‘No són incendis, són assassinats’ criden els manifestants de Sant Roc a Badalona

Una marxa que a la fi ha aplegat un miler de persones clama contra la precarietat i l’estigmatització que pateixen els barris pobres

Tomeu Ferrer
 
 
 
Manifestació a Sant Roc per l'incendi d'un bloc de pisos   foto: Tomeu Ferrer

Manifestació a Sant Roc per l'incendi d'un bloc de pisos foto: Tomeu Ferrer

Un miler de persones s’han manifestat a Badalona per denunciar que darrere de l’incendi que va causar tres morts i diversos ferits al barri de Sant Roc hi ha la precarietat fruit de la pobresa i de l’abandó de les administracions.

La marxa ha sortit de davant de l’edifici que es va incendiar i ha acabat a la plaça de la Vila. La majoria dels manifestants eren gent del barri. Sant Roc té moltes mancances i un teixit social feble.

Als veïns els ha indignat que des de partits com el PP s’hagi estigmatitzat les víctimes indicant que segons les primeres investigacions el foc podria haver-se produït en una instal·lació elèctrica punxada. Altrament no es diu res de la baixa o nul·la inversió de les empreses elèctriques per mantenir les seves instal·lacions en aquests barris.

Al davant de la marxa hi havia la Plataforma d’Afectats per la Crisi (PAC), un grup molt combatiu que, com la PAH, intenta evitar els desnonaments a Badalona. També s’hi han pogut veure sindicalistes de CCOO i bombers d’uniforme, molt sensibilitzats pels efectes de la pobresa energètica. I diverses agrupacions locals com la plataforma, Sant Roc Som Badalona.

«No són incendis, són assassinats» cridaven els manifestants. També s’han sentit eslògans dels opositors als desnonaments i en favor de l’habitatge social.

Manifestants de Sant Roc a la plaça de la Vila de Badalona  foto: Tomeu Ferrer

Manifestants de Sant Roc a la plaça de la Vila de Badalona foto: Tomeu Ferrer

A la manifestació, no s’han fet crits directament polítics. Entre els assistents s’han pogut veure regidors de l’oposició, com l’exalcaldessa, Dolors Sabater i José Téllez, de Guanyem Badalona en Comú; Oriol Lladó i Agnès Rotger, d’ERC i la coordinadora d’ICV a la ciutat Aïda Llaurador.

Entre els manifestants hi havia la sensació que, un cop més, a compte d’una desgràcia com és un incendi, es podia acabar marcant negativament la gent dels barris pobres. Mostra d’això, dos cartells que duien per separat dos manifestants. Un afirmava: «Els immigrants no som escòria» i l’altre deia: «som pobres, no delinqüents». Dolien especialment als manifestants unes paraules de l’alcalde del PSC, Àlex Pastor, en què es mostrava decebut perquè no es poguessin detenir les persones que ocupaven pisos. Almenys a Badalona, la majoria dels casos d’ocupacions d’habitatges es produeixen perquè una família que ha estat expulsada del pis que no podia pagar ocupa el mateix domicili com a única manera de sobreviure.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*