Neix la Plataforma d’Afectades per les Oposicions Docents, que reclama que s’impugnin les proves

Sota el nom de 'Plataforma d'afectades oposicions docents 2019', més de seixanta persones s'han unit perquè s'impugni el procés del concurs d'oposició per l'ingrés a la funció pública docent. En critiquen, sobretot, la manca d'objectivitat i de transparència, així com les traves que s'han trobat a l'hora de reclamar

Redacció
 
 
 
Opositors realitzen una prova escrita ARXIU

Opositors realitzen una prova escrita ARXIU

Amb el nom de ‘Plataforma d’afectades oposicions docents 2019’, més de seixanta persones s’han unit perquè s’impugni el procés del concurs d’oposició per l’ingrés a la funció pública docent. En critiquen, sobretot, la manca d’objectivitat i de transparència, així com les traves que s’han trobat a l’hora de reclamar.

Aquest procés selectiu va iniciar-se el 15 de juny, quan els candidats de la majoria d’especialitats van presentar davant els tribunals la seva programació didàctica, un document amb una extensa i detallada planificació del currículum educatiu que havia d’incloure exemples concrets d’unitats didàctiques.

Des d’aleshores i fins a finals de la setmana passada, els candidats a les oposicions han anat defensant les programacions davant dels respectius tribunals, de forma ordenada per un sorteig i, un cop acabat aquest procés, els tribunals en van fer públiques les notes. Aquesta primera prova és eliminatòria, per tant, només si aproven poden passar a la segona prova de les oposicions: els exàmens pràctics i teòrics, que es realitzen aquesta setmana.

Però segons han exposat des de la ‘Plataforma d’afectades oposicions docents 2019’ en un comunicat, la primera part del concurs ja s’ha desenvolupat de manera poc objectiva. En primer lloc, qüestionen que la documentació per avaluar – la programació didàctica de cadascú, en aquest cas – s’etiqueti amb les dades personals dels opositors. “Entenem que un sistema just en un concurs, on el tribunal que emet el judici tècnic són companyes i companys, no passaria precisament perquè tinguin a les seves mans els treballs amb les nostres dades personals”, diuen.

D’altra banda, diuen haver notat manca de professionalitat per part dels tribunals. “Moltes opositores i opositors manifestem els nostres dubtes de si aquests treballs han estat llegits i corregits i avaluats amb la ponderació que els pertoca”, expliquen, ja que “en molts casos la sensació és que, quan s’exposa la programació, el tribunal és la primera vegada que l’obre”.

També critiquen que no es faci pública una baremació oficial dels criteris d’avaluació. “Si no podem accedir a la informació de caràcter públic per a poder veure com s’ha avaluat, haurem de dubtar d’un procés net i transparent”, diuen. Per fer front a aquesta opacitat, veurien important disposar d’interventors que segueixin el procés i l’activitat de cada tribunal.

Destaquen, a més, els problemes als quals s’han afrontat a l’hora de presentar reclamacions. Segons les bases del concurs, els tribunals “han d’obrir un termini de dos dies hàbils a comptar des de l’endemà de la publicació per a la presentació de reclamacions, que han de ser per escrit”. En canvi, des de la plataforma expliquen que “molts tribunals han volgut fer constar una reclamació oral” i dubten sobre si s’ha fet així per desconeixement o amb intenció d’evitar haver de fer un procés. Segons les bases, els qui no hagin presentat la reclamació per escrit, no podran interposar cap altre recurs en cas de no estar d’acord amb la resposta a la seva reclamació.

“Més que mai, aquestes oposicions han estat una loteria i, des del nostre col·lectiu manifestem el més enorme rebuig a acceptar que aquest sistema selectiu va a sorts”, afirmen amb contundència. Mentrestant, expliquen que no paren de rebre peticions d’adhesió de persones afectades i que estan compromesos a arribar fins al final per impugnar aquest procés.

2 Comments en Neix la Plataforma d’Afectades per les Oposicions Docents, que reclama que s’impugnin les proves

  1. Com es fa per unir-se a la plataforma? Ja que tot el que plasma l’article es ben cert i una vergonya… De ben segur molta gent s’afegirà.

    • Pilar Graña // 05/09/2019 en 15:53 // Respon

      Hola, sóc docent interina i he passat per unes oposicions de la familia Administració i Gestió. Realment ha estat un procés de selecció amb frau de llei, deixant moltes vacants per cobrir i valorant proves les quals no has pogut defensar. Porto molts anys a la docència i comenco amb gran desànim i molt desabuda.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*