Ni tramvia ni multiconsulta: l’oposició tomba dos projectes emblema d’Ada Colau per complicar-li la reelecció

Els grups municipals deixen en via morta la connexió del tramvia i la consulta ciutadana sobre la gestió pública de l'aigua en un ple extraordinari marcat pels retrets i les acusacions d'electoralisme.

Yeray S. Iborra
 
 
 
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Barcelona

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Barcelona

Ni tramvia ni multiconsulta. L’oposició ha tombat aquest dimarts dues de les polítiques estrella d’Ada Colau per aquesta legislatura. El ple municipal extraordinari, continuació del que va resultar suspès el dia d’exili de Marta Rovira, ha posat èmfasi en els retrets a Ada Colau i l’equip de Govern i ha evidenciat de nou que les eleccions municipals de 2019 estan més prop del que semblen.

La connexió del tramvia per la Diagonal ha quedat finalment en via morta després del vot contrari de tots els grups, excepte BComú, el PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. Més sorprenent ha estat la postura dels partits respecte a les preguntes de la multiconsulta. Fins i tot la CUP ha votat en contra de qüestionar a la ciutadania sobre la municipalització de l’aigua. Tampoc ha passat el cribratge el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d’Idrissa Diallo (aquest cop sí amb el suport dels anticapitalistes).

La picabaralla entre les formacions, una tensió cada vegada més freqüent als plens, s’ha accentuat però amb la votació sobre la connexió del tramvia. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha estat clara i ha tirat en cara a Esquerra “les excuses” que justifiquen el seu ‘no’ al tramvia. Les postures de BComú i el partit liderat per Alfred Bosch pel tramvia han estat enrocades les últimes setmanes.

Tant és així que ERC ha tornat a insistir en el caràcter de “paper mullat” del protocol que hagués permès el tramvia per la Diagonal. “Estem a favor del Tramvia per la Diagonal però en contra d’enganyar la ciutadania. No volem diner públic per enriquir un operador privat”, ha criticat el regidor republicà, Jordi Coronas. Ciutadans també s’ha alineat amb els arguments d’ERC respecte als dubtes en el model de gestió. El PDeCAT, favorable al bus D30, ha acusat Colau d’haver actuat de forma “tossuda i populista”.

Davant els atacs de l’oposició, la mateixa alcaldessa ha expressat que aquest no era “el tramvia de la Colau, sinó dels veïns”, i ha fet referència a les plataformes en suport de la mesura que han acompanyat el plenari. Una d’aquestes, Unim els tramvies, ha contradit en repetides ocasions la postura d’ERC, argumentant que “només” la connexió permetria un canvi de model en la gestió del tram.

“Qui celebra avui no són els veïns, sinó AGBAR”

El ple extraordinari d’aquest dimarts també havia de posicionar-se sobre les dues preguntes –gestió pública de l’aigua i canvi de nom de la plaça Idrissa Diallo– que havien aconseguit recolzaments per a participar a la multiconsulta i també sobre dues consultes més proposta del Govern municipal. Finalment, aquestes últimes han caigut a darrere hora de l’ordre del dia davant la manca de suports en el plenari.

Però aquí no han acabat les decepcions per a l’equip d’Ada Colau respecte a la multiconsulta: cap de les dues preguntes presentades per la ciutadania, prèvia recollida d’unes 40.000 signatures en total, han passat la validació. Els grups han centrat els seus atacs en el reglament de la multiconsulta –qualificant-lo de “nyap”– tot i que els mateixos partits van aprovar-lo amb només un vot en contra uns mesos enrere.

L’alcaldessa ha criticat l’oposició per fixar-se en quants diners s’ha invertit en la multiconsulta i no quants diners ha gastat “Agbar en recursos jurídics i una publicitat vergonyosa”. “Qui celebra avui no són els veïns, sinó Agbar”, ha acompanyat la regidora de participació, Gala Pin. Si bé el ple ha posat fre a la consulta sobre la municipalització de l’aigua, la pregunta hagués tingut moltes dificultats per a efectuar-se: acumulava deu recursos en contra.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*