Neix la plataforma International Trial Watch per garantir la presència d’observadors i monitorar els judicis de l’1-O

L’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, Novact, Iridia, Col·lectiu Praga i l’observatori del Sistema Penal constitueixen una plataforma per a garantir la presència d’observadors nacionals i internacionals que analitzaran les sessions vetllant per la garantia dels drets civils, processals i humans

Sandra Vicente
 
 
 
Taula de presentació d'International Trial Watch, amb membres de les sis entitats impulsores | Sandra Vicente

Taula de presentació d'International Trial Watch, amb membres de les sis entitats impulsores | Sandra Vicente

Els judicis a líders socials i polítics catalans presos pels fets relacionats amb el referèndum de l’1 d’Octubre plantegen incògnites diverses, des de la data de la seva celebració -sobre la qual s’especula des de l’estiu- fins a si es compliran garanties relacionades amb els drets humans, processals i civils. Des que el Consell d’Europa va qüestionar la independència i la imparcialitat del Poder Judicial espanyol, són diverses les veus internacionals i nacionals que s’han alçat per a posar en dubte aspectes claus de la judicialització del procés català.

En vista d’aquests dubtes i amb els judicis imminents, sis entitats catalanes han impulsat la creació de la plataforma International Trial Wathc – Catalan Referendum Case (ITW) per a garantir la presència d’observadors nacionals i internacionals durant les sessions judicials. “És transcendental que existeixi una entitat com aquesta, ja que en diverses ocasions el món acadèmic ha posat en qüestió tant la independència i la imparcialitat dels qui han de jutjar com l’existència dels delictes de rebel·lió i sedició que s’imputen a alguns dels acusats”, ha apuntat Mercé Barceló, membre del Col·lectiu Praga, una de les sis entitats que han impulsat ITW, juntament amb l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, Novact, Iridia i l’observatori del Sistema Penal.

La Plataforma, que serà finançada únicament amb les donacions de la ciutadania i amb independència de qualsevol partit polític per a mantenir-ne la independència, comptarà amb tres eixos. Per una banda, s’analitzarà el judici des de la vessant acadèmica, per a garantir els drets processals, per a la qual cosa es comptarà amb un equip d’entre 15 i 20 acadèmics -els noms dels quals encara estan per confirmar- que provindran de països de la Mediterrània, Amèrica, Europa, Catalunya i l’Estat Espanyol. Un altre eix serà el que analitzarà les sessions des dels drets ciutadans i polítics (tals com garantir el dret a manifestació) que serà protagonitzat per entitats de defensa dels drets humans i, per últim, es comptarà amb un equip igualment nombrós de representants de l’advocacia a nivell internacional.

Així, ITW treballarà per garantir la presència física d’aquests observadors a les dependències del Tribunal Suprem durant totes les sessions dels judicis, després de les quals s’elaboraran un seguit d’informes per a avaluar si ha estat un judici imparcial, en el que s’hagin garantit “el dret a la defensa, l’equilibri de les parts, una bona pràctica de proves, s’hagin respectat les competències del Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional i s’hagi avaluat la presó provisional”, ha apuntat Iñaki Rivera, de l’Observatori del Sistema Penal de la UB.

“Observant la deriva que està prenent la judicialització del Procés estem preocupats perquè està esdevenint en una vulneració dels drets fonamentals, bàsics per a la ciutadania”, ha expressat Joan Tamayo, de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya. Així, la tasca de ITW es basa en garantir la presència d’observadors internacionals, però també en “facilitar la tasca i estar en contacte amb altres entitats, com Amnistia Internacional, que ja han anunciat que volen fer el seu propi monitoreig”, ha assegurat Anaïs Franquesa, membre d’Iridia. Per aquest motiu, ITW també ha estrenat una pàgina web en la que es faciliten documents tals com escrits de l’acusació o querelles, posicionaments internacionals o un nomenclàtor, per a “obrir les portes a una observació dels judicis a nivell internacional completa, ja sigui en col·laboració amb ITW o no”, ha exposat Franquesa.

A expenses d’un calendari sense definir

Les dates -i inclús la localització- dels judicis dels fets de l’1 d’Octubre són una incògnita que no només entorpeix la tasca d’organitzacions i plataformes com International Trial Watch, sinó que també “suposa una vulneració dels drets dels acusats”, opina Franquesa, en relació a la data de la vista de pronunciament prèvia dels judicis, que se celebrarà el 18 de desembre, havent-se anunciat la data menys d’una setmana abans. Aquesta incertesa imposibilita, entre d’altres coses, l’elaboració d’un calendari i una planificació per als observadors internacionals, motiu pel qual “encara no se’n poden fer públics els noms, ja que els equips encara no estan tancats del tot”, segons s’ha justificat Albert Caramés, de Novact.

“És més, el calendari dels judicis també està determinat per les vages de fam d’algun dels presos, ja que en aquestes condicions d’extrema delicadesa no es poden dur a terme trasllats sense una autorització mèdica, seria una bajanada i motiu d’una denúncia immediata a nivell internacional”, ha recordat Rivera.

Així, encara que la data d’inici de la tasca d’ITW encara és incerta, els objectius estan ben definits: un és l’observació mateixa, ja que quan “el poder judicial se sent observat se’n cuida una mica més de mostrar que cumpleix els drets i garanties. I això en sí mateix ja és positiu”, segons Franquesa. I per altra banda, l’objectiu últim són els informes resultants de l’observació, tot i que encara “no podem dir quin serà el seu sentit, perquè volem arribar a les conclusions sense prejudicis”, ha afegit. Però el que sí que han assegurat és que ITW no serà l’encarregada d’elevar cap denúncia ni portar el cas a instàncies defensores dels drets humans com Estrasburg: “això ho hauran de fer les parts implicades en el judici, nosaltres només posem les eines”, ha matisat Caramés.

1 Comentari en Neix la plataforma International Trial Watch per garantir la presència d’observadors i monitorar els judicis de l’1-O

  1. Hola,
    Com puc fer una aportació econòmica?

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*