuncia la imposició d’una fiança de més de 5 milions d’euros a Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per la organització de la consulta del 9N de 2014.

La història haurà de jutjar si el que va passar ara fa un any va ser un error històric, com advertien alguns diputats de l’oposició, o un acte de dignitat nacional emparat en la legislació internacional i en la Declaració Universal dels Drets Humans, com afirmaven els promotors de les lleis. Repassem algunes de les frases que es van escoltar aquells dies, amb dos advertiments: 1) s’indentifica a tothom pel càrrec que ocupava en aquell moment, i 2) pot haver-hi algun fragment que no siguin exactament literal ja que són citacions extretes de la premsa.

4 de setembre

Mariano Rajoy, president del Govern espanyol: “No pot existir un govern democràtic que pretengui anar contra la llei fonamental d’aquella democràcia, que és la Constitució. Això és absurd, una estafa a la democràcia i no la podem consentir”

Carles Puigdemont, president de la Generalitat: “Un referèndum mai pot ser qualificat d’estafa perquè l’estafa seria impedir la seva celebració, amb les urnes no es fa un cop d’Estat, el cop d’Estat és prohibir-les”

5 de setembre

Jordi Turull, conseller de Presidència. “Qualsevol actuació del fiscal general de l’Estat o de qualsevol institució de l’Estat que persegueixi una cosa que no és delicte atemptaria directament contra l’article 49 de la Carta Fonamental dels Drets de la UE, segons la qual no es pot perseguir ningú per un fet que no és constitutiu de delicte”

Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat: “Hi ha algun autèntic demòcrata que cregui que la democràcia té un preu o que renuncïi a la democràcia per una determinada quantitat de diners? Cap autèntic demòcrata de cap lloc del món estem disposats a renunciar a la democràcia perquè ens amenacin amb aquestes actuacions contràries a l’Estat de Dret (…) Convocar un referèndum no és cap delicte, ni des del dret internacional ni de l’espanyol”.

6 de setembre

Carles Puigdemont, president de la Generalitat: “La decisió dels ciutadans ens vincularà, no pot ser d’una altra manera, i defensarem fins el final el dret de tots els catalans a votar, decidir i a ser ells els qui determinin el seu futur. Catalunya decidirà democràticament el seu futur l’1 d’octubre (…) En defensa d’aquest dret posarem tot el que tenim, tot el treball, tot l’esforç i tota la voluntat i compromís. És el que fan els governs quan a la història del seu país arriben moment com aquests, de cruïlla, decisius, en què tots sense excepció assumim la nostra responsabilitat (…) Aquesta decisió correspondrà a la gent, no a cap tribunal, consell de ministres o Tribunal Constitucional deslegitimat, desprestigiat i polititzats fins a nivells impropis [perquè] ningú té l’autoritat ni el poder d’incautar-nos el dret a decidir. És de la gent”

Inés Arrimadas, líder de Cs: “La inestabilitat, la irresponsabilitat, la presa del carrer és sols un escenari de la CUP. Vostè és a punt de cometre l’error més gran i greu de la història de la democràcia, i vostè en serà el primer responsable (…) No se’n sortirà, perquè la democràcia té mecanismes per defensar-se dels governants que volen abusar d’ella”.

Miquel Iceta, líder del PSC: “El que ha passat aquí avui ha estat una vergonya, els socialistes no podem donar per bo un projecte que incorpora el germen de la divisió i situa les institucions fora de la llei (…) No podem legitimar aquest disparate en el moment de votar-lo. No en el nostre nom. No amb la nostra presència. L’acte d’avui tindrà conseqüències molt negatives, però només vostès en són responsables, encara que les conseqüències causaran un gran mal a tots”.

Lluís Rabell, president de CSQEP: “L’1 d’octubre dóna l’esquena a la meitat de la societat de Catalunya i no reuneix les condicions mínimes que marca la Comissió de Venècia”

Xavier Garcia-Albiol, líder del PPC: “La llei del referèndum no entrarà en vigor mai perquè és un atac a la democràcia (…) vostès patiran les conseqüències si segueixen endavant amb l’engany del referèndum il·legal (…) L’independentisme està arrossegant Catalunya a la pitjor crisi institucional des de l’intent de cop d’Estat del 23-F”

Anna Gabriel, portaveu de la CUP: “Per molt que ho repeteixin, aquesta llei no és un cop d’Estat, no vulnera cap dret, no beu de cap totalitarisme ni voluntat anihiladora (…) Aquest no és un debat sobre legalitat, sinó sobre legitimitats. L’objectiu de la llei és exercir el dret d’autodeterminació dels Països Catalans, però a la vegada impugnar la cartografia del règim del 78 (…) saltar el mur (…) Cal afrontar aquest repte amb desobediència institucional i judicial. Si vostès es mantenen ferms nosaltres estem disposats a sortir al carrer per defensar els nostres drets mentre persisteixin les amenaces del PP”.

