PSOE i Podemos pacten apujar el 2019 el salari mínim fins a 900 euros i les pensions un 3%

L’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) sobrepassa l’acord al qual havien arribat els sindicats majoritaris i la patronal CEOE que comptava també amb el vistiplau del govern conservador del PP, presidit per Mariano Rajoy. Aquell pacte implicava que el salari mínim s’apujaria fins a 850 euros l’any 2020, sempre que hi hagués de manera paral·lela un increment del Producte Interior Brut (PIB)

Redacció
 
 
 
Pedro Sánchez y Pablo Iglesias tras la firma, en La Moncloa, del acuerdo sobre los Presupuestos Generales del Estado para 2019.
Pool Moncloa/Fernando Calvo

Pedro Sánchez y Pablo Iglesias tras la firma, en La Moncloa, del acuerdo sobre los Presupuestos Generales del Estado para 2019. Pool Moncloa/Fernando Calvo

L’executiu del PSOE i Podemos han pactat incloure als pressupostos de 2019 un augment del Salari Mínim Interprofessional que el faci arribar fins a 900 euros i un increment de les pensions del 3%, entre altres iniciatives que han de ser negociades amb la resta de partits polítics que donen suport a Pedro Sánchez. A més, l’esborrany de pressupostos ha de rebre el vistiplau de la Unió Europea pel que fa als objectius de reducció del dèficit públic.

El Govern que lidera Pedro Sánchez ha pactat un paquet de mesures d’ampli abast social amb Pablo Iglesias, el líder de Podemos. L’acord s’emmarca en la negociació dels Pressupostos de 2019. Afectaria, si finalment s’aprova, a aspectes com l’augment del salari mínim, pensions i els permisos de paternitat o mesures en habitatge. El pacte inclou mesures per finançar aquest increment de despeses, com serien modificacions impositives amb increments per a les grans rendes i grans corporacions, entre d’altres.

Salari Mínim

L’increment del salari mínim passaria de 735,9 euros mensuals a 900, cosa que significa un augment del 22,3% o 164,1 euros de pujada per a 2019.

En segon lloc, Les pensions mínimes i no contributives pujaran un 3% el 2019, cosa que tindrà un cost de 384 milions d’euros, mentre que la resta de les pensions augmentaran un 1,6%, segons l’IPC previst per a l’any que ve. Això vol dir que a aquest punt s’hi destinaran 704 milions d’euros.

El tercer punt pel que fa a aspectes salarials és Recuperació del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys (ara l’edat d’accés era de 55 anys), mesura que està sent discutida també en el diàleg social, i l’impacte pressupostari es xifra en 323 milions d’euros.

Tot i que no s’han concretat, en l’acord figuren algunes de les reivindicacions més exigides pels treballadors i treballadores i les seves organitzacions.

Així, el pacte contempla la reforma durant el 2019 del sistema de cotització dels treballadors autònoms per vincular-lo als ingressos reals, garantint que els que tinguin menors ingressos tindran una cotització més baixa.

D’una manera genèrica es parla també de la derogació dels aspectes “més lesius ‘de la reforma laboral del 2012 abans que finalitzi 2018, com qüestions de negociació col·lectiva, i aprovació d’una nova regulació laboral amb” caràcter prioritari i urgent” que contempli ampliar el règim de no caducitat del conveni col·lectiu a la finalització de la seva vigència o mesures per reduir la inestabilitat i la rotació laboral.

L’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) sobrepassa l’acord al qual havien arribat els sindicats majoritaris i la patronal CEOE que comptava també amb el vistiplau del govern conservador del PP, presidit per Mariano Rajoy. Aquell pacte implicava que el salari mínim s’apujaria fins a 850 euros l’any 2020, sempre que hi hagués de manera paral·lela un increment del Producte Interior Brut (PIB).

Mesures d’interès social

A banda dels increments salarials i d’altres millores directament laborals, l’acord entre les dues principals forces polítiques de l’esquerra espanyola posa èmfasi en mesures d’interès social que afecten també les treballadores i treballadors. Aquestes en són algunes.

Increment del 38% del pressupost per habitatge amb major protecció per als inquilins, la regulació pels ajuntaments dels preus dels lloguers en zones tensionades, l’augment del termini de pròrroga obligatòria dels contractes de lloguer de tres a cinc anys o el ja anunciat pla per construir 20.000 habitatges de lloguer.

  • Reforma a fons del bo social elèctric i la creació d’un bo general, que inclourà el bo gasista, per tal de permetre que «qualsevol llar pugui realitzar un consum mínim d’energia».
  • Permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles i remunerats per llei. En 2019 el permís de paternitat s’ampliarà a vuit setmanes, amb un cost de 300 milions d’euros.
  • Increment de la prestació per fill a càrrec fins a 473 euros anuals en els pressupostos generals de l’Estat de 2019, amb l’objectiu que gairebé 100.000 nens surtin de la pobresa severa.
  • Inversió de 25 milions d’euros en ajudes per a menjador perquè tots els menors de famílies en situació de precarietat o risc d’exclusió puguin accedir a una correcta alimentació.
  • Es destinaran 515 milions d’euros més per a “millorar” les quanties del Sistema de Dependència, fins als 1.800 milions, un 40% més respecte a l’exercici anterior, així com 315 milions d’euros per a “recuperar” les quotes de la Seguretat Social de 180.000 cuidadors familiars dels dependents.

Increments de recaptació

Per assumir les millores, els dos partits progressistes també han avançat mecanismes per incrementar la recaptació.

El tipus màxim de l’IRPF s’elevarà dos punts per a les rendes a partir de 130.000 euros el 2019 i augmentarà quatre punts per als ingressos superiors a 300.000 euros. Actualment, el tipus màxim de l’impost se situa en el 45% en el tram estatal.

  • Tributació mínima d’un 15% sobre la base imposable positiva de l’Impost de Societats.
  • Disminució del tipus nominal del 25% al 23% en l’Impost de Societats per a petites empreses.
  • Augment de l’impost sobre el patrimoni.
  • Creació d’un impost sobre determinats serveis digitals.

Aplicació d’un tipus de gravamen del 15% sobre els beneficis no distribuïts per les societats anònimes cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari (Socimi).

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*