Podrem perdonar Rosalía que hagi dit ‘cumpleanys’?

En ple debat sobre la salut del català, el primer tema de Rosalía cantat en català arriba també amb polèmica lingüística, ja que la del Baix Llobregat ha colat en la seva lletra dos barbarismes que no apareixen en el diccionari de Pompeu Fabra

Oriol Puig
 
 
 
Rosalia, al videoclip de Milionària

Rosalia, al videoclip de Milionària

Rosalía ja va escombrar cap a casa a la seva actuació al Primavera Sound deixant clar que el català és també part del seu llegat. La catalana va repetir en diverses ocasions “T’estimo Barcelona” i cada interacció amb el públic va ser en català. Vam llegir això en alguns mitjans: “El gest de Rosalía amb Catalunya”. Que parlés en català a Catalunya? Ja sabem com funciona l’autoestima dels catalanoparlants.

Ara, la repercussió que pot arribar a tenir el seu nou tema pot seguir el mateix camí, si és que no ho està fent ja. L’artista va sorprendre tothom llançant el single Fucking money man compost per les cançons Milionària -la primera que interpreta en català la cantant de Sant Esteve Sesrovires- i Dios nos libre del dinero. En tan sols unes hores s’han fet virals, destacant-ho fins i tot mitjans internacionals com la revista Rolling Stone.

Però el seu primer tema cantat en català arriba també amb polèmica lingüística, ja que la del Baix Llobregat ha colat en la seva lletra dos barbarismes que no apareixen en el diccionari de Pompeu Fabra: “cumpleanys” (en lloc d’’aniversari’) i “botelles” (en lloc d’’ampolles’). En ple debat sobre la salut del català, com es va veure al 30 minuts de TV3 de diumenge, mentre alguns celebraven el pas ferm de la cantant altres l’han criticat amb extrema duresa.


Entre els primers destaca el diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián, la valoració de la cançó li ha valgut una allau d’insults. “Més cançons de Rosalía i menys manifestos “Koiné”, ha apuntat Rufián al seu compte de Twitter. El dirigent republicà va fer referència així a “Koiné”, un text signat per noms destacats de l’elit cultural catalana -com l’exconsellera de Cultura Laura Borràs- que apostava per fer del català l’única llengua oficial a Catalunya.

Les paraules de Rufián li han valgut una bateria d’insults per part d’usuaris de les xarxes socials alineats amb l’independentisme català. “Més andalusos i menys catalans, és això, oi? Doncs, mira, no! Parles de Koiné des de la mateixa ignorància que ho fan tots els que estan colonitzats mentalment per l’espanyolisme. I això, a ERC, és lamentable. Per fanatisme, el del esquerranisme a-nacional. Carn de canó imperial”, ha apuntat un dels internautes.

Afortunadament, Òmnium Cultural o Màrius Serra, poc sospitosos d’anar contra la llengua catalana, han posat “seny”: “Rosalía ens ho recorda: tenim una llengua ‘milionària’!” o “Una simple reflexió, més enllà dels manlleus desafortunats. És que els cantants que fan trap en anglès només pronuncien paraules que figuren en l’Oxford Dictionary o el Merriam-Webster?”. Les músiques populars ho tenen, això, i els rapers nord-americans no utilitzen l’anglès acadèmic. És ben sabut. Milionària ens mostra una artista que es regeix pel seu instint, atreviment, i al qual res ni ningú sembla poder aturar en un món tan veloç.

Rosalía, esperit lliure amb voluntat de servei

No als diners és el que Rosalía canta en el seu primer tema interpretat en català. “Un dia vols ser milionària i l’endemà cremar-ho tot. En realitat, quina importància tenen els diners?”, s’ha preguntat la cantant a la nota de premsa que ha acompanyat el llançament. A la contra de l’exhibicionisme histriònic de les estrelles del rap (o el trap), tan donades a exhibir dòlars i xampany, Rosalía aposta per un to diferent i prova el ritme de la rumba de Peret i El Pescadilla. Per a l’artista, és un homenatge a la rumba catalana, però alguns els costarà veure-ho perquè no hi ha ventilador.

La rumba catalana ha estat històricament sinònim de la Catalunya integradora, creativa i mestissa, també en les seves llengües. Escollir amb normalitat per a la seva nova cançó el català no millorarà el seu estat de salut, però contribuirà al fet que a les zones del país on menys es parla, per diverses raons, ja siguin culturals o de qualsevol altre tipus, o en les que, simplement, s’evita parlar en català, l’exemple Rosalía ajudi. Aportacions com les de Rosalía tenen una gran importància perquè fan forat entre els seus seguidors més joves.

Amb tan sols 25 anys, lluny de ser una rèplica, Rosalía beu de diferents escoles i ritmes, i posseeix un perfil artístic i estètic propis. La cantant ha aconseguit en molt poc temps posicions impensables i només a l’abast de les veritables estrelles planetàries, com ho demostra el fet que en mitja hora portés més de cent mil visualitzacions a YouTube la seva nova cançó Milionària. Si el català ha d’arribar a través de Rosalía i de la seva música a confins impensables li perdonarem tot. Per cert, al meu poble sempre hem celebrat el ‘cumpleanys’ i la gent ha vingut igual a la festa. Tra, tra.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*