No podem tancar els ulls a l’explotació laboral al camp

Tots els agents implicats hem de treballar plegats per capgirar aquestes situacions clarament injustes per a les persones treballadores i insostenibles en una societat moderna i desenvolupada.

Alicia Buil
 
 
 
Temporers treballant la fruita

Temporers treballant la fruita

En dies passats, vam assistir a la primera reunió de les Comissions del Consell Català de l’Alimentació, òrgan col·legiat d’assessorament i participació institucional adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La creació d’aquest Consell es va aprovar l’any 2017 mitjançant el decret 126/2017 amb l’objectiu, segons es contempla a l’article 1.3, d’analitzar i debatre els reptes de caràcter empresarial, tecnològic, social, ambiental, i de sostenibilitat, fomentant la competitivitat empresarial, la qualitat agroalimentària i l’economia circular, als quals ha de fer front el sector agroalimentari català, perquè s’abordin de forma activa, previsora, eficaç, equilibrada i sostenible.

Des de la Federació d’Indústria, Construcció i Agro de la UGT de Catalunya celebrem la posada en marxa d’un Consell amb uns objectius que compartim plenament, tot i que trobem a faltar més pes de les organitzacions sindicals  a la composició d’aquest.

És indubtable l’aportació de les persones treballadores a l’operativitat de la nostra indústria agroalimentària, és la força del treball la que la fa funcionar i entenem que un espai com el Consell ho ha de tenir present i estar obert a debatre en qüestions de l’àmbit de les relacions laborals.

Una de les problemàtiques que hem d’abordar és la situació d’explotació laboral al camp català, on treballadors i treballadores fan jornades inacabables amb el pagament de les hores treballades per sota del que determina el conveni col·lectiu d’aplicació.  Situació que es veu agreujada en el cas de les dones, que pateixen un desequilibri salarial injustificable  amb els homes, i a més d’empreses que es neguen a complir amb  l’abonament del salari mínim interprofessional.

Però  encara  més punyents són les condicions d’allotjament de les persones que hi treballen. La imatge dels temporers  de la fruita dormint als carrers dels nostres pobles i ciutats  o en habitatges insalubres els anomenats “pisos pastera” ens ha de fer caure la cara de vergonya, no podem  en cap cas normalitzar aquestes situacions.

I malauradament no és l’únic sector alimentari que pateix la precarietat laboral, el sector carni català també és i ha estat denunciat per la UGT FICA per la subcontractació fraudulenta  de treballadors com a falsos autònoms i també  per la utilització de falses cooperatives de treball associat  i empreses mercantils que operen com a empreses pantalla.

Drets laborals

Aquestes pràctiques empresarials comporten una vulneració clara dels drets laborals de les persones treballadores, una competència deslleial entre empreses i un estalvi fraudulent de cotitzacions a la seguretat social.

Hem d’obrir els ulls i  entendre que cap producte de la cadena alimentària pot  ser considerat de qualitat i sostenible si la seva producció se sosté en la precarietat i l’explotació laboral. Les normes de producció i comerç just que determina Nacions Unides han de ser la base del desenvolupament sostenible de debò i hem d’adquirir el major dels compromisos com a societat per assolir un món globalment més just.

És per tot això que demanarem ser presents no només a les Comissions del Consell sinó ser part de la Composició del mateix Consell, creiem que la veu dels treballadors i treballadores ha de ser escoltada, i que tots els agents implicats hem de treballar plegats  per capgirar aquestes situacions clarament injustes per les persones treballadores i insostenibles en una societat moderna i desenvolupada.

Alicia Buil
Sobre Alicia Buil

Alícia Buil i Cuenca és secretària del sector d'alimentació, begudes i tabac, de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro de la UGT de Catalunya Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*