Lluís Corominas, president de JxSí: “S’ha intentat tot per pactar aquest procés amb l’Estat. Hem esgotat totes les vies perquè fos un procés pactat amb l’Estat, i no hi ha hagut voluntat política”.

Els diputats de Cs, PSC i PP van abandonar el ple | Foto: Parlament de Catalunya

7 de setembre

Carles Puigdemont, president de la Generalitat: “No suspendrà la democràcia a Catalunya cap consell de ministres, cap tribunal ni cap òrgan desprestigiat (…) el TC actua coordinadament amb el Govern espanyol, amb un total menyspreu per la separació de poders”.

Inés Arrimadas, líder de Cs: “Ni hi haurà referèndum ni hi haurà independència. Això no és una discrepància política, és una realitat (…) Siguin valents i diguin-ho: saben que no poden fer el referèndum, estan posant en perill l’autogovern de Catalunya (…) Vostès seran els únics que no podran participar en la solució política (…) La justícia és igual per a tots, i encara que un sigui diputat no té carnet d’immunitat ni superpoders”.

Miquel Iceta, líder del PSC: “L’objectiu d’aquesta llei és liquidar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia i substituir-los per un model d’escàs nivell democràtic inspirat entre Kosovo o Montenegro (…) Anirà a la paperera a més de provocar sancions que alguns lamentaran”.

Joan Coscubiela, portaveu de CSQEP: “Estic aquí perquè els meus pares em van ensenyar a lluitar pels meus drets. No vull que el meu fill Daniel visqui en un país on la majoria pot tapar els drets dels qui no pensen com ella (…) Vostès s’han polit en 48 hores negres el capital del sobiranisme i de l’autoritat moral de la democràcia, perquè de forma irresponsable han decidit aplicar la seva estratègia (…) Quina gran irresponsabilitat, senyor Puigdemont! (…) Perquè han forçat tant la màquina amb una llei que és paper mullat? És un error històric”.

Benet Salellas, diputat de la CUP: “Si es desitja obrir un procés constituent no hi ha cap altra forma efectiva de fer-lo que no passi primer per fer efectiu l’exercici del dret d’autodeterminació. No es pot exercir des de la condició de comunitat autònoma (…) Les querelles de la Fiscalia General de l’Estat i les amenaces dels tribunals no ens fan por ni condicionaran la celebració del referèndum”.

Xavier Garcia-Albiol, líder del PPC: “Això és un segrest i un cop a la democràcia que només es pot respondre amb fermesa. Estan posant en un greu risc les institucions i l’autogovern de Catalunya”.

Jordi Turull, portaveu del Govern: “A partir d’ara ens sentim convocats davant d’aquest estat de setge encobert a defensar els drets més fonamentals, drets humans, el dret a la llibertat ideològica, a la llibertat d’expressió, a la llibertat d’iniciativa política. Recordem que convocar un referèndum no és delicte (…) No hi haurà prou poder per frenar tanta democràcia”.

Mariano Rajoy, president del Govern d’Espanya: “Ningú vacil·larà a l’hora de complir el seu deure. La democràcia respondrà, ho farà amb fermesa, amb serenitat, amb aplom i amb dignitat (…) El que no és legal no és democràtic (…) No renunciaré a res per impedir que els independentistes catalans liquidin el model de convivència democràtica”.

Albert Rivera, líder de Cs: “Donarem suport sense fisures, sense dubtes i sense complexos a les actuacions que faci el Govern d’Espanya per evitar aquest cop a la democràcia”.

Adriana Lastra, número dos del PSOE: “Ahir i demà, i especialment avui, la resposta de les forces polítiques democràtiques no pot ser més que la legalitat democràtica, perquè sense respecte a la llei no hi ha democràcia”.

Antonio Tajani, president del Parlament Europeu: “Qualsevol acció contra la Constitució d’un Estat membre és una acció contra el marc legal de la Unió Europea”.

Carles Puigdemont escolta alguna cosa que li diu Miquel Iceta | Foto: Parlament de Catalunya

8 de setembre

Iñigo Méndez de Vigo, portaveu del Govern d’Espanya: “Qui participi o col·labori en un referèndum il·legal ho sap, i tot el món ha d’acceptar les conseqüències del que fa (…) El Govern ha previst tots els escenaris possibles i té capacitat d’actuació en tots els escenaris possibles”.

