Open Arms, medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona per “ser una organització que salva Europa de si mateixa”

L'ONG, que té el vaixell retingut al port de Barcelona des de mitjans de gener, ha recollit el premi en un acte que ha destacat per l'ambient crític cap a la innacció dels governs europeus i amb missatges directes a Pedro Sánchez, per a que deixi de prendre decisions que “l'acosten al govern feixista de Salvini”

Sandra Vicente
 
 
 
Acte de lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona a Proactiva Open Arms | Ajuntament de Barcelona

Acte de lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona a Proactiva Open Arms | Ajuntament de Barcelona

El Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona es va tenyir de roig la nit de dilluns. Del roig de desenes de dessuadores vermelles dels voluntaris i membres de l’equip de Proactiva Open Arms. Aquell dia no estaven al mar, sinó al bell mig de l’Ajuntament de la ciutat rebent de mans de l’alcaldessa Ada Colau la medalla d’Or al Mèrit Cívic de Barcelona. No és pas el primer premi que aquesta organització rep en reconeixement de la seva feina, però aquesta ha estat diferent. I és que no estaven al mar perquè Open Arms té el vaixell bloquejat als ports de Barcelona.

“No permetrem que els criminalitzin, encara menys quan fan la feina que els governs no fan. El vaixell està retingut per una decisió incomprensible”, va expressar Colau, en referència a la decisió del Ministeri de Foment de barrar la sortida del vaixell d’Open Arms des del port de Barcelona cap a la zona del SAR (de recerca i rescat) de Líbia.

“Estàvem molt il·lusionats quan el govern Sánchez va obrir ports com el de València per deixar atracar l’Aquarius. Una actitud que no tenia precedents en el govern Rajoy. Ara sentim dolor pel canvi”, ha lamentat l’alcaldessa, que ha insistit: “davant del dilema de salvar vides, si no estàs amb qui les salva ets còmplice de les morts”.

Així, Colau ha dirigit un missatge directe al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: “entenc que la situació a Europa no és senzilla, però davant el dilema democràtic i de salvaguarda dels drets humans, no pot ser que el govern espanyol prengui decisions que l’equiparin al govern feixista de Salvini”. En aquesta línia, la responsabilitat de l’Europa fortalesa, la que té a les seves aigües la frontera més mortífera del món, ha aparegut en diverses ocasions durant l’acte de lliurament del premi. El tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, va ressaltar la tasca d’Open Arms “no només perquè salva vides, sinó perquè ens salva a nosaltres mateixos. Salva Europa d’Europa, ens permet tornar a mirar-nos al mirall. Representen l’Europa per la que sí val la pena lluitar”.

L’alcaldessa, Ada Colau, lliurant el guardó al director i al coordinador d’operacions, Oscar Camps i Gerard Canals | Ajuntament de Barcelona

17.000 morts a la Mediterrànea

El passat dia 14, quan ja havien passat tres dies del bloqueig del vaixell d’Open Arms al port de Barcelona, l’alcaldessa va dirigir una carta al ministre Ábalos per exigir l’alliberament de la nau. També es va signar un acord entre l’ONG i el consistori, que renova el de l’any anterior, per un valor de 497.000 euros que serviran per finançar el 35,4% del projecte d’Open Arms. Amb aquest gest, l’Ajuntament vol denunciar, per una banda, la situació de crisi en la que es troba la Mediterrània i, per una altra, la vexació a la que són sotmesos els voluntaris que fan “una defensa efectiva i no retòrica dels drets humans”.

En aquest sentit, el director d’Open Arms, Oscar Camps, va afirmar que “no ens sorprèn que ens criminalitzin, ens disparin, ens segrestin i ens retinguin el vaixell per no poder sortir a salvar vides a aigües internacionals, on no hi ha migrants, perquè aquestes aigües són de tots. Excepte dels negres”. Així, davant la “hipocresia i la inacció” dels governs europeus, Camps va demanar un “acte de desobediència” a l’Ajuntament de Barcelona.

“No ens agrada rebre premis, volem que les administracions facin el que fem nosaltres, per deixar de fer-ho. Volem demostrar al senyor Sànchez que necessita una mica del valor que als voluntaris els sobra per a prendre decisions. Emplacem a Barcelona a liderar una aliança de ciutats: som les vostres mans, ens hi juguem la vida. Seguirem, amb aquest vaixell o amb un altre, on les vides es perden sense cap sentit”, finalitzà Camps.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*