Maria Dolores de Cospedal, secretària general del PP i ministra de Defensa: “Uns representants públics instal·lats en la radicalitat han abandonat la seva funció representativa, han vulnerat de forma grollera les garanties de la ciutadania catalana i han trepitjat la llei i els drets dels ciutadans. Estem responent com a Estat de dret i fent el que cal fer: protegir i defensar els ciutadans”.

9 de setembre

José Montilla, senador del PSC i expresident de la Generalitat: “Aquest referèndum no serà reconegut internacionalment, ho sap tothom i crec que també ho saben els organitzadors (…) Democràcia i referèndum no són sinònims, perquè una consulta sigui democràtica ha de reunir un seguit de garanties i condicions legals que no es donen en aquest cas”.

Carles Puigdemont, president de la Generalitat: “Diguin el que diguin els tribunals de l’Estat espanyol, si un poble vol votar, això és democràcia, i com que els qui volem votar som majoria, ho farem (…) La llei és fruit d’un acord vigent del Parlament perquè s’empara en els drets dels pobles a la seva autodeterminació, els quals al seu torn s’emparen en els drets humans, i per sobre d’aquests no pot passar ningú. Quan un poble es posa dempeus per exercir el seu dret a l’autodeterminació, els drets humans queden reforçats”.

Marta Rovira, secretària general d’ERC: “El Tribunal Constitucional no és l’òrgan per jutjar si Catalunya té o no té dret a l’autodeterminació. La mateixa llei del referèndum diu que no admet ingerències del Constitucional”.

Mariano Rajoy, president del Govern espanyol: “Seria bo que aquells qui promouen el referèndum facin marxa enrere. S’evitarien mals majors (…) No hi haurà referèndum, no penso abdicar de la meva obligació (…) En democràcia no arriba més lluny qui corre més, sinó qui no es desvia del camí”.

Pedro Sánchez, líder del PSOE: “Al Parlament de Catalunya no s’ha produït un xoc de trens, sinó un atropellament de les institucions catalanes, de l’autogovern i de la legalitat constitucional. L’independentisme ha comès un error històric, i és considerar que qualsevol idea està per sobre de la democràcia. I això no és cert. Qualsevol idea pot ser legítima sempre dins de la democràcia, i perd tota la seva raó i legitimitat quan tracta de situar-se per sobre de la legalitat democràtica”.

10 de setembre

Miquel Iceta, líder del PSC: “Si el Govern ha fet promeses que ara no pot complir que no intenti derivar la irresponsabilitat a altres: La seva llei, avui suspesa, diu que el responsable de la organització d’això que volien fer l’1-O és el Govern. Doncs que ho demostri i si vol fer coses que les facin ells (…) A aquestes alçades tothom sap que no hi haurà referèndum vinculant, efectiu i amb garanties, ja que sense cens, amb urnes amagades i paperetes que cadascú s’haurà d’imprimir a casa no hi ha garanties ni condicions per celebrar-lo”.

Artur Mas, president del PDeCat i expresident de la Generalitat: “El que estan fent és intentar espantar, fent accions de guerrilla per espantar la gent. Però hi ha una força que només la tenim nosaltres, la força d’uns quants milions de persones que no tenen por i que aniran a votar. L’únic que em preocupa és si som conscients de la nostra força. Si ho som, l’1 d’octubre guanyarem”:

Jordi Turull, conseller de Presidència: “La història ens ha convocat i és un gran honor però també una enorme responsabilitat. Farem de tot i més, i a la manera catalana, que és pacífica i democràtica, perquè el poble de Catalunya decideixi lliure i democràticament (…) Moltes generacions sabien que ells no ho veurien, però van ser capaces de mantenir el pòsit i la consciència; van lluitar perquè sabien que arribaria un dia que una generació estaria llesta per a recuperar la plenitud com a nació. I aquesta generació som nosaltres”.

Carles Puigdemont, president de la Generalitat: “Les urnes són per a tots, pels qui volen una Catalunya independent i pels que legítimament volen seguir formant part d’Espanya. Les urnes no divideixen, el que divideix, el que degrada la democràcia, és no votar (…) Només el Parlament de Catalunya pot inhabilitar el Govern que jo presideixo. No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho”.

Els diputat de JxSí i la CUP canten Els Segadors al finalitzar la sessió del dia 7 | Foto: Parlament de Catalunya

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*